top of page
Search
Writer's picturepsihototemmagazine

Cum ne influențează marketingul de sărbători?


Strategiile de marketing ale companiilor, dezvoltate special cu scopul de a influența

modul în care facem cumpărăturile pentru a conduce la un consum mai mare sunt din ce în cemai inovatoare, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Folosind analize sociologice, tacticile pot fi niște mijloace de manipulare psihologice a unei categorii demografice cât mai cuprinzătoare, pentru a acumula cumpărători din toate grupurile sociale și de vârstă. Astfel,Crăciunul reprezintă oportunitatea perfectă pentru companii de a face profit prin orice metode și de a-și pune în aplicare modalitățile de promovare.

Pregătirile de Crăciun pot reprezenta o sursă de bucurie pentru persoanele care îndrăgesc această sărbătoare, un motiv de a petrece timp cu cei dragi și a simți din nou spiritul Crăciunului, însă, atunci când în noiembrie sau chiar octombrie se aud colinde în magazine, nu putem decât să ne gândim la motivele ascunse din spatelor acestor aranjamente anticipate. Culorile, decorațiunile, muzica sau luminile de Crăciun creează un efect copleșitor care stimulează persoanele să fie atrase de cât mai multe produse, idee numită și „epuizarea ego- ului”, prin care atunci când suntem stimulați de o varietate de factori, capacitatea noastră de a ne controla și a lua decizii gândite în amânunt se diminuează. Însă, există numeroase alte tactici pentru atragerea clienților cât mai mult timp în magazin care se aplică nu numai de sărbători, precum așezarea obiectelor mai scumpe la nivelul ochilor pentru a fi în raza vizuală a cumpărătorilor. În același timp, intervine dorința inevitabilă de a fi incluși: vedem că cei din jurul nostru cumpără numeroase produse, așa că îi urmăm în cumpărarea cât mai multor produse, nu neapărat necesare.

Fie că obișnuim să facem cumpărături online sau direct în magazine, cu siguranță am întâlnit sintagma „Ediție limitată” și am simțit presiunea în luarea unei decizii cu privire la achiziționarea produsului cât mai rapid, chiar dacă inițial întâmpinam îndoieli în luarea unei hotărâri. Efectul creat de aceste anunțuri este de a crește valuarea reală a produsului în ochii cumpărătorului, implicit, achiziționarea mai grăbită a bunului. Raritatea aceasta de fațadă este asociată cu o mai bună calitate, odată ce se observă că este dorit de mai multă lume. Așadar, de Crăciun, fiindu-ne prezentate numeroase produse la reduceri „de nerefuzat”, tendința de a lua decizii mai impulsive este mult mai ridicată. De asemenea, reducerile în sine pot reprezenta o schema de marketing: pe lângă faimoasa schemă de creștere a prețurilor cu câteva săptămâni înainte de micșorarea lor la cum erau inițial, comercianții aleg să ieftinească un produs la un preț care pare de nerefuzat, dar care, în realitate, în comparație cu alte bunuri la același preț este de o calitate mult mai îndoielnică. Rezultatul este același și în cazul promoțiilor de tipul: achiziționezi două produse și primești unul gratis, în timp ce poate părea o promoție, valoarea sa comparativă este mult mai scăzută.

Companiile, fiind axate doar pe profit, evită să ia în considerare impactul risipei, care deja afectează atât planeta cât și o mare majoritate a populației, așadar apelează la tactici de manipulare pe care le putem ignora prin câteva procedee simple. În consecință, pentru a opri consumul peste limită, un obicei nociv al zilelor noastre, organizarea priorităților și fixarea unor liste clare de cumpărături, mai ales în perioada sărbătorilor este o modalitate facilă de a cumpăra cu măsură și a nu depăși bugetul stabilit. Totodată, o soluție ar fi și să încercăm să nu ne luăm după mulțime, în special de Crăciun, când avem tendința de a cumpăra mai mult decât este necesar, deoarece nu putem estima cât vom consuma și preferăm să beneficiem de tot ce avem nevoie.

39 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page