top of page
Search

Cât de predictibili suntem?

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Isabel Popescu

Tehnoredactor: Andreea Tănăsoiu

Grafician: Maria Baciu

Ce ar răspunde colegul tău de bancă dacă i-ai propune să vedeți noul film „Avatar” la cinema? Te-ai întrebat vreodată dacă poți anticipa comportamentul altora? Dar alții pe al tău?


Cum ai reacționa dacă te-ar întreba cineva „ești predictibil?” Nu ți-ar plăcea prea mult, nu? Poate ți s-ar părea că de fapt te consideră „banal”. Astfel, dacă ți-ar putea anticipa reacțiile, decizia ta nu ar mai fi așa relevantă. Nu vrem ca celălalt să poată știi ce vom alege înaintea noastră. După cum știți, fiecare dintre noi este unic, dar asta nu înseamnă că nu putem prezice comportamentul unei persoane, ba chiar din potrivă, de multe ori acesta este predictibil. Oamenii sunt nevoiți să se adapteze mediului înconjurător, având la bază de mii de ani instinctul de supraviețuire.

Paradoxal, societatea ne obligă să fim inovativi, dar în același timp ne impune anumite limite care determină tipare comportamentale. Pe de o parte, încă de la începuturile omenirii, oamenii au reușit să supraviețuiască și să evolueze inventând lucruri noi, au învățat să păcălească prada, să se ascundă, ca orice alt animal. Cei previzibili nu ar fi avut nicio șansă. Mai târziu, industrializarea a grăbit ritmul vieții și al producției. Câteva zeci de ani în urmă, digitalizarea a mărit potențialul omenirii și ne-a modificat viețile. Când mediul este atât de volatil, ne putem aștepta ca adaptările suferite de oameni să fie și ele complexe. Pe de altă parte, presiunea din partea grupului de prieteni, a părinților, a standardelor sociale, toate ne modelează pentru a încăpea într-un „Pat al lui Procust”. În funcție de acești factori, alții ți-ar putea anticipa mișcările, dar și tu pe ale lor.

Cât de predictibili suntem? Oamenii sunt ființe foarte complexe, însă comportamentul prin care ne adaptăm în societate și rutina pe care o avem ne determină să fim mai previzibili. Cercetările indică că, statistic vorbind, suntem foarte predictibili din punct de vedere al mobilității. Un grup de cercetători de la Northeastern University (printre care se enumeră și profesorul Barabási) a descoperit că indiferent de distanțele diferite pe care oamenii le parcurg, predictibilitatea comportamentului rămâne constantă, aproximativ 93%. În urma acestui studiu realizat pe 100.000 de oameni cu privire la predictibilitatea mobilității, s-a constatat că oamenii urmează modele simple și reproductibile. Aceste modele sunt identificate în urma analizării unor date colectate anterior și a istoricului mișcărilor grupului studiat și pot fi transformate în algoritmi. „Predictibilitatea reprezintă probabilitatea de a putea prevedea locația viitoare a unui individ în următoarea oră, pe baza traiectoriei sale anterioare” a afirmat Barabási. Pentru majoritatea oamenilor din lume, două dintre locațiile lor cel mai frecvent vizitate sunt casa și munca lor. Incredibil, nu? Un alt exemplu, Netflix folosește un astfel de algoritm creat de inteligența artificială pentru a face predicții bazate pe istoricul vizionărilor, istoricul căutărilor, datele demografice, evaluările și preferințele utilizatorului.


Ne poate ajuta predictibilitatea? Unele studii psihologice indică faptul că există și beneficii când înțelegem tiparele comportamentale ale oamenilor, inclusiv ale noastre: putem să planificăm mai ușor dacă avem o idee despre ceea ce ne-ar plăcea sau ce-am simți în viitor. Dacă învățăm să prezicem mai bine propriul comportament, indiferent cât de rațional sau irațional este, am putea evita deciziile mai puțin favorabile. Bineînțeles, viața ar fi gri dacă nu ar exista și un strop de culoare, de nesiguranță, de imprevizibilitate, de spontaneitate și de necunoscut.



Așadar, cât de predictibil te crezi acum?

BIBLIOGRAFIE


32 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page