top of page
Search

Efectul fluture

Yasmine Bechi

redactor: Sara Teiușanu

tehnoredactor: Teodora Botin

grafician/ fotograf: Andreea Negulescu




​Fluturii sunt deseori asociați cu niște insecte colorate, delicate și inofensive. Teoria efectului fluture este total opusă. Bazându-se pe teoria haosului, „The Butterfly Effect” susține următoarea idee: dacă un fluture bate din aripi în Brazilia, ar declanșa o tornadă în Texas. Bineînțeles că nu este posibil așa ceva, gândindu-ne la câte milioane de fluturi zboară în fiecare zi, asta ar însemna că Terra nu ar mai putea fi locuită de oameni. La ce se referă această zicală și de ce fluturele este simbolul acestui fenomen psihologic?


​O anumită situație sau acțiune duce progresiv la o serie de alte situații sau acțiuni și fiecare se influențează reciproc. Orice detaliu din orice întâmplare, oricât de neînsemnat ar părea, contribuie la viitoarea versiune a vieții noastre. Nu ne putem gândi cu exactitate la un univers paralel, ci la o multitudine de astfel de universuri. Să luăm un exemplu: te afli în bucătărie, cu un pahar plin cu apă în mâna dreaptă, purtând un pulover. Deodată, zboară o muscă dinspre geam, vine spre tine cu viteză mare, te sperii și paharul cade din mâna ta, apoi se sparge. Ce s-ar fi întâmplat dacă paharul nu s-ar fi spart? Sau dacă musca nu ar fi zburat niciodată în bucătărie? Dacă paharul nu ar fi fost plin, ci umplut la jumătate? Crezi că dacă l-ai fi ținut în mâna stângă, ar fi contat? Sau ar fi contat faptul că ai avut apă în pahar și nu suc? Acum gândește-te ce ai putea să schimbi din acest scenariu și ce posibile variante finale ar urma din modificări. Ți-ai pus problema că poate dacă ai fi purtat un tricou, în loc de pulover, nu ți-ar fi fost atât de sete încât să îți umplii paharul și, astfel, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat? Aici intervine Efectul Fluture: o modificare, o altă situație, un alt final.


​Mișcarea dezordonată a stelelor, mișcarea curenților în mări, a norilor pe cer, a vântului, etc. Toate aceste sisteme neliniare dinamice pot declanșa unele efecte divergente pe termen scurt sau mediu. Nici măcar fluturele nu zboară pe același traseu. Teoria haosului și a efectului fluture explică faptul că ceva la fel de complex ca universul este total imprevizibil. Universul este un sistem flexibil haotic. Este folosit în mod util pentru a aborda studii asupra fenomenelor sociale greu de rezolvat în ceea ce privește relațiile liniare de cauză și efect.


​Denumirea este dată de Edward Lorenz, un matematician și meteorolog american. Perspectiva lui a pus sub semnul întrebării legile introduse încă din 1687 de Sir Isaac Newton, sugerând că natura este un sistem mecanic probabilist, „un univers mecanic”. Lorenz a făcut o afirmație mult mai puternică decât aceea că un sistem haotic este sensibil la condițiile inițiale. Efectul fluturelui clasic spune că „orice mică inexactitate în cunoașterea pe care o ai despre starea inițială a sistemului va exploda în cele din urmă și se va materializa ulterior într-o diferență semnificativă.”


​De-a lungul timpului, cinematografia a pus în prim-plan acest subiect, nu doar știința. Printre multe altele, există un film regizat de Eric Bress și J. Mackye Gruber ce ecranizează caracteristicile acestei teorii. „The Butterfly Effect” îl are pe actorul Ashton Kutcher în rolul lui Evan Treborn, ca personaj principal, care nu a avut o copilărie fericită. Crescând, Evan și prietenii săi, Lenny și Kayleigh, precum și fratele lui Kayleigh, Tommy, au suferit multe traume psihologice severe. Șapte ani mai târziu, Evan descoperă că atunci când citește din vechile lui jurnale, poate călători în timp și reface părțile din copilăria sa. Episoadele de călătorie în timp explică desele „pene de curent” pe care le-a experimentat pe când era copil, fiind momentele în care sinele lui adult i-a ocupat conștiința. Pe scurt, de fiecare dată când se întoarce în timp, o face pentru scopul de a-și schimba actuala stare a vieții, dar, la final, realizează că orice schimbare pe care o aduce întâmplării din trecut, nu îl va afecta doar pe el, ci și pe celelalte 3 personaje în viitor. Până și mama lui a fost afectată de schimbările produse de Evan, când, într-o altă realitate, ajunge în spital. Filmul a avut premiera în 2004 și a câștigat destule premii încât să fie recunoscut ca unul dintre cele mai bune filme în care a jucat Ashton Kutcher.


​Efectul fluturelui constituie o idee amplă, dar care nu poate fi aplicată. Va rămâne doar o teorie, în condițiile în care nu avem o mașină a timpului pe care să o folosim. Ai dori să schimbi ceva din trecutul tău? Gândește-te bine, pentru că ai putea schimba mai mult de atât.

439 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page