top of page
Search
Writer's picturepsihototemmagazine

Cum ne influențează îmbrăcămintea?

Redacție: Ilinca Iordănescu

Tehnoredacție: Alice Anescu

Fotograf: Ana Voiculescu

​ Vi s-a întâmplat vreodată ca felul în care v-ați îmbrăcat într-o zi să vă influențeze starea? Poate că aveați o zi mai proastă, nu vă simțeați așa încrezători în voi înșivă, dar în momentul în care v-ați îmbrăcat într-un „outfit” care vă place la nebunie, parcă dintr-odată v-ați simțit mult mai bine. Sau poate că v-ați îmbrăcat mai formal într-o zi și de când ați pus sacoul pe voi parcă v-ați simțit mult mai serioși, mai rafinați, prestigioși. Oricare ar fi situația, și indiferent dacă sunteți interesați, în general, de felul în care vă îmbrăcați sau nu, cred că măcar o dată ni s-a întâmplat fiecăruia ca hainele să ne influențeze într-un fel sau altul. Dar cum ne influențează mai exact?


​Putem spune că îmbrăcămintea ne influențează în două moduri: direct (starea de spirit sau uneori comportamentul nostru) și indirect (prin părerile și concepțiile celor din jur, bazate pe felul în care ne îmbrăcăm). O să le luăm pe rând și o să începem cu felul în care hainele pe care le purtăm au un efect direct asupra noastră. În primul și în primul rând, vestimentația poate să ne inducă o stare de bine și să ne crească încrederea în sine, în special atunci când ne place felul în care ne-am îmbrăcat și ne simțim confortabil, acestea fiind cele mai importante lucruri de care să ținem cont. De cele mai multe ori, se întâmplă ca dispoziția în care suntem să ne influențeze alegerile vestimentare, un exemplu foarte bun fiind chiar al meu: de când învăț de dimineață și mă trezesc pe beznă, obosită, parcă nu îmi vine să mă îmbrac cu nimic altceva pe lângă blugi și un hanorac sau pulover lejer, larg. Însă, se poate întâmpla și fix invers, schimbându-ni-se chiar și complet starea de spirit în funcție de hainele pe care le purtăm, și ca să mă dau tot pe mine ca exemplu: dacă într-o zi, printr-o minune, mă hotărăsc să mă îmbrac într-un mod mai special, oricât de adormită eram în dimineața aia, parcă oboseala dispare și mă simt mult mai bine. Astfel, o idee pe care să o avem în minte, chiar dacă e mai greu de realizat câteodată, este să ne îmbrăcăm așa cum vrem să ne simțim.


​Totuși, îmbrăcămintea poate să aibă și un efect negativ asupra noastră, dacă nu ne simțim comod în ceea ce purtăm, fie din cauza materialului, fie pentru că ne scoate în evidență anumite insecurități, sau pur și simplu pentru că nu se potrivește cu felul nostru de a fi, cu valorile noastre. Este adevărat că putem face astfel de experimente cu haine noi pentru a ieși din zona de confort sau pentru a trece peste anumite nesiguranțe, dar un lucru este sigur: atunci când nu ne simțim confortabil, suntem mai stresați. De ce? Păi pentru că suntem mult mai conștienți de ce avem pe noi și avem o grijă constantă: „Oare arată bine? Oare cei din jur văd ce nu vreau eu să se vadă? Oare îmi stă bine?”. De aceea, mulți oameni aleg să poarte cam aceleași lucruri în fiecare zi, pentru că știu deja că se simt bine în ele și scapă de acest stres. De asemenea, chiar dacă pare o exagerare, hainele ne pot influența nivelul de atenție și capacitatea de concentrare, lucru bazat pe ideea de mai sus. Atunci când nu te simți în largul tău cu felul în care ești îmbrăcat și ai o grijă în plus, îți este mai greu să te concentrezi pe ce ai de făcut, fiindcă mintea ta e mereu ocupată cu încă ceva

.

​În plus, există și haine pe care le asociem cu anumite meserii sau cu un anumit tip de oameni și deci, și cu anumite caracteristici ale respectivelor persoane. Un studiu din 2012 de la Universitatea Northwestern a arătat cum ne influențează acest lucru. Psihologii americani au împărțit unui grup de oameni halate albe de laborator, unora spunându-le că este un halat de doctor, iar celorlalți că este halat de pictor. Apoi, persoanele au fost rugate să facă anumite activități, cum ar fi un exercițiu de găsit diferențe între două imagini, în timp ce purtau halatul. Rezultatele experimentului au arătat că voluntarii care purtau halatul de doctor au fost mult mai atenți, mai concentrați și au făcut mai puține greșeli, deci au fost influențați de simbolul hainelor pe care le purtau (voluntarii fuseseră întrebați cu ce asociază halatul unui doctor și toți au spus atenție, precizie, îndemânare).


Actorii au mărturisit, de asemenea, influența pe care o are vestimentația asupra lor, spunând că le este mult mai ușor să intre în pielea personajului atunci când poartă costumul specific. Însă, ni se poate întâmpla chiar și nouă, în viața de zi cu zi, ca hainele să ne schimbe atitudinea

.

​Acum că am terminat cu efectele directe ale îmbrăcămintei, putem trece și la cele indirecte. Fie că ne place sau nu, hainele spun ceva despre noi. Ele reflectă cum ne simțim sau chiar o bucățică din personalitatea noastră și constituie una dintre primele impresii pe care le facem asupra celor din jur. Nu știu de voi, dar unul dintre primele lucruri pe care le observ eu la o persoană este felul în care este îmbrăcată și, fără să vreau, câteodată chiar fără să îmi dau seama, o judec puțin sau îmi formez deja o vagă imagine despre cum cred că este. Astfel, hainele noastre pot „lucra” în favoarea noastră, atunci când celor din jur le place stilul nostru vestimentar și ne complimentează (și cred că toți suntem de acord că unul dintre cele mai drăguțe complimente este „Îmi place cum te îmbraci” sau ceva asemănător) sau ne pot sabota. De exemplu, dacă mergem la un interviu îmbrăcați necorespunzător, putem să fim respinși, doar pentru că nu am făcut o primă impresie bună.


​Cu toate astea, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să ne dăm seama care este stilul care ne reprezintă și hainele care ne fac să ne simțim încrezători, dar și confortabili, fiindcă, odată cu acestea, viața noastră o să fie mult mai plăcută.

102 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page