Redactor: Ioana Stamin
Tehnoredactor: Amalia Căzănaru
Grafician: Anne Ivășchescu
„Ai auzit că prietena aia a ta te-a mințit când a zis că nu pleacă nicăieri în weekend?” „Vezi că tipul ăla despre care îmi ziceai mi-a dat și mie mesaj.”
„Nu pot să cred că a putut să nu te invite și pe tine!”
Cred că deja toată lumea este familiarizată cu fraze ca cele de mai sus, cu binele cunoscute bârfe. Dar de ce bârfim? De ce ne place să ne petrecem 52 de minute pe zi vorbind despre alții?
Înainte de a răspunde la întrebare, trebuie menționat că, în general, oamenii conferă termenului de „bârfă” o conotație negativă, dar în realitate nu este tocmai așa.
În primul rând, bârfa este o activitate umană, care are un rol important în evoluția omenirii, deoarece suntem ființe care trăiesc în grupuri sociale și depindem de persoanele care fac parte din acestea. Avem nevoie să știm cât mai multe despre cei din jur pentru a vedea în cine putem să avem încredere, cine ne este prieten, ce personalități și ce idei au. Putem afla informații noi care să ne ajute să ne dezvoltăm pe cât mai multe planuri, cum ar fi pe plan intelectual sau pe plan spiritual. Astfel, bârfa poate avea și un rol pozitiv în viața noastră.
Dar, de asemenea, poate reprezenta și un mijloc prin care „ne umplem” timpul. Acestea sunt în general bârfe neutre și nu rănesc persoanele. Nu au intenția să prezinte într-un mod negativ pe cineva sau acțiunile acestuia, ci au mai mult rolul de a informa, de a „discuta ultimele noutăți”.
Bineînțeles că există și bârfe care prezintă într-un mod negativ anumite aspecte legate de o persoană, dar acestea reprezintă doar 15% din totalul bârfelor; 9% sunt catalogate drept bârfe pozitive, iar restul până la 100% sunt reprezentate de cele neutre.
Acum că știm că atunci când vorbim despre alții în absența lor nu înseamnă neapărat că spunem răutăți despre ei sau încercăm să le creăm o imagine falsă, putem afla răspunsul la întrebarea „De ce bârfim?”.
Bârfim pentru că așa cunoaștem oameni noi; prin bârfă poți afla ce valori au cei din jurul tău, cum reacționează în diferite situații, ce părere au despre anumite subiecte și, astfel, reușești să-i cunoști mult mai bine. De asemenea, bârfa ne face să ne simțim în siguranță, ne creează impresia că aparținem unui grup social, aflăm ce este considerat acceptat de societate sau ce nu, iar așa ne este mai ușor să ne integrăm.
Bârfa creează legături. Are un rol important în formarea prieteniilor, pentru că atunci când bârfești cu cineva îți dai seama de valorile comune pe care le ai cu acesta, iar, astfel, între voi se formează o relație mult mai apropiată.
O altă cauză pentru care bârfim este aceea că ne satisface dorința de a spune povești, așadar, de cele mai multe ori, întâmplările sunt prezentate într-un mod exagerat comparativ cu realitatea. Chiar dacă bârfim pentru că, uneori, ne face să ne simțim bine, asta nu înseamnă că este o acțiune care face bine. Nu este în regulă să folosim cuvinte defăimătoare la adresa cuiva; putem răni chiar și persoanele dragi nouă, iar prieteniile se pot destrăma. Așa că, data viitoare când bârfești, ai grijă la modul cum o faci și ce vrei să transmiți!
Comments