top of page
Search
Ioana Stamin

Depresia

Redactor: Ioana Stamin

Tehnoredactor: Amalia Căzănaru

Grafician: Lavinia Dumitru


Sună alarma telefonului. Trebuie să te ridici din pat și să te pregătești pentru o nouă zi, dar ți-e greu să te trezești. Deja te gândești că vrei ca ziua să se termine cât mai repede cu putință. N-ai ce să faci, așa că te ridici cu mare greutate și te îndrepți spre baie. Te uiți la tine în oglindă, ți se poate citi oboseala pe chip și apatia. Îți iei periuța de dinți și te întrebi: „De ce toate zilele arată la fel? De ce alții au vieți mai interesante decât mine? Ce fac greșit?”. Te gândești să te speli pe față cu apă rece, poate asta te va revigora puțin, dar tot la fel de obosit și abătut ești. Te reîntorci la tine în cameră, e timpul să te îmbraci, nu prea îți pasă de modul cum vei arăta, așa că iei ce îți pică la mână. E o zi de școală, deci îți faci ghiozdanul. Te gândești dacă să mănânci sau nu, până la urmă alegi să-ți iei ceva de mâncare la tine, pentru că momentan nu te simți în stare să bagi ceva în stomac. Te îndrepți spre gura de metrou, spre toată îmbulzeala de acolo. Iei metroul și cu ochii în pământ te grăbești să ajungi la timp la liceu. Orele decurg ca de obicei, nimic diferit, nimic care să te motiveze să fii atent la ore și să comunici cu colegii tăi în pauze. Stai singur în bancă și te gândești la cât de extenuat ești, vrei acasă să te relaxezi. După două ore interminabile de fizică, ajungi în sfârșit acasă. Din păcate, starea ta de spirit nu se schimbă prea mult. Tot simți că nu ai chef și nici puterea necesară să te apuci de teme, să citești o carte sau măcar să te uiți la un serial pe Netflix. Te întinzi în pat și aștepți să îți vină motivația, dar aceasta întârzie să apară. Nu reușești să te mobilizezi să faci ce ți-ai propus. E ora douăsprezece noaptea, faci un duș, te speli pe dinți, te îmbraci în pijamale și ești gata să te bagi la somn, dar din nou apar toate gândurile negative: „Iar trebuie să o iau de la capăt? Iar trebuie să mă trezesc devreme? Iar trebuie să mă duc la liceu și să încerc să supraviețuiesc zilei?”.Într-un final, adormi pe la ora două și din nou te trezești de dimineață.

Acum te întreb, simți că nu poți să te ridici din pat dimineața, că nu ai chef să te îmbraci, să te speli, să te aranjezi, poate uneori n-ai chef nici măcar să mănânci ceva? Ai o stare de oboseală permanentă? Te simți stresat din cauza a o grămadă de lucruri pe care trebuie să le faci? Te întrebi constant când și dacă va dispărea această stare? Mai bine spus, te-ai gândit vreodată că poate suferi de depresie?

Primul paragraf prezintă o posibilă zi din viața unui om ce suferă de depresie, dar ce este mai exact depresia? Depresia este reprezentată de un sentiment profund de tristețe, apatie și lipsa interesului față de activitățile zilnice, afectând modul în care o persoană simte, gândește și se comportă. Depresia poate apărea în urma unui abuz, a unei experiențe traumatizante sau a unor evenimente majore, în urma pierderii unei persoane dragi. De asemenea, poate avea cauze genetice, unii oameni sunt mai predispuși la a avea stări de anxietate, de a se simți stresați sau poate apărea în urma administrării anumitor tratamente medicamentoase.

​Cum am prezentat și mai sus, câteva simptome ale depresiei sunt: sentimentele de tristețe, goliciune și neputință; pierderea plăcerii de a face activitățile preferate; problemele în rutina somnului, pierderea sau creșterea în greutate; energia scăzută și oboseala; senzați puternică de vinovăție; problemele de concentrare; dificultățile în luarea deciziilor.

​Această boală poate avea efecte grave asupra corpului, precum: apariția unor boli cardiovasculare, reducerea funcției sistemului imunitar sau reproducător, agravarea bolilor cronice, apariția durerilor cronice etc.

​Întrebarea cea mai importantă este: dacă suferim de depresie, cum putem scăpa de ea? În primul rând, încercați să conștientizați că aveți o problemă și aveți nevoie de ajutor, chiar dacă de cele mai multe ori vă este greu să recunoașteți. Dacă o persoană apropiată observă schimbarea voastră de comportament și încearcă să vă ajute, urmați sfaturile primite. De cele mai multe ori este nevoie de ajutor specializat pentru tratarea acesteia, așa că, dacă simptomele persistă pentru mai mult de 2 săptămâni, primul pas este să apelați la un medic pentru o diagnosticare corectă. Veți primi mai multe întrebări pentru a putea fi identificate simptomele depresiei sau existența unei alte afecțiuni. Medicul poate să vă recomande un anumit set de analize, iar apoi vă va da tratamentul corespunzător, care de cele mai multe ori, constă în psihoterapie și medicație.

​Așa că, dacă te-ai regăsit în anumite pasaje din articol sau simți că ai nevoie de o schimbare pentru a nu ajunge în această stare, cere ajutor. Este în regulă să vorbești cu alte persoane despre ce simți și ce te deranjează, cel mai important este să nu te închizi în tine. Depresia este din ce în ce mai întâlnită în zilele de astăzi, așa că fii atent la tine și la sănătatea ta mentală.

184 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page