Redactor: Ana Negrilă
Tehnoredactor: Teodora Olariu
Grafician: Ilinca Ciochia
Fiecare dintre noi a gustat, la un moment dat, din otrava lentă care ucide rapid orice relație interumană. Dacă încă nu ți-ai dat seama, azi o să vorbim despre gelozie și cât de tare ne poate afecta în raport cu cei din jur.
Gelozia reprezintă o emoție complexă, ce cuprinde atât trăiri de frică, de abandon, de furie, cât și de umilință. Cel mai bine este descrisă ca fiind teama obsedantă a unei persoane de a pierde pe cineva la care ține foarte mult (un părinte, un prieten foarte bun, un iubit/ o iubită) în detrimentul unei alte persoane. Astfel, ea se deosebește de invidie, care se naște din dorința neîmplinită de a avea o parte din ce deține celălalt, în legătură cu situația financiară, poziția socială sau chiar reușite pe plan profesional sau amoros. Pentru a se face și mai bine distincția între cele două: gelozia este o experiență emoțională dureroasă, generată din lipsa de atenție sau afecțiune din partea partenerului, pe când invidia este provocată de frustrarea personală în raport cu reușitele celorlalți.
Din punct de vedere teoretic, gelozia necesită implicarea a trei indivizi (sinele, partenerul și rivalul), care este uneori denumit triunghi amoros. Funcția geloziei este, în acest fel, de a motiva comportamente care să restabilească relația dintre sine și partener și să rupă legătura amenințătoare dintre partener și rival. Intensitatea sa adesea ascunde sentimente profunde de posesivitate, insecuritate sau rușine. Ceea ce stă în centrul acesteia, foarte des nu este amenințarea în sine, ci o nevoie intrinsecă de a ne chinui și a ne descuraja cu gânduri autocritice. Cu cât persoana este mai puțin capabilă să-și găsească ea însăși protecția necesară și cu cât încrederea în sine este mai mică, cu atât crește nesiguranța, teama de abandon și implicit apare gelozia, caracterizată prin nevoia puternică de a menține partenerul cât mai aproape, pentru protejarea propriei porții de iubire. Totodată, gelozia poate rezulta din: atașament anxios, dependență exagerată, nevroticism și sentiment de inadecvare.
De fapt, sentimentul geloziei ne indică un tip de relație în care posesia predomină în favoarea afecțiunii, iar puterea în favoarea iubirii. De asemenea, acest sentiment pătimaș ascunde o iubire forțată, condiționată, și o întreagă strategie de manipulare emoțională însoțită de victimizarea afișată în fațapersoanei iubite. Auzim de foarte multe ori în jurul nostru cupluri care se exprimă astfel, dragostea amestecându-se cu:
1. Culpabilizarea - “Dacă iubești și pe altcineva, înseamnă că nu mă iubești și pe mine!”
2. Ideologia - “Pentru că ne iubim, trebuie să...”
3. Șantajul emoțional - “Mă voi sinucide dacă nu mă iubești”
4. Autoritatea - “Cât timp suntem împreună ai obligația de a-mi spune tot ce faci”
5. Suferința exacerbată - ” Nu știu ce o să mă fac fără tine, nu mai pot mânca/ dormi din cauza ta”
6. Condiționarea - “Te iubesc doar dacă...”
Ba mai mult, se creează o luptă acerbă între iubire și gelozie, în care se accentuează doar aspectul negativ al relației, cuplul devenind o închisoare, un loc al reprimării, iar partenerul de viață transformându-se într-un inamic. Cuvântul de “fidelitate” este asociat cu abstinența, represiunea, limitarea și detenția, și capătă în acest fel o valență distructivă pentru orelație sănătoasă. De cele mai multe ori, persoanele care se confruntă cu episoade de gelozie în relație ajung să calce strâmb doar din dorința impulsivă de a evada, acționând instinctual și în lipsa unui raționament logic.
Putem întâlni mai multe tipuri de gelozie, precum:
1. Gelozia romantică - poate apărea ca urmare a interesului de tip romantic. Astfel, reprezintă un complex de gânduri, trăiri și acțiuni care se formează în urma unor amenințări percepute la adresa stimei de sine sau în urma unor amenințări privitoare la existența, durabilitatea sau calitatea unei relații romantice. Aceste amenințări sunt generate de perceperea unei atracții, reală sau imaginară, între propriul partener și a treia persoană. Factori precum sentimentele de inadecvare ca partener, exclusivitatea sexuală sau un raport inegal de efort depus în relație, joacă un rol important în apariția geloziei la ambele sexe.
2. Gelozia de tip platonic - este întâlnită cel mai frecvent în cadrul prieteniilor, atunci când o a treia persoană intervine și primește mai multă validare din partea grupului. În lipsa atenției se naște ideea de nepăsare din partea celuilalt. Atașamentul emoțional față de acest prieten este atât de puternic, încât devine imposibil a imagina acest “duo” în “trio”.
3. Gelozia în familie - există un sentiment general de concurență în rândul copiilor pentru statutul de “copil preferat” al părinților sau al unuia dintre părinți. Astfel, putem vorbi de o manifestare a geloziei când unul dintre frați primește mai multă afecțiune decât celălalt sau în cadrul părinților divorțați, când copilul se simte neglijat, deoarece atenția părintelui este direcționată către noul partener de viață.
Așadar, putem afirma că gelozia este o emoție secundară, o reacție la neîndeplinirea nevoilor unei persoane, fie acele nevoi de atașament, de atenție, de protecție sau de orice altă formă de compasiune/ înțelegere care ar fi așteptate într-o relație interumană. Cu toate acestea, gelozia seamănă în aparență cu iubirea, în realitate fiind însă un frate vitreg malefic și egocentrist.
Comments