top of page
Search
Petcu Maya

Efectul generozității asupra creierului


Spiritul dărniciei a existat încă dintotdeauna în casele noastre, de când eram mici copii și ni se zicea ba să ne împărțim jucăriile, ba să oferim din dulciurile noastre, ba “să facem o bucurie”. Cu adevărat surprinzător e că, de fapt, acordarea de sprijin, nu doar primirea acestuia, poate contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea sănătății atât fizice, cât și psihice.

Astfel, rezultatele numeroaselor studii desfășurate asupra a circa 400 de voluntari sugerează că un simplu act de bunătate poate oferi un beneficiu unic pentru sănătate prin reducerea anxietății și stresului, și chiar secreția de hormoni ai fericirii –dopamină și serotonină- în anumite cazuri.

În cercetare se disting două tipuri de generozitate: sprijinul direcționat (specific) și cel nedirecționat (non-orientat). Furnizarea de asistență direcționată implică ajutarea directă a unei persoane, cum ar fi dăruirea unei mese calde unei persoane fără posibilități sau împrumutul unei sume de bani pentru un membru al familiei, pe când asistența nedirecționată înseamnă a ajuta o cauză socială sau generală, precum donarea de bani organizațiilor caritabile.

Furnizarea de asistență, indiferent de cine a primit sprijinul, a fost asociată cu o mai mare activare a două regiuni asociate anterior cu comportamentele de îngrijire a părinților la animale, anume striatumul ventral și zona septală.

Totuși, s-a constatat că voluntarii s-au simțit mai conectați din punct de vedere social și au considerat că sprijinul lor a fost mai eficient atunci când au oferit sprijin social specific, având o activitate mai redusă a amigdalei, spre deosebire de furnizorii de asistență nedirecționată. Cu alte cuvinte, numai în cadrul sprijinului orientat stimularea zonei septului a fost destul de intensă pentru a reduce considerabil activitatea amigdalei, o altă structură a creierului responsabilă cu nivelurile de teamă și stres. De aici nu e greu să ne dăm seama că, pe cât de specific va fi actul de generozitate, pe atât de bine ne vom simți după aceea!

Pentru om, practicarea generozității are o importanță deosebită. Ființele umane prosperă cu conexiuni sociale și beneficiază atunci când acționează pentru a servi bunăstarea celorlalți. E simplu: îi ajutăm pe alții, în mod direct sau indirect, pentru că asta ne face să ne simțim bine.

Acum vine rândul să te bucuri și tu: de Crăciun, fii mai bun!


25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page