top of page
Search

Efectul “Spotlight”

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Ioana Coțofană

Tehnoredactor: Sara Oncescu

Grafician: Andreea Negulescu


Gândește-te la ultima dată când ți s-a întâmplat ceva ce ai considerat a fi foarte jenant – poate că ai avut o pată mare de suc pe partea din față a cămășii albe sau ai făcut o greșeală când ai răspuns la o întrebare în fața întregii clase. Sau poate ai simțit că te-ai evidențiat într-un fel, fie pozitiv (ai dat un răspuns bun la o întrebare complicată), fie negativ (ai spus sau făcut ceva jenant ce i-a făcut pe cei din jurul tău să fie atenți la tine?).

Fiecare dintre aceste situații ar putea părea extrem de diferită una de cealaltă, dar îți pot garanta un lucru - în niciuna dintre aceste situații oamenii nu te-au observat în măsura în care ai fi crezut că o fac. Nu încerc să te dezamăgesc când spun că nu ești la fel de remarcabil sau la fel de important pe cât crezi că ești. Adevărul este că ne estimăm propria importanță din perspectiva noastră, care este influențată de faptul că suntem cu toții centrul propriilor universuri – aceasta este bine cunoscuta „prejudecată egocentrică”. Pentru fiecare dintre noi, lumea (din perspectiva noastră, evident) pare să se învârtă în jurul nostru, astfel apărând ideea eronată că suntem întotdeauna în lumina reflectoarelor.

O manifestare a acestei viziuni subiective pe care cu toții o avem asupra propriei persoane este efectul „spotlight”. Îți pot garanta că în momentul în care ai avut o pată de suc pe cămașă sau ai spus ceva jenant în clasă — cel mai probabil ai simțit că te afli în fața unui reflector îndreptat spre tine. Deși acest lucru ar fi putut fi adevărat din punct de vedere tehnic în scenariul de la clasă, sunt sigură că ai supraestimat considerabil cât de mult s-au gândit oamenii la acea gafă sau cât de aspru te-au judecat pentru greșeala făcută.

O echipă de cercetători au descoperit în 2021 că studenții care au experimentat efectul reflectoarelor au mai multe șanse să sufere de anxietate. Acest lucru a fost valabil mai ales atunci când elevii au crezut că alți studenți îi percep într-o manieră negativă.

Un studiu de cercetare realizat de Tom Gilovich a constatat că participanții la studiu au supraestimat foarte mult numărul de oameni care ar fi putut observa un tricou jenant pe care îl purtau. Dar aici experimentul devine și mai interesant: când oamenilor li s-a cerut să vadă o înregistrare a unei a treia persoane care poartă un tricou jenant, au realizat o estimarea a numărului de persoane care au observat obiectul vestimentar aproape de realitate. Ceea ce pare să modifice cele două scenarii și cum le percepem, suntem chiar noi. Suntem speciali, se pare, și tot ceea ce facem noi este mereu atent examinat și judecat de cei din jurul nostru, sau cel puțin asta crede fiecare dintre noi despre propria persoană.

Efectul reflectoarelor nu se aplică doar aspectului. Se aplică și acțiunilor noastre. Într-o altă parte a aceluiași studiu realizat de Gilovich și echipa sa, oamenii au avut tendința să supraestimeze cât de multă importanță au acordat colegii lor într-o discuție de grup performanțelor lor pozitive sau negative. Indiferent dacă facem ceva bine sau nu, avem tendința de a crede că oamenii observă contribuția noastră mai mult decât o fac cu adevărat. A avea o idee exactă despre cât de mult contează performanța noastră pentru alți oameni este important din două motive – supraestimarea a cât de impresionați sunt colegii noștri de performanța noastră ne poate determina să avem un sentiment puțin exagerat de superioritate iar, pe de altă parte, înțelegerea faptului că mai puțini oameni decât ne dăm seama observă greșelile sau momentele jenante prin care trecem, poate fi incredibil de eliberator.

Gândește-te în felul acesta – îți amintești de fapt chipul vreunui străin pe care l-ai întâlnit în ultimele zile sau coafura ciudată pe care o avea? Dacă nu l-ai observat deloc, te-a observat el pe tine? Adevărul reconfortant este că oamenii sunt pur și simplu prea ocupați gândindu-se la propriile lor probleme, sau fiind prea îngrijorați de ceea ce credem despre ei pentru a dedica timp să analizeze fiecare gest pe care îl facem. Totuși, chiar dacă cineva ar observa aceste trăsături superficiale și te-ar judeca pentru ele, câtă importanță ar trebui să aibă acea părere? Te influențează ea cu adevărat pe tine?

Totuși, cum putem trece peste efectul „Spotlight”?

Deși poate suna puțin dur, trebuie să ne amintim din când în când că nu suntem întotdeauna personajul principal în orice situație. Acceptă faptul că, în această lume mare, nu ești singura persoană care a dat un răspuns greșit sau a trecut printr-o situație jenantă și că nimeni nu se oprește să observe fiecare gest pe care îl faci. Așa că eliberează presiunea de a fi perceput perfect de către cei din jurul tău în viața ta de zi cu zi. Ține minte că nu ești mereu în lumina reflectoarelor și permite-ți să fii autentic fără să îți faci mereu griji despre ce cred ceilalți despre tine!


39 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


Post: Blog2_Post
bottom of page