top of page
Search

Durerea membrului fantomă

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Andreea Ioana Dobre

Tehnoredactor: Sara Oncescu

Grafician: Ioana Boboșea




Probabil că mulți dintre noi au auzit la un moment dat de phantom limb pain, însă nu i-au acordat o importanță de proporții. Până la urmă, toți ne confruntăm cu propriile dureri, fie ele fizice sau emoționale, ce pot genera o anumită indiferență în raport cu suferințele celorlalți. În ciuda primului instinct de a evita confruntările ce nu ne privesc, consider că este benefic să acordăm timp înțelegerii lor profunde, întrucât facilitează formarea conexiunilor cu cei din jurul nostru.


Phantom limb pain constă în durerea apărută în urma unei amputări, la nivelul membrului lipsă. Deși pare straniu că o parte a corpului pe care nu o mai avem ne poate cauza disconfort, fenomenul este destul de răspândit. Se estimează că aproximativ 80% dintre oamenii ce trec printr-o asemenea experiență sunt predispuși senzației neplăcute. Ea nu apare doar în cazul membrelor amputate. Cu toate că este mai puțin comună sub această formă, poate fi resimțită și la nivelul altor părți, precum ochii sau dinții.


Deocamdată, cercetătorii nu-și explică exact apariția ,,durerii membrului fantomă”, însă teoriile lor includ diverse cauze. Un prim motiv se bazează pe leziunile nervilor, ce pot apărea ca rezultat al amputării unui membru sau îndepărtării unui organ. Nervii care transmit creierului informații despre partea lipsă a corpului continuă să trimită semnale dureroase chiar și după ce aceasta dispare.


O altă cauză poate consta în modificările la nivelul creierului, petrecute în urma îndepărtării unei părți corporale. Acesta trebuie să schimbe modul în care organizează informațiile despre corp, proces pe parcursul căruia o persoană poate experimenta fenomenul de phantom pain. Senzația dureroasă apare și în urma sensibilizării centrale: organismul își modifica percepția asupra durerii, provocând sensibilitatea sporită a unei persoane. Adesea, ea are loc în cadrul indivizilor cu durere cronică.


Cunoscând o parte dintre posibilele cauze, este important să discutăm și despre senzațiile resimțite în timpul unui asemenea episod. Conceptul de durere este unul divers, resimțit în mod diferit de fiecare dintre noi. De aceea, este normal ca fenomenul de phantom pain să genereze experiențe distincte, de la furnicături și ciupituri, până la înjunghiere și senzații de arsură sau de șocuri electrice.

Intensitatea sa diferă în funcție de fiecare individ, fiind descrisă de la o durere suportabilă până la o piedică acerbă în activitățile zilnice. Durata senzației supărătoare variază de la minute sau ore, până la perioade mai îndelungate. Din aceste cauze, PLP poate fi văzută drept un concept intimidant. Dacă durerea este resimțită în regiunea unui membru lipsă, atunci cum ar putea fi tratată? Întrebarea este pusă frecvent de către persoanele afectate, hotărâte să înlăture definitiv această latură negativă a vieții personale.


Tratamentele care vizează acest fenomen pot să nu fie întotdeauna eficiente. Totuși, mulți resimt o atenuare însemnată a durerilor, recurgând la medicamente sau terapii medicale. Remediile medicamentoase sunt inițiate pe cont propriu sau în combinația altor proceduri. Doza administrată scade substanțial în cazul îmbinării cu alte tehnici medicale, însă doar în puține cazuri ajunge să fie eliminată complet.


Deși nu există medicamente specifice care să trateze acest tip de durere, tratamentul prescris pentru alte patologii, precum depresia sau epilepsia, poate diminua intensitatea senzației neplăcute. Posibilele prescripții pot include antidepresive triciclice (cu 3 lanțuri în structura chimică), antiepileptice, opioide, precum morfina, sau alte alte analgezice, cum ar fi ketamina și aspirina.


Din punct de vedere terapeutic, cel mai utilizat remediu constă în folosirea unei oglinzi. Poate părea neobișnuit că un obiect atât de simplu dispune de valori curative, însă studiile i-au demonstrat eficiența. În timpul unei sesiuni, oglinda este plasată între membrul lipsă și cel sănătos. Pentru aproximativ 20 de minute, vizualizezi partea corpului neafectată împreună cu reflecția sa, în timp ce efectuezi diverse mișcări sau exerciții fizice. Astfel, imaginea din oglindă păcălește creierul să creadă ca există 2 membre sănătoase.

Pentru majoritatea, PLP scade substanțial sau dispare complet în primii 2 ani de la amputare. Totuși, există și cazuri mai puțin fericite, în care senzația se instalează permanent, rămânând o continuă confruntare pentru persoanele afectate. Fie că ne este sau nu străină, este important să nu subestimăm suferința cuiva și să încercăm să empatizăm cu experiențele sale. Compasiunea manifestă o valoare profundă, putând atenua emoțiile negative, chiar și pentru cineva care se simte inițial neînțeles.


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page