Redactor: Romina Șerbănică
Tehnoredactor: Daria Motoc
Grafician: Rebeca Doagaru
Dramă adolescentină, consum de droguri, libertate sexuală şi comportamente problematice specifice liceenilor. Sună familiar? Probabil şi voi auziţi din dreapta şi din stânga, din ce în ce mai des în ultima vreme, discuţii despre renumitul serial „Euphoria”. Dar ce îl face, de fapt, atât de lăudat şi vizionat?
Euphoria este un serial american despre adolescenți, creat și regizat de Sam Levinson, el fiind o adaptare a miniseriei cu același nume din Israel. Levinson a scris și scenariul, iar serialul este produs de Drake, Future the Prince, Ron Leshem și Daphna Levin (cei doi care au creat miniseria cu același nume). De curând, serialul a debutat cu sezonul al 2-lea, motiv pentru care auzim atât de des despre el şi pentru care vedem referinţe pe toate reţelele de socializare.
Serialul pune în imagini viața zbuciumată a unor adolescenți. Regizorul serialului a explicat că și-a dorit o producție care să explice nesiguranța și anxietatea specifică tinerilor și că ideea i-a venit tocmai din experiențele trăite de el. Povestea o are în prim plan pe Rue (Zendaya) și încercarea ei de a reveni la o viață normală. Zendaya este protagonista și naratoarea care, pe lângă povestea ei, ne expune și trecutul celorlalte personaje, fiecare reprezentând o problemă specifică vârstei (orientarea sexuală, bullying, statutul social, concepția că nu ești îndeajuns de bun, etc.). Fiecare personaj din serialul Euphoria vine la pachet cu propriul său bagaj emoțional. Pe parcursul primului sezon, aflăm poveștile din copilărie și acest lucru ne ajută să le înțelegem mai bine comportamentul actual. Este modul serialului de a arăta efectul traumelor din copilărie asupra vieții de adolescent și ulterior, prezente și în viața de adult.
Rue e dependentă de droguri și nu își dorește să renunțe la ele, dar este conștientă că familia ei suferă din această cauză. Serialul este o luptă continuă între procurarea de droguri și reînceperea perioadelor de „staying clean”, de asemenea, fiind şi orfană de tată. Jules e transsexuală și se hipersexualizează, detașându-se emoțional, ca să se poată accepta pe sine, dezvoltând o tulburare de personalitate. Maddy e blocată într-o relație toxică cu Nate, care pare a fi personajul negativ, căci are probleme ce survin din relația cu tatăl său, ajungând a șantaja multă lume și a controla agresiv pe cei din viața lui. Cassie e abuzată de lumea care o înconjoară, în special de iubitul ei care încearcă să o înțeleagă, și rămâne însărcinată. Acesta, pe nume McKay, încearcă să ajungă jucător de fotbal american profesionist, conform așteptărilor tatălui său, dar eșuează și, pe lângă toate acestea, are parte și de experiențe cu rasismul. Kat încearcă să fie ceva ce nu e și-și caută validarea prin metode neortodoxe. Lexie e prinsă într-o familie subjugată de vicii și e martoră la procesul de autosabotare al lui Cassie.
Din toate cele menționate, un lucru este cert: toți sunt influențați de părinții lor sau de ce li s-a întâmplat, rău sau bun, încă din copilărie. Astfel, de la daddy issues la mommy issues sau chiar boli cronice sau mintale nu este cale lungă. Caracteristicile acestea fac ca personajele să pară foarte reale.
De la abuzuri (emoționale și fizice) la gaslighting, la șantaj, la hărțuire sexuală în contextul petrecerilor, la sarcini nedorite, la presiuni din partea băieților care nu se pot abține, la vicii care par să te facă să treci mai ușor peste un eveniment traumatizant, totul se leagă. Dragostea e portretizată ca fiind toxică, neînchegată, reală, iar atunci când cauți un pattern pentru ce se întâmplă, apar părinții personajelor în cadru și înțelegi ce se întâmplă. Fiecare personaj ilustrează o chestiune psihologică, ori extremistă, ori vagă, dar cert este că serialul trage un semnal de alarmă în legătură cu sănătatea mintală.
Deşi este un serial destul de explicit şi tulburător, acesta pune la înaintare anumite realităţi şi probleme cu care se confruntă majoritatea adolescenţilor cărora nu li se acordă atâta validare şi importanţă. Astfel, mulţi ar spune că Euphoria reprezintă generaţia Z şi întruchipează cu succes ceea ce experimentăm în ziua de astăzi.
Tu te regăseşti în această creaţie cinematografică şi în comportamentul actorilor? Sau mai bine zis, crezi că te identifici cu un anumit personaj?
Din contra, este un articol foarte bun!
e un articol cam prost