Redactor: Alexia Marcov
Tehnoredactor: Sara Oncescu
Grafician: Andreea Negulescu
O despărțire poate fi una dintre cele mai dureroase momente din viața unui om, provocând trăiri dureroase și reprezentând o perioadă de instabilitate emoțională. În momentele de după acest eveniment care îți răstoarnă toată lumea peste cap, mai mult ca sigur vei fi nesigur pe tine și vei privi viitorul cu o anumită incertitudine. Acest lucru se datorează în mare parte eliberării hormonilor de stres de către creierul uman, precum cortizolul, în locul dopaminei sau oxitocinei, hormonii fericirii eliberați în timpul relației. Însă, întrebarea rămâne, cum putem gestiona o despărțire într-un mod eficient?
În primul rând, trebuie să acceptăm situația ca atare. Deși este greu de admis că persoana pe care altădată o iubeai nu mai este lângă tine, acest lucru nu înseamnă că nimeni nu te va mai iubi vreodată, astfel că trebuie să avem încredere în deciziile noastre. Indiferent care ți-au fost motivele, nu ești o persoană rea, dat fiind că o separare de un partener cu care nu îți funcționa relația este absolut normală. Oamenii se schimbă de-a lungul timpului și, odată cu ei, se schimbă și relațiile pe care le aveai cu anumite persoane. Chiar dacă vom trece printr-o etapă de negare a lucrurilor ce s-au întâmplat, important este să avem puterea de a merge mai departe și de a nu trăi în trecut, iar acest lucru vine odată cu acceptarea despărțirii. Totuși, odată ce ți-ai recunoscut emoțiile și te-ai împăcat cu tine însuți și cu decizia luată, trebuie să conștientizezi problemele pe care le-a avut relația și ce mai poate fi îmbunătățit pe viitor atunci când ești împreună cu o persoană, pentru a evita astfel de decizii ce vă pot afecta viețile personale, tratând despărțirea ca un mod de a evolua și de a deveni cea mai bună versiune a ta.
Multor oameni poate să le fie greu să accepte separarea de o anumită persoană, astfel că nu ezita să le ceri ajutorul oamenilor dragi din jurul tău, cum ar fi familia sau prietenii foarte apropiați, care au mai trecut printr-o experiență similară. Este bine să te deschizi și să îți exprimi sentimentele, iar discuțiile cu cineva care te face să te simți iubit sunt chiar benefice pentru a îți aminti că nu ești singur și că vei depăși momentele de neliniște, recăpătându-ți încetul cu încetul echilibrul emoțional de care ai nevoie pentru o viață fericită. În cazuri mult mai severe, în care suferi după o persoană pe care ai iubit-o pe un termen îndelungat, este recomandat să apelezi și la ajutorul unui psiholog pentru a putea trece într-un mod eficient peste pierderea din viața ta.
Multe studii au arătat că, pentru a îți stabiliza propriile emoții, un jurnal în care să îți scrii sentimentele poate fi cu adevărat benefic. Deși poate fi considerat o metodă învechită datorită erei în care trăim, oriunde ai scrie, fie într-un fișier de pe laptopul tău sau într-un caiet mai vechi, eliberându-ți sentimentele prin scris este dovedit științific că are efecte terapeutice, înțelegând mai bine povestea relației și de ce a luat sfârșit. Totodată, s-au efectuat și studii care au dovedit că un playlist cu muzică tristă te poate ajuta să treci peste o despărțire. Cu toții știm că muzica poate fi terapia perfectă de care avem nevoie, așa că, deși vei retrăi amintirile dureroase, inima frântă va fi vindecată mult mai rapid.
Un lucru esențial de menționat este faptul că, într-o astfel de perioadă în care ești mai vulnerabil, este mai bine să păstrezi distanța față de acea persoană, pentru a nu provoca un dezechilibru emoțional profund. Desigur, nu înseamnă că nu veți mai putea fi prieteni, însă este nevoie de timp pentru a reveni la starea de normalitate de dinainte. Acest lucru poate presupune și îndepărtarea față de toate lucrurile care îți amintesc de el pentru o anumită perioadă, pentru a încerca să limitezi cât mai mult contactul cu trecutul și să te concentrezi pe propria ta viață.
Deși trecutul provoacă durere, încă ai o viață de trăit la maxim. Nu trebuie să îți fie frică de schimbări, poți privi această despărțire ca un nou început al vieții tale și să te reinventezi. Răsfață-te cât mai mult, petrece timp cu prietenii sau cu familia, fă toate activitățile care îți aduc plăcere sau găsește-ți noi hobby-uri care să îți ocupe timpul liber într-un mod plăcut. În acest mod, concentrându-te asupra lucrurilor pozitive din viața ta, îți vei reveni mult mai ușor.
Sunt numeroase moduri pentru a depăși momentele dureroase de după o despărțire, care pot funcționa sau nu pentru unele persoane. Oricare ar funcționa pentru tine, adu-ți aminte întotdeauna că mereu vei avea familia sau prietenii care te vor iubi indiferent de cine ești, iar viața va merge mai departe și, cine știe, poate vei descoperi o altă persoană cu care poți avea o relație chiar mai bună decât precedenta.
Comments