top of page
Search
Cătălina Tudoroiu

Egocentric Bias

Redactor: Cătălina Tudoroiu

Grafician: Ilinca Ciochia

Probabil și tu ai avut, cândva, o discuție în contradictoriu cu o anumită persoană care, pur și simplu, refuza orice argumente pe care le prezentai, oricât de logice și valide erau. Genul acesta de interacțiuni te fac să te întrebi cum poate un om cu gândire rațională să refuze să înțeleagă ceva atât de evident, bazat (după părerea majorității) pe dovezi empirice. Ei bine, este foarte posibil ca ideile voastre să fi fost cât se poate de corecte, iar singură greșeală pe care ați făcut-o este că … opinia voastră era diferită de a lor. Creierul nostru are tendința de a se supraestima și de a se baza strict pe părerile deja formate, fiindu-i astfel greu să accepte noi puncte de vedere, fenomen care se numește „egocentric bias” sau egocentrism.


Egocentric bias este un fenomen cognitiv studiat prima dată în anul 1980, ce îi determina pe oameni să se încreadă excesiv în propriile puncte de vedere, fie că este atunci când analizează situații din lumea exterioară sau când încearcă să vadă lucrurile din perspectiva altora. Practic, clasificăm experiență noastră subiectivă drept unicul mod „corect” de a percepe realitatea și ne este greu să înțelegem cum o altă persoană care asistă la fix aceleași evenimente și ia la cunoștință aceleași informații poate să tragă concluzii diferite față de noi.


Fenomenul poate fi atribuit „scurtăturilor” pe care mintea noastră le creează pentru a procesa informație cu o viteză mai mare, cu riscul de a comite uneori greșeli. Astfel, sistemului nostru cognitiv îi este mai simplu să presupună că toată lumea percepe viață la fel că noi, decât să încerce să înțeleagă perspectiva unică a fiecărui om pe care îl întâlnește.

Cea mai întâlnită manifestare a egocentrismului este impresia că ideile pe care le avem sunt bătute în cuie și, evident, corecte, deci oricine spune orice altceva greșește. Această mentalitate este incredibil de toxică și mai mult ca sigur te va face să pari imatur în fața celorlalți, pentru că nu eșți în stare să renunți la subiectivitate și să asculți și opiniile altora. În plus, această senzație că tot ceea ce credem noi este corect ne împiedică să evoluăm și să ne perfecționăm modul de a gândi.

În plus, acest fenomen, când nu este ținut sub control, nu îi afectează doar pe cei cu care ne contrazicem, pe care îi frustrează încăpățânarea noastră, ci și pe noi înșine. Un exemplu de situație în care egocentric bias are un impact negativ asupra noastră este atunci când facem ceva jenant și, chiar și după ce a trecut mult timp, avem impresia că toată lumea își aduce aminte de acel eveniment rușinos, din cauză că noi înșine ni-l amintim incredibil de bine.

În mod natural, cu toții suntem înclinați spre egocentrism, însă este o mentalitate nesănătoasă pe care ar trebui să învățăm cu toții să o controlăm. Să putem vedea și punctul de vedere al celorlalți este deosebit de important: odată ce o facem, ne este mult mai clar din ce motiv cealaltă persoană crede ceea ce crede, iar dacă tot suntem încredințați că noi avem dreptate, ne este mult mai ușor să empatizam și să nu învinovățim cealaltă persoană. În plus, odată ce înțelegem raționamentul din spatele unor idei, este mult mai ușor să aducem contra argumente care să ne dovedească punctul de vedere.

Un studiu din 2016 a descoperit că adolescenții și adulții mai în vârstă tind să fie mult mai egocentrici decât adulții tineri și de vârstă mijlocie. Cu toate acestea, experiență fiecărui om este unică, iar oricui i s-a întâmplat cel puțin odată să își susțină opinia până în pânzele albe, doar pentru a își da seama, ulterior, că a greșit. Dacă ai impresia că ție nu ți s-a întâmplat niciodată, ei bine, am niște vești proaste pentru tine : ești egocentric și lupta ta cu acest mod de a gândi nu va fi ușoară.


27 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page