redactor: Ilinca Iordănescu
tehnoredactor: Teodora Olariu
grafician/ fotograf: Sara Iliescu
Dacă vi s-a întâmplat vreodată să simțiți că ați mai fost în exact aceeași situație în trecut, că vi s-a mai întâmplat cândva exact același lucru, chiar dacă o făceați pentru prima oară, atunci, cred că sunteți familiarizați cu termenul „deja vu”. Totuși, chiar dacă nu ați avut voi, personal, un deja vu, cred că ați auzit măcar o dată de acest fenomen, fie de la cineva, fie dintr-o piesă (da, la Olivia Rodrigo mă refer) sau de undeva de pe net. Oricum ar fi, care este, de fapt, treaba cu deja vu-urile?
Pentru aceia dintre voi care credeau că deja vu-ul este un semn că aveți puteri supranaturale și că puteți ghici viitorul, din păcate, sunt aici să vă spun că nu e adevărat. Știu, dezamăgitor. Atunci, ce este un deja vu? Termenul vine din limba franceză, în care înseamnă „deja văzut”, și se referă la sentimentul straniu și enigmatic pe care îl avem atunci când ni se pare că situația din prezent ni s-a mai întâmplat cândva, deși suntem aproape siguri că nu e așa. De exemplu, dacă vă plimbați printr-un oraș în care n-ați mai fost până acum și, dintr-odată, aveți senzația că ați mai văzut exact acel șir de copaci de pe trotuar, în trecut, ați avut un deja vu. Acest fenomen este foarte răspândit, undeva între 60-80% din persoane spunând că l-au resimțit, iar studiile au arătat că este mult mai frecvent în rândul copiilor și adolescenților, devenind mai rar pe măsură ce îmbătrânim. Specialiștii au descoperit că există două feluri de deja vu-uri, unul nonpatologic și unul patologic. Acesta din urmă pare să fie cauzat de epilepsia de lob temporal, o afecțiune a sistemului nervos care provoacă convulsii focale. Însă, pe noi ne interesează mai mult celălalt tip, pentru că, în majoritatea cazurilor, acesta este cel pe care îl întâlnim.
Ca să mă leg de exemplul de mai sus, e clar că nu aveați cum să fi văzut copacii aceia până atunci și, totuși, creierul v-a spus că „Ba da”. De ce? Deși încă nu s-a descoperit o cauză clară a acestui fenomen, psihologii au găsit mai multe teorii posibile. Una dintre ele ar fi aceea că deja vu-ul este o anomalie a memoriei. O explicație legată de acest lucru ar fi că are loc „criptomnezia”, care înseamnă că o anumită întâmplare este uitată, însă rămâne, totuși, stocată în creier. Astfel, noi chiar am fost într-o anumită situație, dar nu ne mai aducem aminte, dintr-un motiv sau altul. Când ajungem din nou în acea situație sau una asemănătoare, avem un sentiment de familiaritate, de parcă ni s-a mai întâmplat (ceea ce e și adevărat), fiindcă creierul nostru recunoaște situația. Altă explicație se bazează pe faptul că, dacă un stimul din prezent (un miros, gust, sunet sau o imagine) se aseamănă foarte mult cu unul dintr-o amintire deja existentă, diferită, dar care nu este reprodusă pe moment, nu ne vine în minte atunci, va fi provocat deja vu-ul. Se va crea iluzia că cele două întâmplări sunt la fel, deci, că situația actuală a mai fost întâlnită în trecut. În plus, o altă cauză a deja vu-ului este o comunicare defectuoasă între memoria de scurtă durată și cea de lungă durată. În general, amintirile au un anumit „drum” din memoria de scurtă durată spre cea de lungă durată, însă se poate produce o eroare, iar o amintire recentă (din memoria de scurtă durată) poate face o scurtătură spre memoria de lungă durată. În urma acestui lucru, se produce deja vu-ul, noi percepând o amintire din ultima secundă ca fiind ceva întâmplat acum mult timp.
Atât timp cât acest fenomen nu ni se întâmplă foarte des, nu este nimic de care să ne îngrijorăm, chiar dacă poate fi un sentiment ciudat. Acestea tind să se întâmple și pe fond de stres sau de oboseală, așa că, dacă le aveți des, este recomandat să vă odihniți și să diminuați stresul și, eventual, să mergeți la o consultație la doctor. Sper că acest articol v-a ajutat să înțelegeți mai multe despre deja vu-uri, ca să stați mai liniștiți data viitoare când vi se întâmplă unul și să știți ce ar fi putut să îl provoace.
Commenti