top of page
Search
Iulia Dobre

Efectele războiului dintre Rusia și Ucraina

Redactor: Mara Iordache

Tehnoredactor: Teodora Olariu

Grafician: Teodora Furtună



Toți știm de evenimentele devastatoare care se întâmplă în momentul de față în Ucraina. Dacă vreți să ajutați, cele mai bune metode sunt: informarea (rămâneți la curent cu ce se întâmplă și luați știrile din surse de încredere, având în vedere că dezinformarea este o armă puternică, aceasta fiind folosită în momentul actual) și donațiile (o să găsiți mai jos niște linkuri pe care le puteți accesa pentru a dona). De asemenea, am considerat că este un moment potrivit pentru a atrage atenția asupra impactului pe care războiul îl are asupra persoanelor, pentru că nu toate rănile sunt fizice.


După cum toată lumea își poate imagina, războiul are un impact catastrofal asupra persoanelor implicate, de la civili până la soldați. Acesta distruge comunitățile și familiile aflate la mijloc, putând crea în urma lui: traumă transgenerațională, sindromul supraviețuitorului, PTSD, depresie, anxietate, coșmaruri, insomnie, probleme de memorie, gânduri suicidale. Trauma transgenerațională presupune amprenta chimică pe genele unei persoane în urma unei traume. Sindromul supraviețuitorului este caracterizat de sentimente puternice de vină din cauză că alte persoane nu au reușit să supraviețuiască sau au fost răniți în urma unui eveniment. Termenul a fost inventat, inițial, pentru a descrie supraviețuitorii Holocaustului. PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) este o afecțiune care apare în urma unui eveniment traumatic, făcând individul să se simtă de parcă trăiește din nou respectivul moment, prin amintiri. Acesta se manifestă atunci când persoana care suferă vede, aude, simte ceva ce îi aduce aminte de acea situație. Alte simptome mai includ amintirile care cauzează stres, coșmaruri și anxietate. S-a mai observat că persoanele care suferă de PTSD nu au activ centrul creierului care este responsabil de simțul de a fi în viață. Din cauza PTSD-ului, veteranii de război ajung să facă parte din populația oamenilor farã casă și devin înclinati spre consumul de diferite substanțe care dau dependență. Societatea ar trebui să creeze metode de reabilitare pentru aceștia, ca să intre înapoi în rândul civililor. Am putea zice că un război are două părți: prima este cea propriu-zisă, unde se duc soldații pe front, loc în care ajung să-și dea viața, iar a doua, locul unde și civilii, și soldații se luptă cu efectele lăsate în urma războiului, în special cu cele care și-au lăsat amprenta asupra psihicului lor.

Totuși, nu putem ignora și urmările traumelor fizice și impactul lor psihologic. În timpul războiului există anumite persoane care își pierd o mână sau un picior. Ele pot avea impresia uneori că acea parte a corpului este încă prezentă, chiar simțind-o. Acest fenomen se numește efectul membrului fantomă. Se presupune că mai mult de 80% din persoanele cu un membru amputat simt acest lucru, ba chiar au și dureri în acea zonă. Experții cred că motivul pentru acest fenomen este faptul că nervii responsabili pentru acea zonă din sistemul nervos central încă rămân și încearcă să își îndeplinească rolul. De asemenea, traumatismele cerebrale de orice tip ajung să afecteze viața indivizilor când se întorc la normal.


Dând la o parte aspectul psihologic, cred că ar trebui să ne gândim personal la modul în care se simt oamenii din Ucraina acum. Să fii dat afară din casă și să-ți lași toată viața de acolo în urmă, de frica războiului, a durerii. Să nu știi dacă o să te mai întorci vreodată în locul căruia îi spuneai „acasă”, să nu știi dacă vei mai râde sau vei mai plânge vreodată cu cei apropiați ție. Acest moment este o oportunitate să ne aducem aminte să fim empatici și cum să fim oameni.


Centre de donații în București :

  • Centrul Bebe de București (bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, Sector 5, rond Piaţa Kogălniceanu);;

  • Centrul pentru Economie Circulară (Calea Plevnei nr. 98, Sector 1);;

  • Centrul de la Academia de Tenis (în incinta Arenei Naţionale).


Linkuri:

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page