top of page
Search
Ioana Stamin

Efectul alcoolului asupra creierului


Să fim sinceri, cu toții am fost (sau vom merge) la cel puțin o petrecere unde alcoolul era în centrul atenției, totul n-ar fi avut atâta culoare fără el. Dar, v-ați întrebat vreodată ce efecte au avut zilele și nopțile petrecute alături de paharele cu vin, dozele de bere sau poate cu sticlele cu băuturi rafinate asupra minții voastre?

Ei bine, eu zic să ne imaginăm că te pregătești să mergi la petrecerea celui mai bun prieten. Bineînțeles că nu mergi cu mâna goala, așa că te oprești la cel mai apropiat magazin de casa lui și cumperi două sticle de vin spumant (la cel mai convenabil preț deoarece pentru buzunarul tău contează cantitatea, nu calitatea). Ajungi cu câteva minute mai târziu, dar nu asta e importantă, deoarece tot același număr de pahare vei consuma. Nu trece mult timp și deja te hotărăști că e momentul să deschizi o bere. Și de aici totul începe să se schimbe, dar schimbările majore se petrec la nivelul creierului tău. Acum fiți atenți la ce se întâmplă atunci când alcoolul ajunge în corp.

Cel care se ocupă prima dată de cantitatea de alcool ajunsă în organism este ficatul, dar pentru că nu poate să metabolizeze mai mult de un pahar într-o oră, surplusul ajunge în sânge. Creierul îl detectează și astfel, începe o serie de schimbări. Se eliberează dopamina, un neurotransmițător asociat cu senzația de plăcere. În timp creierul învață să asocieze alcoolul cu o stare de bine, începe să-l tolereze și simte nevoia de mai mult pentru a regăsi din nou plăcerea. De asemenea, alcoolul afectează direct celulele nervoase care fac legătura cu celelalte celule, așadar orice proces din corp încetinește. Afectează cortexul cerebral, partea creierului care controlează simțurile și neuronii inhibitori, astfel vedem o schimbare comportamentală. Afectează cerebelul care se ocupă cu coordonarea echilibrului și gândirea. Afectează lobii frontali ce au rol în procesele de planificare, pierzând auto-controlul, capacitatea de a formula idei, de a lua decizii, ajungând să acționăm fără judecată și să nu reușim să ne stăpânim emoțiile. Afectează hipocampul și de aceea apar pierderile de scurtă durată a memoriei sau abilitatea de a învăța.

Întorcându-ne la petrecere, deja simți cum te afectează alcoolul, cum pierzi controlul emoțiilor, judecății, memoriei, vorbirii, echilibrului, dar nu contează pentru că până la urmă te distrezi. Ce contează dacă bei prea multă băutură și intri într-o stare de ebrietate? Până mâine, după un somn bun, îți revii; asta crezi tu, dar oare e adevărat? Haide să vedem ce se mai poate întâmpla pentru că asta, bineînțeles, nu este tot.

Dacă consumi o cantitate mai mare de alcool decât poate ficatul să o proceseze corect și rapid, atunci poți face o intoxicație, iar astfel, creierul nu mai poate susține toate funcțiile vitale, așa că este necesar să ajungi cât mai repede la urgențe.

Cu siguranță că la petrecerea asta nu a ajuns nimeni în această situație, dar știm cu toții că se poate întâmpla dacă nu consumăm alcool responsabil. E aproape dimineață, te gândești dacă vrei să pleci sau să rămâi, și chiar dacă nu te ții bine pe picioare hotărăști să te întorci acasă la tine. Pe drum te gândești la cât de mișto și distractivă a fost petrecerea, dar și ce băuturi bune au fost acolo, și că de abia aștepți următoarea întâlnire cu prietenii care posibil se va ține la tine sau la colegul tău de bancă. Dar, de asemenea, nici detaliul ăsta, cu spațiul nu prea contează, atâta timp cât vor fi aceiași oameni, aceeași atmosferă și aceleași mod de a-ți petrece seara. Însă te sfătuiesc ca data viitoare să bei mai puțin deoarece alcoolul are efecte grave pe termen lung, așa că distracția trebuie să continue fără nenumăratele pahare cu vin sau dozele de bere.

După multe sticle, pahare și mai mult timp, vei vedea că alcoolul te-a afectat considerabil. Apar leziuni cerebrale permanente, apar tulburări de personalitate și schimbări bruște de

dispoziție, tulburări de concentrare, care până la urmă pot duce la depresie. Așa că nu uita: Un pahar de vin e sănătate, prea multe aduc păcate! Înainte de a consuma băuturi alcoolice, gândește-te la consecințele și schimbările pe care le aduce asupra vieții tale.




432 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page