top of page
Search

Earworm – de ce ne rămân anumite piese blocate în minte?

Redactor: Ioana Cotofana

Tehnoredactor: Andreea Dobre

Grafician: Diana Vasile



Vi s-a întâmplat vreodată să auziți o piesă la radio și să vă rămână blocată în minte? Poate repetați involuntar refrenul în încercarea de a face conexiunea între versurile întipărite în memorie și piesa din care fac parte sau poate, pur și simplu nu puteți să vă scoateți din minte versurile piesei pe care ați auzit-o ieri seară la televizor. Ei bine, acest fenomen este mult mai răspândit decât vă imaginați și poate avea și o explicație din punct de vedere psihologic, anume fenomenul denumit și earworms.


Ce sunt „earworms” ?


Un „earworm” este amintirea mentală spontană și repetarea unei piese muzicale, adesea menționată în termeni de zi cu zi ca având un cântec blocat în minte. Aceasta este o experiență comună și răspândită, raportată de peste 90% dintre oameni în sondaje la scară largă. Aceste fenomene sunt denumite și imagini muzicale involuntare (INMI).


Cu mai bine de 100 de ani în urmă, germanii au inventat termenul öhrwurm — „vierme de ureche” – pentru a descrie experiența unui cântec blocat în minte. Oamenii de știință au venit cu mai multe denumiri pentru acest fenomen, cum ar fi „sindromul melodiei blocate” și „repetarea imaginilor muzicale”. Totuși, imaginea înfiorătoare a unui vierme de urechi care se târa în creierul oamenilor a prins și a rămas până la momentul actual cea mai folosită denumire. Reamintirea unui cântec preferat în imaginația noastră poate aduce un zâmbet, însă un earworm poate duce această amintire la extreme, ducând la o stare neplăcută.


Cum ne pot afecta?


Melodiile repetitive ce apar involuntar și rămân în minte sunt foarte întâlnite: până la 98% din populația occidentală a experimentat acești „viermi de urechi”. De obicei, melodiile blocate sunt melodii captivante, care apar spontan sau declanșate de emoții, asocieri sau de auzirea melodiei. Din punct de vedere etiologic, INMI sunt legate de memorie: informațiile auditive funcționează ca un magnet puternic. Din punct de vedere psihologic, viermii sunt o „compulsie cognitivă”: creierul repetă obsesiv piesa auzită, rezultând o buclă vicioasă. Cu cât se încearcă mai mult suprimarea cântecelor, cu atât impulsul lor crește, un proces mental cunoscut sub numele de teoria procesului ironic. INMI apare cel mai des în cazul ​​femeilor, tinerilor și pacienților diagnosticați cu OCD.


Un caz extrem in care INMI a avut un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane este cel al persoanelor diagnosticate cu OCD. Astfel, un bărbat de 40 de ani cu OCD menționează că îi sunt blocate în minte cântece enervante într-o perioadă de stres, aceste cântece fiind prezente zi și noapte, provocându-i insomnie severă. Cu cât încearcă să le suprime mai mult, cu atât simptomele sunt mai rele. Melodiile scurte continuă ore întregi, de obicei melodii pe care le urăște, pacientul fiind epuizat, iar viața lui afectată negativ de acest fenomen.


În timp ce compozitorii au învățat multe trucuri pentru a crea acest tip de piese, modalitatea de a scăpa de ele din mintea noastră nu este atât de ușor de găsit. Oamenii încearcă mai multe moduri de a scăpa de o melodie enervantă. Unii încearcă să o înlocuiască, gândindu-se la o altă melodie. Alții cântă cântecul până la capăt. Un studiu a constatat că, cu cât oamenii se luptă mai greu pentru a șterge din minte piesa, cu atât aceasta tinde să-i chinuie mai mult.

Reclamele TV și radio sunt o sursă comună de INMI. Canalele de publicitate fac tot posibilul să compună cântece scurte despre care speră că se vor transforma în earworm. De ce? Dacă reușesc, înseamnă că și-au făcut treaba pentru a-i determina pe clienți să-și amintească restaurantul, aparatele pe care le vând sau orice alt produs încercă să promoveze.


Știința din spatele acestui fenomen:


Cortexul auditiv este locul în care „viermii urechii” își fac cea mai mare parte din prezența lor. Aceasta este o parte a creierului care procesează o mare parte a sunetelor, inclusiv a muzicii. Tot acolo sunt stocate amintirile muzicale.


Până acum, nimeni nu știe de ce unele melodiile ni se blochează în minte. Totuși, subiectul „viermilor urechii” îi fascinează pe oamenii de știință. Ei au descoperit că memoria oamenilor pentru muzică este incredibil de puternică. Oamenii își pot aminti melodia, ritmul și cuvintele unui cântec la ani după ce au auzit-o ultima dată. Cercetătorii se întreabă dacă studierea a ceea ce face ca INMI să fie atât de persistenți ar putea oferi perspective asupra modului în care mintea noastră creează și păstrează alte amintiri.



Bibliografie:







18 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page