Redactor: Isabel Popescu
Tehnoredactor: Alice Anescu
Grafician: Matei Mănăilă
Poate că atunci când eraţi mici v-ați prefăcut că urmăriți pe cineva precum James Bond într-o misiune sub acoperire sau v-ați costumat în Spiderman sau ați mânuit o baghetă, zburând pe mătură asemenea lui Harry Potter. Acestea sunt doar câteva exemple, există mulți alți eroi care poate că v-au influențat copilăria. Cu toții știm că ne inspiră încredere și admirație, aduc dreptatea și ne fac să vedem lumea prin alți ochi, dar v-ați întrebat oare de ce avem nevoie de eroi?
Există mai multe motive pentru care am putea afirma aceasta „nevoie” de eroi care se manifestă de la o vârstă fragedă. Cercetătorii au descoperit că nou-născuții sunt pregătiți pentru a învăța un limbaj, numere, pentru a recunoaște fețele părinților și chiar pentru a avea o preferință pentru oamenii care sunt morali. Această descoperire vine în strânsă legătură cu teoria arhetipurilor lui Carl Jung. Acesta a scris, cu mai bine de jumătate de secol în urmă, despre teoria conform căreia toți oamenii au moștenit colectiv imagini, idei sau gânduri inconștiente - arhetipuri. Arhetipurile reflectă experiențe comune pe care toți oamenii le-au împărtășit de-a lungul a mii de ani de evoluție, iar scopul principal al acestora este de a ne pregăti pentru aceste experiențe. Potrivit lui Jung, există arhetipul eroului. Eroul este definit ca o persoană care este admirată sau idealizată pentru curaj, realizări remarcabile sau calități nobile.
În copilărie, suntem mult mai atrași de eroi și vedem în principal partea frumoasă a lucrurilor. Tindem mereu să căutăm modele atât în filme și cărți, cât și în viața de zi cu zi, uitându-ne la oamenii din jur: părinți, rude, profesori, prieteni. Cele mai multe basme și povești pentru copii urmăresc învingerea binelui și calitățile morale excepționale ale eroului în antiteză cu forţele răului şi antieroul. În timpul adolescenței și în drumul spre maturitate începem să vedem lumea cu alți ochii - nu mai este totul alb sau negru, împărțit între bine și rău. Ne întrebăm de ce lumea nu este așa cum ne-am imaginat-o? Unde sunt eroii care trebuie răsplătiți pentru faptele lor? Unde este dreptatea despre care am citit? Tocmai de aceea avem nevoie de modele de eroi – pentru ca să ne demonstreze că există bunătate, curaj, dreptate și speranță, iar datoria noastră este să înfruntăm provocările care ne ies în cale.
Cred că viața ne rezervă surprize neașteptate şi, în mod inevitabil, printre victorii strălucite se strecoară și eșecuri. Aici intervin eroii, care ne ridică atunci când suntem în pericol să cedăm emoțional sau fizic și ne dau speranță. Poveștile cu eroi pot funcționa și ca o „vindecare” a rănilor psihologice ale oamenilor, le calmează temerile, le susțin idealurile, le hrănesc speranțele și promovează valorile. Există multe cazuri în care oameni cu boli terminale au reușit să treacă peste maladie și să se vindece miraculos datorită speranței sau încrederii în ceva sau cineva. Cercetările au arătat că în perioade mai dificile din viața noastră, un exemplu de eroism ne poate ajuta să găsim soluția, curajul și motivația de a depăși problemele cu care ne confruntăm. Eroii, prin poveștile lor, ne demonstrează că, indiferent cât de multă suferință ar fi în lume, există oameni buni pe care ne putem baza, chiar și atunci când totul pare împotriva noastră.
Pe lângă binele știute emoții pe care le simțim atunci când citim o carte sau vizionăm un film cu eroi se identifică și „înălțarea”. Cercetări recente sugerează că orice acțiune eroică poate evoca un răspuns emoțional unic pe care Jonathan Haidt l-a numit „înălțare”. Când oamenii experimentează înălțarea, ei simt un amestec de venerație, reverență și admirație pentru un act moral. Emoția de înălțare include și dorința de a deveni o persoană mai bună. Potrivit lui Haidt, înălțarea „motivează oamenii să se comporte mai virtuos”. Elevarea pe care o simți când asişti la un act eroic te poate face să crezi că și tu ești capabil de asemenea acte.
Eroii aduc lumină într-o lume întunecată, aflată în suferinţă. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii se adunau în grupuri să povestească - povestirea însăși este o activitate de construire a comunității. Conținutul poveștilor cu eroi promovează un puternic sentiment de identitate socială în cadrul unui grup. Validarea unei viziuni comune asupra lumii, spusă viu în povestiri, formează legăturile sociale. Eroii sunt modele care, prin comportamentele lor, întăresc cele mai prețuite valori și conexiunile noastre cu ceilalți.
Nevoia de a crede în eroi se află în fiecare dintre noi, iar toți tindem spre ceva mai bun - o salvare atunci când lucrurile devin copleșitoare. Consider că uneori avem nevoie de un erou în viețile noastre, iar alte ori trebuie să devenim noi acel erou.
„Fii propriul tău erou; este mai ieftin decât un bilet la cinematograf”– Doug Horton
Comments