Redactor: Anisia Jecan
Tehnoredactor: Alexandra Anghel
Fotograf: Ilinca Pelivan
Deși gama de animale de companie este una extinsă, pornind de la hamsteri, iepuri sau chinchile și ajungând pănă la papagali, pești sau chiar și reptile, de-a lungul timpului, cele mai populare și mai îndrăgite animăluțe au fost și rămân în continuare câinii și pisicile. De aici pornește și faimoasa întrebare: tu ce preferi? Pisici sau câini? Chiar dacă pare o simplă preferință, răspunsul la această întrebare poate indica anumite trăsături de caracter ale unui individ. Nu este nimic greșit în a prefera unul din cele două animale, până și eu sunt vinovată de asta, fiind o mare iubitoare de pisici. Însă, problema apare în momentul în care se fac remarci de genul „Eu iubesc câinii, deci urăsc pisicile” și viceversa.
O primă diferență majoră între cele două animale este faptul că pisicile sunt mai selective cu oamenii cărora le oferă încredere, în timp ce câinii dau dovadă de loialitate necondiționată. Din acest motiv, subconștient, oamenii simt că, spre deosebire de pisici, câinii sunt mai ușor de controlat și că pot avea mai multă autonomie asupra acestora. Ca urmare, oamenii tind deseori să prefere câinii în defavoarea pisicilor.
Alegerea animalului de companie depinde în mare parte de personalitatea individului. Oamenii care aleg să adopte o pisică în locul unui câine pot lua această decizie ținând cont de anumite criterii: pisicile sunt mai independente, mai puțin solicitante și pot fi sociabile atunci când le convine, în timp ce câinii sunt mai zgomotoși, dezordonați și necesită o îngrijire mai atentă. Mergând pe același principiu, cineva care preferă să dețină un câine drept animal de companie poate vedea fix opusul: un câine este dispus tot timpul să se poarte afectiv, este mai jucăuș și mai prietenos, în timp ce pisicile sunt mai leneșe, mai retrase și nu la fel de sociabile precum un câine.
Când vine vorba de pisici, de multe ori sunt văzute într-o lumină proastă, deoarece nu îndeplinesc constant dorința omului de a deține controlul și de a primi afecțiune din partea animalului, indiferent de starea de spirit a acestuia. Am observat foarte mulți oameni care spun că urăsc pisicile pentru că „sunt rele”, „zgârie”, „nu stau la mângâiat” sau alte motive asemănătoare. Însă, a fost dovedit de multe ori că pisicile pot citi oamenii și intențiile lor mai bine decât ne-am aștepta. Deci, dacă o pisică se comportă în modurile descrise mai sus, s-ar putea să existe un motiv întemeiat pentru asta, și anume nerespectarea „spațiului personal” la care majoritatea pisicilor țin cu desăvârșire. Odată ce câștigi încrederea unei pisicuțe și o faci să se simtă în siguranță în preajma ta, aceasta poate fi la fel de drăgăstoasă și jucăușă precum un câine, însă acest lucru depinde, bineînțeles, și de personalitatea animăluțului. Este foarte important să nu îți forțezi pisica să îți ofere afecțiune sau să se joace cu tine dacă nu dorește, motiv pentru care un câine este mai potrivit pentru persoanele nerăbdătoare și pline de energie.
În schimb, majoritatea câinilor sunt dispuși la orice oră să iasă la o plimbare, să alerge după o minge, să se joace cu stăpânul sau cu alți câini. Sunt animale de companie perfecte pentru copii, care adesea nu au stare, doresc să fie activi și trebuie ținuți ocupați toată ziua. De asemenea, un câine are tendința de a avea încredere foarte ușor în oameni și, de aceea, sunt foarte prietenoși cu străinii, spre deosebire de pisici, care necesită timp de adaptare atunci când interacționează cu un necunoscut.
Din punctul meu de vedere, nu putem spune despre un animal de companie că îi este superior celuilalt. Sunt extrem de diferite și îndeplinesc necesități sociale diverse ale omului. Este foarte important să înțelegem felul în care acestea gândesc și se comportă înainte de a ne forma opinii greșite. Nu vei auzi niciodată pe cineva spunând că urăște peștii deoarece au nevoie de un acvariu pentru a înota, deci de ce este atât de comun să auzi oameni spunând că urăsc pisicile pentru că nu sunt sociabile sau câinii pentru că sunt prea energetici și zgomotoși? Acestea sunt doar simple trăsături ale celor două animale de care trebuie să ținem cont în momentul în care facem o alegere, însă ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a spune că nu agreăm un animal pentru simplul motiv că nu ne îndeplinește nevoile psihologice.
Kommentare