top of page
Search
Mara Iordache

Efectul Dunning Kruger

Updated: Nov 4, 2021

Redactor: Mara Iordache

Tehnoredactor: Teodora Botin

Grafician: Lavinia Dumitru


Probabil că ați întâlnit până acum o persoană care a pretins că este excelentă într-un domeniu și că are abilități mult peste medie, dar rezultatele ei au arătat foarte des opusul. Un exemplu ar putea fi un individ care spune tot timpul că este o persoană calmă, dar constant este primul care se enervează într-o situație stresantă. Acest lucru a fost denumit de cercetători drept ,,Efectul Dunning-Kruger’’ și este o prejudecată cognitivă (probabil vă sună mai cunoscut termenul de ,,cognitive bias’’).

Ce este o prejudecată cognitivă? Prejudecata cognitivă este o eroare inconștientă de gândire datorată unor diferiți factori. Efectul Dunning-Kruger este încadrat la prejudecată cognitivă datorită faptului că persoanele afectate cred inconștient că sunt mai bune în diferite domenii (de la abilități de conducere, la etica lor, inteligență și așa mai departe) din cauza unei prejudecăți despre ei înșiși.

De unde a apărut acest efect? În 1999 psihologii David Dunning și Justin Kruger au publicat o lucrare unde s-a demonstrat acest concept. Aceștia au testat abilitățile gramaticale, logice și sensul umorului, ale câtorva voluntari, aflând că persoanele care au spus că au cunoștințele cu mult peste medie au fost în ultimul sfert al punctajelor. Psihologii au asociat acest lucru cu o problemă de ,,metacognition’’ sau în română: metacogniție (procesul în care meditezi la propria gândire și performanță).

Deci care este cauza acestui efect? Momentan am identificat un motiv pentru apariția fenomenului, metacogniția, dar acesta nu este singurul. Siguranța pe sine sau chiar lipsa ei poate fi un motiv predominant pentru apariția efectului. Uneori chiar și oamenii inteligenți pot cădea pradă acestui lucru, pentru că asociază inteligența cu cunoașterea. Din punctul meu de vedere, complexul de inferioritate ar putea fi de asemenea o cauză a acestui fenomen, deoarece încercând să dovedească că nu sunt ,,inferiori’’, ajung să-și deformeze singuri realitatea.

De ce nu-și dau seama de incompetența lor? Cum am spus mai sus aceste persoane au nivel redus de metacogniție și poate că uneori nu vor să-și dea seama de acest lucru. Le este frică să fie onești cu ei înșiși.

Așadar, trebuie să fim atenți la cum suntem noi, ,,eu cel adevărat’’, chiar dacă ne este greu și rușine uneori, pentru că așa reușim să ne corectăm, să ne dezvoltăm și să fim mai buni decât eram ieri. Voi cum vă considerați că sunteți?

62 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page