top of page
Search

Cum să faci alegerile potrivite pentru tine?

Redactor: Diana Mărgărit

Tehnoredactor: Alice Anescu

Grafician: Silvia Preoțescu





„Viața ta, de la cel mai mic detaliu, la cel mai mare, este rezultatul deciziilor tale.” (Cristian Stan)


Uneori, am impresia că oamenii au început să nu se mai gândească atât de mult la ceea ce vor ei cu adevărat atunci când iau decizii... ci, mai mult, se respectă „instinctul de turmă”. E un mod ușor de a lua decizii (pentru că, de altfel, nu le iei tu), dar care nu știi niciodată dacă te vor duce acolo unde îți dorești. Cel mai probabil, înțelegi la ce mă refer, dar, pentru a înlătura orice confuzie, hai să ne imaginăm următoarea situație: este culoarea roșie, oamenii așteaptă răbdători la semafor, dar, la un moment dat, cineva îndrăznește să traverseze. Imediat după, este urmat de alți doi-trei-patru indivizi. Se poate numi acesta instinct de turmă? Sau poate că ai trecut vreodată prin avalanșa aceea de emoții, la școală, cu haioasa întrebare „Plecăm și noi de la ora asta?” și tipicul ei răspuns „Eu plec doar dacă pleacă toți” și nu e de mirare că toți zic același lucru... sau reclama aceea veche, în care se apleacă unul să își lege șireturile și se face coadă în spatele lui, o știi? Da, oamenii credeau că se întâmpla ceva, că acela dintâi care s-a așezat a avut un motiv și l-au urmat și ei, rând pe rând, fără că măcar unul să se întrebe pentru ce așteaptă. Acestea le-am putea numi alegeri pe termen scurt, care ne-ar putea influența pentru următoarele minute, ore sau zile (arareori pentru întreaga viață - înlăturând cazul imprevizibil cu semaforul și culoarea roșie :)), dar există și alegeri care implică obligatoriu modificarea semnificativă a cursului vieții. Să mergi la facultatea X, doar pentru că și vărul tău a urmat aceeași facultate și îi merge tare bine sau să pleci în străinătate, pentru că patru din cinci cei mai buni prieteni ai tăi vor face asta și parcă n-ai vrea să fii chiar tu cel care va rămâne ca un singur și un trist aici… asta te împinge de la spate să iei decizii pe care, uneori, poate că ți le dorești și tu, dar, alteori, e doar o iluzie.


Atunci când mergi după ceilalți, nu știi încotro te îndrepți, însă te gândești că, dacă toți merg în aceeași direcție, cel mai probabil, și tu trebuie să faci la fel. Nu stai niciodată să te întrebi „Este posibil ca toți să se țină unul după celălalt și, de fapt, nimeni să nu știe încotro merge?”. Când îți pui întrebarea asta, realizezi că poate așa este. Majoritatea oamenilor habar nu au încotro se îndreaptă sau dacă fac ceea ce este cu adevărat benefic pentru ei. Le este prea frică să meargă în altă direcție sau, ceea ce este și mai trist, nici nu realizează că există și altă direcție. („Arta de A Te Iubi” – Cristian Stan)


Suntem diferiți, asta e clar, și reprezintă și motivul pentru care efectiv nu poate alege nimeni în locul nostru. Să-ți cunoști pasiunile, principiile, să știi cine ești (dincolo de nume și de vârstă) sunt poate cele mai importante lucruri. Pur și simplu, să alegi pentru tine ce vrei să faci mai departe, renunțând la cele șapte planuri pentru facultate…căci, hai să fim serioși, chiar crezi că toate ți se potrivesc? Este important să găsești acel drum pe care simți că trebuie să-l urmezi, să fie drumul tău; și să alegi pentru tine și nu doar într-un singur moment al vieții, ci în fiecare zi (și am un exemplu foarte bun, știi tu, probabil că ți-e familiar Dom’ Gavrilescu, cel al lui Eliade, profesorul acela de pian care își repeta în fiecare zi și noapte că menirea sa era aceea de artist. Și nu cred că îți dorești să ajungi că el, cu atâtea ofuri pe suflet).


De aceea, îți sugerez ca, oricând ai de făcut o alegere, mai simplă sau mai complicată, să îți pui trei întrebări despre tine care te vor ajuta să devii conștient de alegerile și de consecințele lor, întrebări care te vor îndruma și te vor susține în procesul de a lua deciziile importante pentru tine, chiar dacă uneori e greu:

1. Ce îmi place să fac? (caută răspunsurile în visurile tale, dar și în vise) 2. Cine își dorește cel mai mult asta; pentru cine aleg? (și, oare, de ce să alegi pentru altcineva, când și acel cineva poate alege pentru el însuși?...)

3. Care este cel mai important lucru pentru mine? (Poți răspunde cu orice, spre exemplu: fericirea, mulțumirea, ce spun prietenii etc. Această întrebare te va ajuta să conștientizezi care este cel mai important motiv pentru sufletul tău) Și există și un secret de care ar trebui să ții cont la fiecare dintre întrebări, și anume: să răspunzi mereu cu primul lucru care îți apare în gând, pentru că acela este răspunsul pe care îl cauți de fapt; cauți un răspuns care se află deja în interiorul tău. Acesta nu este un test la care să ai nevoie de timp, deoarece nu este un test pentru minte, ci unul pentru suflet. După ce ai răspunsul acestor întrebări, vei avea și o imagine clară a ceea ce este benefic pentru tine. Vei ști să iei deciziile potrivite.


Și nu uita un lucru: e important să te uiți în oglindă și să îți asumi mereu responsabilitatea pentru ceea ce ți se întâmplă. Pun pariu că nu o să regreți niciodată lucrurile pe care le-ai făcut cu sufletul împăcat, la momentul respectiv, mai mult decât pe cele la care ai renunțat. Așadar, ia decizii și fă alegeri (pentru tine)! și niciodată invers :D




34 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page