Redactor: Sara Teiușanu
Tehnoredactor: Daria Motoc
Grafician: Andreea Negulescu
Totul pare că a luat-o razna de când cu pandemia, viața noastră devenind una haotică și plină de surprize. Dar să fim sinceri, așa a fost din totdeauna!
Încă de mici am fost obișnuiți să avem o activitate, spre exemplu mergeam la grădiniță, ne uitam la desene animate, coloram și așa mai departe. Apoi ne-am maturizat și am prioritizat alte obligații. Acum unii dintre noi se pregătesc de BAC și de admitere. Alții sunt deja la facultate, alții poate lucrează, alții nu. În decursul acestor ani apar multe schimbări ce sunt definite de niște factori externi precum familia, școala și anturajul. Anturajul joacă un rol important în dezvoltarea noastră. Ne poate influența pe noi ca indivizi și rutina zilnică, în aspecte negative sau pozitive. În legătură cu școala și facultatea, se pot spune aproximativ aceleași lucruri, dar acum depinde de cum le percepe fiecare, mai ales acum cu orele online. Începem o perioadă în care experimentăm foarte multe. Viața devine provocatoare, dar trebuie să știm cum să fim „stăpâni pe situație”.
Cum suntem afectați? Chiar și lucrurile mărunte, trecătoare în jurul nostru, de care poate nu ne dăm seama, ne afectează starea de spirit într-un anume fel, de la aglomerația din centru, până la așteptatul la cozi în magazine. De obicei, persoanele care locuiesc în orașele mari și Capitală sunt mai predispuse la nervi, stres și oboseală. Stresul reprezintă acea stare intensă, care afectează sănătatea noastră mentală pe termen lung, performanțele și productivitatea. Simți că te sufoci și ajungi la limita puterilor. Într-o anumită măsură, poate fi gestionat și prezintă efecte pozitive: stimulează capacitatea intelectuală, te motivează să reușești în ce îți propui și te face mai puternic.
Nu trebuie să ne lăsăm controlați de haosul din jur, ci noi să îl controlăm, în așa fel încât să și dispară. Trebuie să fim conștienți de acest fapt. Se ivesc și momente când suntem pur și simplu depășiți de situație și, stai liniștit, e ceva normal. Referitor la acestea, ele nu amplifică slăbiciunea. Este vorba despre Sindromul Burnout, însemnând o stare de epuizare fizică și psihică ce apare, de cele mai multe ori, în cadrul profesional. Din păcate, îl întâlnim în multe domenii de lucru, majoritatea presupunând interacțiuni frecvente cu oamenii și o mare responsabilitate.
Ce sfaturi dau psihologii cu privire la toate acestea? Prea multe ca să le enumăr pe toate, dar pot împărtăși câteva. Ei bine, se spune că muzica aduce o contribuție valoroasă psihicului prin versurile și linia melodică, așa că atunci când stai în mașină cu orele în drum spre casă, pornește radioul! Pe de altă parte, încearcă să te ferești de știri, întrucât ele pot întări stresul și anxietatea. Nici social media nu prezintă o atribută pozitivă la starea individului, așa că psihologii ne-au propus să nu acordăm prea multă atenție la ce se întâmplă acolo. De asemenea, încearcă să lași telefonul deoparte atunci când ai ceva de făcut. Așa termini mai repede și rezultatele sunt mai bune.
Oamenii au nevoie și de distrageri. Practicarea unui sport, meditația, plimbările în parc, grătarul în familie, mersul cu bicicleta, cititul sau drumețiile pe munte și călătoriile sunt doar câteva exemple ce îți țin mintea ocupată. Implică-te în cât mai multe activități extrașcolare care ți-au stârnit chiar și 1% curiozitatea. Ieșitul din zona de confort este benefic pentru dezvoltarea personală. Pe lângă toate acestea, s-a dovedit faptul că animalele de companie împiedică senzația de singurătate. Sunt adesea folosite și pentru diferite terapii, dar și pentru prevenție în caz de atac de panică, epilepsie, autism și multe altele. De ce să nu adopți unul?
Rutina zilnică poate fi obositoare și anostă, sau poate lua o întorsătură fericită și spontană. Într-adevăr, ar fi fost frumos dacă lucrurile stăteau altfel, însă, știți cum se zice, asta-i viața! Te ia pe nepregătite, te pune în situații bizare, sau te lovește când îți merge cel mai bine. Totuși, cu atitudinea potrivită, poți trece peste orice obstacol! Viața este în continuă schimbare și trebuie să ne adaptăm, dar să știm și când să luăm o pauză și să ne relaxăm puțin. Cunosc o expresie pe care o mai folosesc din când în când și pe care o consider adevărată într-un fel: „Munca în exces duce la deces!”.
Imi place prea mult!!