Redactor: Bianca Bâsceanu
Grafician: Lavinia Dumitru
Fiecare avem cel puțin câte un domeniu de activitate în care ne place să fim implicați. Poate fi vorba despre artă sau scris, construit de machete, jocuri video sau programare, poate chiar un sport extrem sau lectura. Indiferent de ce activități preferăm să facem în timpul liber, toate au cel puțin un lucru în comun: faptul că sunt hobby-uri.
Marele Dicționar de Neologisme alege să caracterizeze un hobby drept „preocupare de predilecție a cuiva, fără legătură cu profesiunea sa, pe care o exercită în timpul liber. (< engl., fr. hobby)”, fiind o întrebuințare a timpului liber în scop recreativ. Așadar, de ce este important să avem hobby-uri? Și chiar mai mult, de ce nu putem supraviețui în lumea de astăzi fără ele?
Hobby-urile reprezintă, în primul rând, un mod de a scăpa de stresul ce se acumulează zilnic în corpul nostru. Faptul că ele nu au reguli, dar și caracterul lor majoritar privat, prin intermediul căruia se urmărește în mod exclusiv satisfacția individului ce le practică, oferă un refugiu. Tensiunea este eliminată datorită faptului că nu ești judecat pentru ceea ce faci, sau, chiar mai mult, pentru că primești complimente și validare din partea celor ce sunt interesați de aceleași domeniu. Satisfacția primită în urma completării unui proiect sau țel personal din cadrul hobby-ului care este practicat activează centrul de recompense al creierului, ceea ce duce la eliberarea de dopamină și, deci, o stare emoțională pozitivă sau poate chiar euforică. Atât satisfacția personală, cât și validarea socială te motivează să continui să practici acea actvitate și astfel să ai un mediu în care să fii fericit.
Alături de aspectul personal al hobby-urilor există și aspectul social și interacțiunea cu cei din jur în contextul său. Împărtășirea experiențelor prin care ai trecut practicând o activitate în timpul liber poate fi un „lipici” pentru un grup de oameni. Deși sunt legate de un singur hobby în majoritatea cazurilor, experiențele pot fi asemănate cu alte evenimente similare din alte domenii, ceea ce aduce laolaltă mai multe grupuri de oameni cu trăiri aparent distincte, dar totuși similare. Spre exemplu scufundatul la adâncimi mari sau golful pot avea în comun întâlnirea unor animale neobișnuite sau verificatul echipamentului înainte de a începe activitatea propriu-zisă. O poveste amuzantă legată de o mică eroare umană poate fie să stârnească râsul sau să scoată la iveală latura empatică a partenerului de discuție, fapt ce strânge ușor legătura dintre cei ce participă la discuție.
Totuși, cea mai importantă latură a hobby-urilor este cu siguranță latura diversificării activităților practicate în viața cotidiană. Fără o diferență a evenimentelor petrecute zile la rând, individul poate ajunge la surmenaj și epuizare, atât fizică cât și emoțională. Concentrarea excesivă asupra unui singur subiect sau repetiția activităților intelectuale are un efect devastant asupra moralului, conducând rapid la depresie sau alte afecțiuni psihice. În plus, mișcările repetate pot să lezeze mușchii corpului sau chiar să lezeze nervii, cea mai cunoscută afecțiune de acest tip fiind sindromul carpal.
Concluzionând, hobby-urile sunt importante pentru sănătatea noastră generală. Suntem cu toții de acord în legătură cu faptul că nu suntem roboți ce îndeplinesc în mod exclusiv o singură sarcină, așadar avem nevoie să ne diversificăm viața și să facem și ce ne place fiecăruia, pentru binele nostru psihic.
Comments