Redactor: Elisa Velicu
Tehnoredactor: Teodora Olariu
Grafician: Andreea Negulescu
Este cunoscut faptul că avem un creier împărțit în 2 emisfere, care, deşi se aseamănă foarte mult din punct de vedere anatomic, se deosebesc, totuşi, din punct de vedere funcţional.
O parte a creierului controlează, deci, anumite funcții? Oamenii sunt fie „left-brained”, fie „right-brained”? La fel ca multe alte mituri populare ale psihologiei, acesta a apărut din observații ale creierului uman, care au fost apoi dramatic distorsionate și exagerate. Teoria lateralizării a fost menționată prima dată în lucrările lui Roger W. Sperry, care a și primit Premiul Nobel în 1981. El a studiat funcționarea creierului la pacienții cărora li s-a tăiat chirurgical corpul calos (structura care leagă cele două emisfere ale creierului), pentru tratarea epilepsiei. Astfel, acești pacienți au prezentat simptome ce confirmă existența anumitor funcții, concentrate într-o emisferă specifică. De exemplu, mulți pacienți au fost incapabili să numească obiectele care au fost procesate de partea dreaptă a creierului, dar au putut numi obiecte care au fost procesate de partea stângă. Pe baza acestor informații, Sperry a sugerat că limbajul era controlat de emisfera stângă a creierului.
În general, jumătatea stângă a creierului tinde să controleze multe aspecte ale limbajului și logicii, în timp ce partea dreaptă tinde să gestioneze informațiile spațiale și înțelegerea vizuală. Cercetările ulterioare au arătat că creierul nu este atât de dihotomic cum s-a crezut cândva. De exemplu, acestea au arătat că abilitățile la subiecte precum matematica sunt cele mai puternice atunci când ambele jumătăți ale creierului lucrează împreună.
Astăzi, oamenii de știință cunosc faptul că cele două părți ale creierului colaborează pentru a îndeplini o mare varietate de sarcini, și că cele două emisfere comunică prin corpul calos. „Oricât de lateralizat poate fi creierul, totuși, cele două părți încă lucrează împreună.”, a explicat omul de știință Carl Zimmer, într-un articol pentru revista Discover.
Unele dintre abilitățile asociate în mod popular cu partea dreaptă a creierului includ:
Recunoașterea fețelor;
Exprimarea emoțiilor;
Muzica;
Citirea emoțiilor;
Imaginația;
Intuiția;
Creativitatea.
Partea stângă a creierului este considerată a fi expertă în sarcini care implică logică, limbaj și gândire analitică. Emisfera stângă este descrisă ca fiind mai bună la:
Limbaj;
Logică;
Gândire critică;
Numere;
Raţionament.
Bibliografie:
Comentários