Redactor: Alexandra Grigore
Tehnoredactor: Raiciu Maria
Grafician: vasile diana
![](https://static.wixstatic.com/media/31b9ff_83b0ac3284d04e5e86c572651c932324~mv2.png/v1/fill/w_980,h_1225,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/31b9ff_83b0ac3284d04e5e86c572651c932324~mv2.png)
Fobia socială (sau tulburarea de anxietate socială) este o problemă de sănătate mentală cronică ce presupune o anxietate și o teamă irațională față de situații și activități în care individul are impresia că este observat și va fi evaluat și judecat de către alte persoane și că se va face de râs sau va fi umilit. Anxietatea socială este una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate mentală, afectând aproximativ 13% din populația globului.
Persoanele care suferă de fobie socială prezintă o teamă intensă de a nu se face de râs în fața altora, resimt o frică în preajma altor persoane, au dificultăți în a-și face prieteni sau a menține relații sociale, pot avea simptome fizice, precum tahicardie, transpirații, înroșirea feței, tremur, ritm cardiac rapid, amețeală, tensiune musculară. Indivizii vor evita contactele vizuale, locurile frecventate de multe persoane, vor avea senzații de „minte goală”. Din păcate, mulți dintre cei care suferă de această tulburare simt nevoia de a apela la alcool sau la alte substanțe nocive pentru a face față unei situații sociale.
Din punct de vedere medical, nu au putut fi găsite cauze exacte pentru existența unor factor care duc la apariția fobiei sociale. Însă, în urma unor analize, s-a descoperit că existența unei persoane cu tulburare de anxietate socială în familie poate fi un factor genetic care să ducă la dezvoltarea fobiei. De asemenea, o anumită traumă din copilărie, un abuz sau neglijența parentală pot reprezenta cauze pentru predispoziția la această tulburare.
Cum se pune diagnosticul unei persoane care suferă de anxietate socială? Această decizie este stabilită de către medicul psihiatru. În clasificarea internațională a maladiilor (ICD 10), simptomele trebuie să fie manifestări ale anxietății, nu secundare altor simptome, iar anxietatea trebuie să se limiteze la contextul temut și trebuie să existe un comportament de evitare. În urma unui studiu, s-a demonstrat că, între 14-24 ani, aproximativ 20% dintre bărbați și 30% dintre femei prezintă diverse temeri, cele mai multe fiind legate de diferite situații sociale.
Deși fobia socială pare o tulburare copleșitoare, există numeroase metode prin care această afecțiune poate fi tratată. Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai eficiente forme de tratament. Aceasta îi ajută pe indivizi să identifice și să-și schimbe gândurile distorsionate legate de interacțiunea socială. Prin expunerea treptată la situații sociale care aduc teamă, persoanele afectate pot învăța să-și gestioneze frica și să-și îmbunătățească încrederea în sine. În unele cazuri, medicația reprezintă soluția în ceea ce privește tratarea fobiei sociale. Antidepresivele pot fi utilizate pentru a reduce anxietatea în anumite momente specifice. Cu toate acestea, medicamentele sunt utilizate, de cele mai multe ori, împreună cu terapia, pentru a obține rezultate cât mai bune și rapide. Tehnicile de relaxare și mindfulness, precum practicile de respirație profundă, meditația sau yoga, pot ajuta indivizii să-și reducă anxietatea și să gestioneze mai bine stresul. Nu în ultimul rând, participarea la grupuri de sprijin reprezintă o metodă eficientă în procesul de recuperare, indivizii putând să-și expună propriile experiențe și pot, de asemenea, să învețe de la ceilalți participanți.
Ne putem da seama dacă o persoană suferă de anxietate socială dacă aceasta preferă să nu întâlnească persoane noi, nu se exteriorizează în fața oamenilor, evită apelurile telefonice, evită să răspundă întrebărilor atunci când se află în fața mai multor oameni, chiar dacă știe răspunsul, sau nu solicită ajutorul într-un spațiu public.
Majoritatea fobiilor sociale sunt greu de prevenit. Totuși, o intervenție din punct de vedere psihologic sau psihoterapeutic, în urma unui eveniment traumatizant, poate ajuta la evitarea apariției acestei tulburări. Educația parentală specializată poate preveni, de asemenea, transmiterea ideilor iraționale în rândul copiilor din perioada procesului de dezvoltare.
Echilibrul emoțional reprezintă, astăzi, una dintre cele mai importante teme la nivel global. Conform unui studiu, realizat de Ipsos, preocuparea pentru sănătatea mintală a crescut cu 36% în 2022, față de anul precedent. Stresul este considerat un subiect care prezintă interes din ce în ce mai mare la nivel mondial, depășind chiar și problemele legate de obezitate.
Fobia socială este o tulburare complexă, care poate afecta profund decursul vieții unei persoane, dar care este, totuși, tratabilă. Înțelegerea cauzelor, simptomelor și impactului acesteia asupra vieții de zi cu zi este esențială pentru a încuraja indivizii afectați să ceară ajutor. Cu ajutorul unui tratament adecvat, persoanele care suferă de anxietate socială pot învăța să-și gestioneze emoțiile și să evolueze din punct de vedere social.
Bibliografie:
Comments