Redactor: Bianca Cernea
Tehnoredactor: Teodora Furtună
Grafician: Raluca Șerba
Tu ai bibeloul tău în formă de pește, pe care îl pui pe televizorul cu tub. Ce faci când televizorul se transformă într-o plasmă? Ce faci când totul din jurul tău se schimbă, dar pe tine nu te așteaptă, când ești pus să ieși din zona de confort, când refuzi să ai încredere în ceva doar pentru că nu e acel ceva cu care să fii obișnuit?
Când vorbim de frica de modernizare, România este o țară în care procesul se poate întâlni mai mult decât în alte locuri din lume, fiind o țară post-comunistă, în curs de dezvoltare. Această teamă poate fi manifestată prin neacceptarea mentalităților noi, tehnologiilor noi, obiceiurilor noi, etc. Există oamenii nemulțumiți de lumea modernă (o precizare fiind că vorbim despre persoanele care displac acest fapt fără explicații, neoferind opinii bazate) care, de cele mai multe ori, au simpla frică de schimbare puternică. Totuși, ce este frica de schimbare și de unde provine ea?
Ființele umane au în mod natural teamă de schimbare din mai multe motive. Cu toate acestea, teama de schimbare poate fi mai intensă atunci când schimbarea nu mai este provocată de individ. Când vorbim despre modernizare, vorbim de schimbarea societății cu totul, care depășește total controlul unei singure persoane. Ideea că lumea noastră și chiar mințile noastre sunt transformate radical diferite de noile tehnologii, mai ales de internet și rețelele sociale, este peste tot, mai ales în rândul adulților, care nu au copilărit cu astfel de concepte. Tinerii, spre deosebire, de când s-au născut cunosc aceste lucruri, neavând nevoie de timp să se acomodeze cu schimbările atât de mari și de unice în istorie pe care le trăim.
Din punct de vedere istoric, frica de schimbare este evolutivă și datează din timpurile ancestrale. De exemplu, strămoșii noștri trebuiau să se miște pentru a căuta hrană, apă și adăpost pentru a supraviețui, dar uneori preferau să stea într-o locație în care aceste resurse esențiale erau epuizate din cauza fricii de necunoscut. Din perspectiva sănătății mintale, lucrurile nu stau prea diferit în lumea de astăzi. Bunăstarea noastră mentală tinde să se descurce cel mai bine atunci când avem structură și rutină în viața noastră de zi cu zi.
Totuși, oamenii care trăiesc frica de modernizare la un nivel extrem, tind să aibă o fobie mai adâncă de schimbare. Deși frica de necunoscut este comună în rândul majorității oamenilor, a avea o fobie prezintă simptome mai extreme care se pot manifesta fizic, emoțional sau mental și îți pot perturba viața. Cum poți recunoaște dacă îți este frică de schimbare? Există multe caracteristici distincte ale fricii de schimbare pe care cineva le-ar putea experimenta în viața de zi cu zi. Unele dintre aceste semne includ:
Te simți blocat sau nefericit într-o situație, dar eviți să creezi schimbări pozitive;
Rămâi într-o relație eșuată, în ciuda faptului că vrei să pleci;
Nu te străduiești pentru o carieră ideală atunci când te simți mizerabil în cea actuală;
Ai o anxietate extremă cu privire la ceea ce se va întâmpla în viitorul tău. Nu poți accepta schimbările vieții care sunt în afara controlului tău.
Respingi invitațiile la evenimente, sărbători, cu familia sau prietenii.
Așadar, este ceva comun să-ți fie frică să se schimbe lucrurile din jurul tău, este uman, dar nu și atunci când devine ceva stresant pentru tine. Pentru cei din jurul tău poți părea chiar paranoia. Nu ești vinovat de faptul că poți căpăta o mare frică de schimbare, dar trebuie să reușești să accepți și să trăiești așa ceva, sau chiar să încerci lucruri noi (mici, nu extreme) pentru a începe procesul de vindecare.
Comentários