Redactor: Ioana Stamin
Tehnoredactor: Giulia Ciubucciu
Grafician: Raluca Șerb
În ziua de azi, nu ne putem imagina o zi fără internet. Fie că ne petrecem timpul pe social media, ca să vedem ce mai fac prietenii noștri sau oamenii din lumea mondenă, fie că ne uităm la seriale sau accesăm internetul pentru școală/ muncă, cu toții îl folosim constant, devenind „ustensila” indispensabilă traiului de zi cu zi.
Internetul reprezintă un progres imens pentru societatea umană, reușind să schimbe cum percepem anumite situații, cum interacționăm între noi, cum lucrăm sau chiar cum învățăm. Internetul vine cu foarte multe avantaje, ușurându-ne viața cotidiană: acesta reușește să ne aducă pe toți mai aproape, suntem mereu informați în legătură cu ce se mai întâmplă în lume și, de asemenea, putem să ne îndeplinim mult mai rapid unele sarcini. Dar bineînțeles că orice lucru care ajunge să fie folosit în exces poate deveni o dependență.
„Dependența de internet reprezintă utilizarea excesivă și compulsivă a internetului, care, în anumite, situații poate conduce la o alterare a funcțiilor cognitive și o degradare a relațiilor și comportamentelor sociale.”
Pentru oamenii dependenți de internet, utilizarea tehnologiei duce la eliberarea dopaminei; acest lucru va satisface considerabil sistemul natural de recompensă. Însă repetarea comportamentului va determina creșterea pragului de dopamină pentru a obține același tip de plăcere. Această situație se numește toleranță și înseamnă că persoana trebuie să petreacă și mai mult timp pe internet pentru a obține același nivel de plăcere.
Totuși, de ce apare acest tip de dependență?
În primul rând, expunerea constantă la tehnologie: folosim permanent internetul, atât din nevoie, cât și pentru interesele proprii. Un alt motiv poate fi acela că suntem o fire mai timidă, suferim de anxietate sau depresie și atunci ne este mult mai ușor să interacționăm cu societatea prin intermediul internetului. Acesta reprezintă un mediator între noi și lumea exterioară, tot ce spunem, vedem sau facem nu pare că are aceeași însemnătate ca atunci când am fi fizic alături de persoanele respective. De asemenea, este mult mai comod și mai puțin solicitant să-ți construiești personalitatea pe internet, deoarece tindem să arătăm doar ce este mai bun din noi, gândind înainte ce ar fi mai bine să spunem sau să postăm. Poate reprezenta și un loc în care putem „scăpa” de lumea reală, să pășim într-o lume în care putem găsi numai lucruri bune, astfel uitând de sentimentele negative și problemele pe care le avem atunci când nu suntem conectați la viața virtuală.
Dacă nu vă dați seama că faceți unele lucruri de mai sus, atunci poate observați apariția câtorva simptome psihice și/ sau fizice, care arată că suferiți de dependența de internet; cele de natură psihică pot fi: sentimentul de vinovăție, anxietate, incapacitatea de a prioritiza activități sau de a respecta un program bine stabilit, izolare socială, pierderea noțiunii timpului, tendința de a evita munca, stare de agitație, schimbări de comportament, sentimentul de singurătate, pierderea răbdării pentru sarcinile repetitive și procrastinarea; cele de natură fizică pot fi: dureri de cap, de spate, de gât, insomnie, uscăciune a ochilor sau alte afecțiuni oftalmologice, cauzate de expunerea prelungită la lumina ecranului, fluctuații de greutate, sindromul de tunel carpian.
Cum putem scăpa de dependența de internet?
Pentru a scăpa de dependența de internet este nevoie să încercăm să diminuăm timpul petrecut pe acesta. Putem începe prin a ne impune câteva reguli: după un anumit timp petrecut pe telefon să facem o pauză de 10-15 minute sau înainte de culcare să nu mai stăm pe telefon sau să folosim aplicații care ne anunță că am petrecut deja timpul impus de noi pe o anumită platformă. Făcând pași mici, reușim să ajungem la îndeplinirea scopului, depășirea dependenței. Însă, dacă se ajunge la stări de anxietate și depresie generate de timpul petrecut excesiv virtual, este nevoie de sfatul unui specialist care te va ajuta să-ți conștientizezi problemele și să treci peste ele.
Internetul este o unealtă importantă pentru dezvoltarea societății, dar, ca orice lucru folosit în exces, poate deveni o dependență. Trebuie să învățăm să-l folosim cât mai eficient pentru a duce o viață cât mai bună. „Oamenii doresc să scape de relele pe care le aduc cu sine viciile lor, nu de vicii.” – Ralph Waldo Emerson
Comments