top of page
Search

Frica de a merge la psiholog

Redactor: Alexia Marcov

Tehnoredactor: Sara Oncescu

Grafician: Maria Baciu

Trăim într-o lume în care tot mai mulți oameni se confruntă cu tulburări afective și psihologice, precum depresia sau anxietatea. Conform unor studii recente, unul din patru români suferă de asemenea afecțiuni, însă nu mulți apelează la ajutorul unui psiholog. În timp ce în alte țări oamenii sunt educați să privească vizitele la psiholog că pe o normalitate, mulți români încă le consideră inutile și fără niciun rezultat. Totuși, în ciuda acestor mituri false, de ce ne este teamă să vorbim cu un psiholog?


Există mai multe motive pentru care această frică nejustificată continuă să fie prezentă în rândul persoanelor care caută un suport emoțional. Probabil cel mai cunoscut este faptul că mulțise simt stigmatizați dacă încearcă să găsească ajutor din partea unui terapeut, din cauzaconcepției greșite asupra psihologului de către societate. Cu siguranță ați auzit măcar o dată comentarii precum: „La psiholog se duc numai oamenii care nu sunt sănătoși mintal.” sau „De ce îți trebuie un psiholog când poți vorbi cu familia sau cu alte persoane apropiate?”. Evident, realitatea nu este corect înfățișată de către toate aceste păreri negative, neputând apela la ajutorul unui psiholog decât dacă ești sănătos din punct de vedere mintal, având nevoie de anumite capacități cognitive funcționale, însă ele au început să facă parte din opinia majorității, ce pot avea un impact mai puternic și mult mai grav decât își pot imagina mulți. Astfel de idei general acceptate de către mulțimea de persoane care nu deține informații despre acest subiect îi pot demoraliza pe cei care trebuie să se consulte cu un psiholog, ajungând să se desconsidere și să-și păteze imaginea despre sine și, mai mult, privindu-se că niște oameni defecți, dar mai ales să se închidă în sine, iar în final, în unele cazuri se poate ajunge la tragedia de a-și pune capăt propriei vieți, dat fiind că nu au cerut ajutor și confort emoțional pentru a depăși anumite evenimente sauexperiențe nefaste, cât și pentru a combate alte tulburări. Însă, după cum am observat cu toții, principala problemă pleacă de la societatea în care ne aflăm și de mentalitatea ei în sine, iar fricade a fi aspru judecat de către alte persoane a contribuit la denigrarea mersului de a sta de vorbă cu un terapeut.


Pe lângă bine-cunoscuta teamă de a fi judecat de către ceilalți, intervin și alte problemede natură emoțională, pe care fiecare individ însă le tratează diferit. Neîncrederea este un alt factor major ce a contribuit la teama de psiholog. De cele mai multe ori, nu putem să ne punem nădejdea nici măcar în cel mai bun prieten din frica de a nu fi abandonat, sau în părinți pentru a nu crea certuri în familie, ca urmare, într-o persoană complet străină nici nu s-ar pune problema de a ne deschide în fața ei. Frica de cum se va comporta o astfel de persoană în care ar trebui să avem încredere deplină și rușinea pe care o putem simți când ne aflăm în fața terapeutului suntcauzate de către îndoielile, până la urmă firești ale oamenilor. Astfel, o vizită la psiholog poate părea un adevărat coșmar pentru unii, mulți închipuindu-și terapeutul ca pe o persoana care îi va cataloga și îi va face să se simtă incomfortabili cu ei înșiși în timpul sesiunilor, devenind o persoană malefică în percepția multora, ce poate profita de pe urma stărilor și emoțiilor prin care treci. Totuși, aici intervine și frica de a ne confrunta cu problemele și cu stările noastre mintale, pe care poate ne dorim să le dăm uitării, însă un psiholog va căuta să te ajute să te lupți cu ele și să ieși învingător, acest lucru fiind însă dificil și provocându-ne să ieșim din zona de confort, din care nimeni nu și-ar dori să iasă atunci când este pus în dificultate de către proprii săi „demoni”.


Este important de menționat faptul că psihologul își dorește tot binele din lume pentru toți pacienții lui, având un alt nivel de înțelegere al nevoilor fiecărui individ, fiind alături de ei pentru a depăși toate problemele și care le poate oferi un sprijin emoțional semnificativ. Cu toții trecem prin perioade stresante în viață sau avem de-a face și cu alți factori ce ne pot afecta stările emoționale și este absolut firesc să cerem ajutor de la un specialist în domeniu, căci cinealtcineva poate știi cu exactitate cu ce ne confruntăm și cum putem să ne revenim decât un psiholog? Teama noastră de acest terapeut poate fi considerată chiar irațională, însă nu putem schimba mentalități întregi pentru a rezolva această problemă. Așadar, trebuie să lăsăm prejudecățile și emoțiile puternice la o parte și să conștientizăm când avem nevoie noi înșine sauapropiații noștri de sfaturile unui psiholog, care ne pot ușura sau chiar salva viața, atât lapropriu, cât și la figurat

81 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page