Redactor: Ana Negrila
Grafician: Alexandra Onofreiciuc
Cred că ai auzit măcar o singură dată în grupul tău de prieteni pe cineva care a zis: „Mama nu mă lasă să-mi fac tatuaj.” sau „Tu unde ți-ai dat piercing-ul?”. A înțelege cum și de ce ne influențează la nivel psihologic aceste schimbări care aparent pot părea de natură superficială, dar care sunt mult mai complexe în esență, este absolut esențial.
Dar de unde provine această dorință interioară de a ne tatua? Tatuajul în sine reprezintă un mod de exprimare, de comunicare a nevoilor, dorințelor și trăirilor mai vechi sau mai noi ale persoanei care alege să și-l facă. Astfel, evenimentele din trecut care ne-au marcat într-un mod pozitiv sau negativ își pun amprenta asupra noastră, încât simțim nevoia să le exteriorizăm, deoarece ajung să facă parte din noi. Mai exact, se creează o conexiune atât la nivel inconștient, cât și la nivel conștient cu experiența în sine, de unde rezultă plăcerea de a o afișa în mod public și de a răspunde celorlalți la veșnica întrebare „Dar ce înseamnă?”. Fie că este tatuată o cifră, un animal, un obiect sau un semn zodiacal noi ne asociem într-un fel sau altul cu imaginea respectivă.
Din punct de vedere psihologic, în ceea ce privește tatuajul, sunt trei elemente care trebuie luate în considerare: tatuajul ca și element socio-cultural; tatuajul ca tipar imitativ și de identificare și tatuajul ca expresie a unor aspecte ale personalității. În prima situație, tatuajul ca element socio-cultural, vorbim despre decizia unei persoane de a se tatua, deoarece întreaga comunitate apelează la acest tip de comportament, ca element de distingere și identificare. În cea de-a doua situație, tatuajul ca tipar imitativ și de identificare, hotărârea de a se tatua este luată prin imitație în scopul asocierii și identificării cu o persoană importantă pentru cel care ia această decizie. În cea de-a treia situație, tatuajul ca expresie a unor aspecte ale personalității, alegerea tatuajului este luată pe un fond perturbat și instabil al relațiilor cu figurile importante din viața persoanei.
Astfel, motivele pentru care ajungem să ne tatuăm sunt diverse - putem porni de la dorința de a fi unici și de a atrage atenția sau de la dorința de autoidentificare cu propria persoană și regăsire de sine. Uneori, putem apela la această metodă de exprimare și din impuls sau din dorința de a ne integra într-o anumită „estetică”, deoarece social media reprezintă o sursă majoră de influență în ceea ce privește generațiile de tineri și nu numai. Oricare ar fi cauza, efectul este întotdeauana unul și același- tatuajele ne dau o încredere mai mare de sine, deoarece obținem o versiune mult mai îmbunătățită, mai „updatată” a vechiului eu care nu mai corespunde cu nevoile noului eu.
La fel ca în cazul tatuajelor se aplică aceeași procedură și pentru piercinguri. Există situații în care există doar dorința de a se realiza în sine piercing ul sau tatuajul respectiv, încât mesajul sau valoarea estetică să ajungă pe locul al doilea. Important este faptul că acel lucru există și s-a materializat, deoarece creierul acționează la acest mecanism ca o formă de reușită, de succes și răspunde la stimulii motivaționali.
Prin urmare, dacă ai citit acest articol bănuiesc că ai înțeles cât de importante sunt aceste schimbări, pe care simțim să le facem pe propriul corp și câte mesaje la nivel inconștient ne pot trasmite.
(P.S.: Pot spune din propria experiență personală - deoarece am 3 tatuaje mici, dar semnificative- faptul că mi-am dorit un tatuaj în momentul când am vrut să fac o schimbare în viața mea.)
Comments