top of page
Search
Yasmine Bechi

Cum ne influențează vremea psihicul?



Redactor: Sara Teiușanu

Tehnoredactor: Alice Anescu

Grafician: Ana Voiculescu




Probabil ți s-a întâmplat ca starea de spirit și sănătatea ta mentală să fie afectate de factorii climatici, fie că vorbim de o zi însorită, fie de una înnorată, cu multă ceață și cu precipitații. Te-ai întrebat însă de ce?

Organismul nostru funcționează pe baza unor parametri, spre exemplu, la o temperatură cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius. Dacă există abateri de la acești parametri, apar diverse probleme. Un studiu realizat în 2008 de către Denissen et al. a ajuns la concluzia că vremea influenţează oamenii şi le potenţează stările psihice. Oboseala acută, astenia fizică şi psihică, starea de somnolenţă continuă şi chiar depresia, cu toate că ne odihnim suficient, apar mai ales din cauza vremii mohorâte de afară.


De obicei, odată cu schimbările de anotimp, unele persoane manifestă anumite tulburări fizice şi psihice. Aerul rece îngreunează gândirea, crește tensiunea arterială, astfel încât individul devine apatic. Majoritatea persoanelor active şi sociabile nu-şi pot desfăşura activităţile în aer liber, deci se întristează.

Există, totuşi şi o latură patologică a acestei schimbări a stării de spirit în funcţie de vreme: tulburarea afectivă sezonieră, o formă reală de depresie. Se manifestă prin oboseală, tristețe, irascibilitate, retragere în sine și evitarea activităților amicale. O putem identifica prin tulburări de somn, dificultate în realizarea sarcinilor de lucru, nivel redus de energie, greutatea de a suporta temperaturi critice, nevoia de a mânca mai mult, dar și tendința de a mânca mai puțin. Este la fel de frecventă iarna și vara, deci se întâlnește atât în perioadele îndelungate de ploi şi vânt, cât şi în perioadele cu temperaturi ridicate.

În 2011, 415 persoane au fost implicate într-un studiu în care li s-a cerut să răspundă la întrebarea: „Cum ne afectează vremea şi de ce? Ne influențează pe toți sau doar pe unii?” Jumătate dintre cei intervievaţi nu făceau parte din categoria celor influenţaţi. S-au observat următoarele:


  1. Nivelul de anxietate şi agresivitate creşte odată cu nivelul de precipitații pentru persoanele cărora le place vara (17%);

  2. Persoanele cărora le displace vara (27%) sunt mai puțin vesele, experimentează mai multă frică şi anxietate în zilele cu soare şi devin mai fericite şi mai relaxate în zilele ploioase;

  3. Cei care nu suportă ploaia (9%) sunt nervoşi în zilele cu precipitaţii, dar mai relaxaţi când este soare;

  4. Cei afectați de vreme (48%) nu prezintă modificări.

Trecerea de la o extremă la alta nu este benefică mai ales copiilor, bătrânilor și bolnavilor cronici. Numărul celor meteosensibili este în creştere. Organismul se adaptează la aceste schimbări în 14 zile, iar oamenii trebuie să suporte uneori variaţii termice de mai mult de 10 grade Celsius în doar 24 sau 48 de ore.

Cum putem evita disconfortul creat de diferențele climatice? Cel mai important, prin alimentația sănătoasă și mișcare. Este bine să ajutăm sistemul imunitar, consumând multe legume şi fructe, deoarece conţin vitamine şi minerale. Specialiștii nutriționiști spun că bananele și ciocolata conțin serotonină, deci sunt recomandate mai ales celor care suferă de tulburarea afectivă sezonieră. Alți oameni aleg să practice diverse activități, cum ar fi cele în aer liber sau cele din rețeaua de suport social, precum voluntariatele. Pe lângă toate acestea, filmele și serialele de comedie, ca stimul pentru creier, creează gânduri, emoții și stări pozitive, necesare pentru înlăturarea depresiei sezoniere.

32 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page