Redactor: Alexia Marcov
Tehnoredactor: Alexia Marcov
Grafician: Diana Vasile
PR: Ioana Coțofană
Știu, știu, este de-abia începutul acestui an școlar, însă dacă te afli în clasa a 8-a sau în clasa a 12-a, un singur gând probabil că te bântuie și îți răpește din momentele fericite și relaxante – examenele de la finalul anului, care marchează încheierea unei etape din viața ta și începerea uneia noi. Numai gândul faptului că urmează o schimbare majoră pe termen lung, iar de aceste examene depinde viitorul tău transformă această perioadă în una plina de stres, emoții mixte, nervozitate și chiar, în unele cazuri mai grave, către afecțiuni mintale, precum depresia și anxietatea. Desigur, performanțele cât mai ridicate necesită mult efort și multă muncă depusă de către un elev, iar automat presiunea care vine odată cu dorința de a reuși cauzează un nivel foarte ridicat de stres. Așa că, probabil cu toții ne-am pus întrebarea :’’Cum o să reușesc să trec peste această perioadă ?‘’. Înainte să răspund la această întrebare, mai întâi hai să vedem ce impact psihologic pot avea examenele asupra elevilor.
Deși stresul este un răspuns biologic al corpului uman absolut normal și poate ajuta la concentrare mai bine, acesta este, totodată, un răspuns al corpului în momentul în care simțim că suntem depășiți de situația în care ne aflăm și nu credem că vom putea face față. Astfel, creierul uman percepe această situație drept un ‘’pericol ‘’, iar răspunsul fiziologic este de a elimina hormonii de stres, printre care și cortizolul sau adrenalina. Totuși, o simplă foaie de hârtie plină de cerințe de rezolvat nu este până la urmă motivul pentru care sunt generate atâtea emoții puternice , ci mai degrabă concepția și modul de gândire al oamenilor asupra unor lucruri care le pot schimba drastic viața, precum examenele, iar unele persoane tind să dramtizeze situația mult prea mult, negativitatea fiind unul dintre principalii factor de stres.
Un studiu recent, făcut de către cercetători de la Universitatea din București, Universitatea ‘’Ștefan cel Mare ‘’ din Suceava și de la Universitatea din Laussane arată faptul că fiecare student sau elev se confruntă cu dificultățile și stresul examenlor în funcție de sănătatea lor mintală de la acel moment. Desigur, fiecare om gestioneaza examenele și perioada de dinaintea lor în mod diferit, însă, așa cum am concluzionat, influența altor persoane din jurul tău, perioada foarte aglomerată de pregătire, lipsa unui program de pregătire și chiar propria ambiție sau spirit autocritic pot genera întregul stres din perioada examenelor, însă creierul uman poate reacționa și în alte moduri.
Cea mai întâlnită astfel de reacție este anxietatea, însoțită mai mereu de tot felul de griji iraționale, cauzate de frică. Cu toții probabil ne-am gândit măcar o dată în timp ce ne pregăteam pentru un examen la tot felul de lucruri, precum “Și dacă voi uita tot ce am învățat în timpul examenului ? “ “Oare mă pregătesc suficient ? “ “ Ce se va întampla dacă nu iau nota pe care doresc să o obțin ? “. Deși par doar gânduri normale, o gândire negativistă și prezența unei neliniști constante nu vor face decât să îți diminueze performanțele academice și să îți scadă și mai mult stima de sine, nemaiputând să te concentrezi pe lucrurile care contează, iar acest fapt i se poate întâmpla oricărui student, indiferent de rezultatele pe care le are la școală. Toate acestea conduc către alte stări, cum ar fi indispunerea și iritabilitatea, emoțiile schimbându-se constant și chiar către tulburarea altor părți ale corpului tău, cum ar fi mușchii sau durerile de cap, care te pot deconcentra și mai mult de la activitățile pe care le ai de dus la bun sfârșit. Alte probleme mai grave de natură psihologică sau chiar fizice cu care te mai poți confrunta pot fi epuizarea, schimbarea constantă a emoțiilor și a sentementelor sau chiar depresia.
Deși atingerea scopului dorit este un lucru important pentru orice elev în această perioadă, trebuie să nu uităm niciodată că sănătatea noastră este cea mai importantă, mai ales cea mintală, având în vedere toate aspectele discutate mai sus, deci trebuie să avem mare grijă de condiția în care ne aflăm la acel moment. Așadar, pentru a ne menține un echilibru mental și emoțional în anii școlari terminali, putem aplica următoarele sfaturi.
În primul rând, este foarte important să-ți organizezi timpul și să nu lucrezi haotic. Astfel, punându-ți o ordine în viața ta, vei fi mult mai relaxat și vei știi cum să îți îndeplinești toate task-urile, fără a te copleși. Este important să ne stabilim perioadele de învățare pentru a lucra mai eficient și pentru a asimila multitudinea de informații, făcându-ne un plan de studiu, cu pauze regulate, dar care să nu fie întrerupte de alte activități care ne pot distrage atenția de la ce facem pe moment, eliminând în acest fel gândurile legate de uitarea cunoștințelor. Organizarea va elimina mare parte din stres și din anxietăți, dat fiind programul strict pe care îl ai de urmat, știind ce trebuie să faci în fiecare zi, dar chiar și perioadele de burn-out. Întotdeauna este mai bine să înveți mai puțin, dar constant, decât să lași o cantitate mare de informații în ultima lună de pregătire înainte de examen.
Așa cum am menționat mai devreme, pauzele de la învățat sunt foarte importante pentru creierul tău, cât chiar și unele zile destinate relaxării. În timp ce iei pauze de la învățat, asigură-te întotdeauna că îți elimini toate gândurile negative din minte și te concentrezi asupra a ceea ce va conta întotdeauna : persoana ta. Dacă îți este foarte greu să te destinzi în această perioadă, în timpul pauzelor este recomandat să faci foarte multă mișcare, iar practicarea unui sport este indicată, dat fiind că nu numai te disciplinează, dar vei avea grijă și de întregul tău corp. Totodată, poți încerca să meditezi sau să faci yoga (până la urmă, acestea sunt clasicele metode de a îți relaxa corpul și mintea), sau doar să te plimbi în natură și să faci constant exerciții de respirație, ascultând muzica ta favorită. Pe lângă pauze, alocă un timp foarte important somnului pentru a îți odihni creierul. Atunci când vei dormi suficient, nu te vei mai simți atât de epuizta sau de obosit din cauza volumului de muncă din respectiva zi și nu vei mai fi atât de iritat. Un adolescent trebuie să doarmă între 8 și 10 ore, iar cum majoritatea școlilor își încep prgramul de dimineață în anii terminali, este important să te culci cât mai devreme, chiar dacă înainte de perioada examenlor erai o pasăre de noapte. Amintește-ți că numai dacă vei fii odihnit poți da randament , iar acest sfat trebuie neapărat să fie urmat înainte de ziua examenelor.
Totuși, dacă simți că emoțiile sunt mult prea intense, asigură-te că îți comunici îngrijorările sau problemele,ori de câte ori ai nevoie. Spre exemplu, deși poate părea o metodă învechită, având în vedere era digitală în care ne aflăm, scrisul este demonstrat a fi terapeutic și a avea un efect eliberator în momentul în care îți expui gândurile, așa că poți să deții un jurnal în care să scrii zilnic cum te simți. Dacă nu vrei să te simți singur și izolat, este și mai recomandat să vorbești cu apropiații despre toate aceste emoții și să cauți constant încurajări din partea lor, cum ar fi părinții sau alte rude, sau chiar prietenii și colegii tăi, căci cu toții treceți prin aceeași perioadă împreună. Chiar și așa, dacă simți că te confrunți cu afecțiuni emoționale grave sau simți că nu poți face față în general situațiilor stresante, cum este pregătirea pentru niște examene foarte importante, nu lăsa niciodată aceste probleme nerezolvate, așteptând să treacă de la sine și caută ajutorul unui psiholog.
Dacă vei urma sfaturile de mai sus, fii sigur că starea ta de dispoziție se va îmbunătăți, cât și rezulatatele tale, iar având grijă de tine, te asiguri că vei reuși în tot ce îți vei propune. Impune-ți o gândire pozitivă și adoptă gândirea unui învigător, căci asta vei deveni după ce vei trece cu succes de perioada examenelor. Sănătatea ta mintală contează la fel de mult ca sănătatea ta fizică, iar dacă ai grijă de ea și devine o prioritate pentru tine, atunci îți vei asigura reușita la viitoarele examene !
Bibliografie :
Commentaires