top of page
Search
Writer's picturepsihototemmagazine

Efectul fumatului asupra creierului

Updated: Feb 16, 2021


Îți amintești prima țigară pe care ai fumat-o? Senzația de intoxicație a plămânilor a fost destul de neplăcută, poate te-ai înecat și cu siguranță gustul nu era cel mai grozav. După câteva țigări, nicotina induce adaptarea la toate senzațiile neplăcute și începe să ne placă. Sunt eliberați unii neurotransmițători responsabili pentru pofta sau dorința de a fuma, pentru plăcere, pentru dopamină.

Fumatul acționează asupra creierului precum un drog, inducându-i persoanei care consumă tutun o senzație de euforie, capabilă să-l deconecteze de la gândurile cotidiene. Este efectul pe care oamenii îl doresc sau, mai bine spus, îl vânează atunci când aprind o țigară.

Nicotina din tutun are numeroase efecte negative asupra organismului. Această substanță toxică acționează prin excitarea sistemului nervos, inducând o senzație euforică. Atunci când fumăm o țigară, în corp se produce un întreg ciclu. Fumătorul dependent, înrăit inhalează, de obicei, o cantitate mare de fum și implicit o doză însemnată de nicotină. Fumul inspirat trece prin întreg sistemul respirator, ajungând în final în alveolele pulmonare. De acolo, nicotina și monoxidul de carbon, alături de alte substanțe, ajung în circuitul sanguin, printr-o membrană subțire. Sunt transportate de sânge la inimă, apoi pompate spre creier. Tot acest proces, de la inhalare până la stimularea centrilor nervoși ai creierului, durează doar 7 secunde.

Fumatul e ca o stare de beție pentru creier. După ce termină o țigară, fumătorul este cuprins de o stare de liniște, ce-i drept falsă, pentru că această impresie de beatitudine ascunde alte reacții produse, precum respirația accelerată sau ritmul cardiac crescut.

La nivelul creierului, sunt secretate mai multe endorfine (proteine calmante) decât în mod normal. Astfel, ceea ce simți după ce fumezi e asemănător cu câștigul unui joc de noroc. Această stare de euforie dispare destul de repede, nivelul de nicotină din sânge scăzând rapid, iar dorința de a inhala în mod repetat crește, pentru ca starea de bine să se mențină.

Câteva efecte necunoscute pe care le are fumatul sunt cele asupra memoriei, concentrării și capacității de învățare. Unele studii au arătat că nicotina poate crește atenția și concentrarea, dar țigările nu conțin doar nicotină, ci și alte numeroase substanțe toxice precum monoxidul de carbon sau butanul. Cercetătorii spun că cei care beau și fumează au un deficit de memorie mult mai mare față de cei care doar fumează și față de cei care doar consumă alcool. De asemenea, nici fumătorii pasivi nu sunt feriți de consecințe.

Cu toate acestea, fumatul poate fi o plăcere. Diferența dintre plăcere și dependență este următoarea: când îți place ceva, poți să te abții o perioadă destul de lungă, iar când ești dependent, acel ceva te controlează. Dacă fumezi aproximativ două țigări pe zi, îți creezi o senzație de plăcere și nu o dependență. Dacă fumezi mai mult sau deja ești dependent, încearcă să înveți să controlezi substanțele ce-ți ajung în corp și să revii la stadiul de plăcere.

Așadar, fumatul e un viciu periculos, dar controlabil. E doar un pas de la plăcere la dependență.



157 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page