Redactor: Mara Iordache
Grafician: Lavinia Dumitru
Psihicul este mai apropiat de corp decât avem noi impresia uneori. Acesta ne poate ridica sau coborî starea de sănătate mai mult decât reușim să percepem.
Care este conexiunea între psihic și corpul nostru? Păi toate organele din corpul nostru, sistemul nervos și emoțile noastre au în comun substanțele chimice care comunică constant între ele. Deci dacă simți o anumită emoție, creierul eliberează tipul de hormoni atribuiți emoției respective, dar aceștia se duc și în restul corpului la organele care îi folosesc. De exemplu panica elimină andrenalina care este responsabilă pentru bătăile inimii, respirație și dilatarea vaselor de sânge. Totuși, dacă aceasta este eliminată în cantități excesive (dacă persoana este în stres constant fără un pericol prezent) poate cauza probleme cu inima, insomnie și stări de neliniște și agresiune. Legat de inimă, știati că este posibil să mori dintr-o ,,inimă frântă”? (deși este foarte rar). Bolile create sau care evoluează mai repede din cauza factorilor psihologici se numesc boli psihosomatice.
Cum sunt afectate persoanele cu depresie? Depresia poate afecta hippocampusul (centrul creierului care se ocupă cu memoria, în special cu transformarea memoriei de scurtă durată în memorie de lungă durată). De asemenea poate avea efect asupra cortexului prefrontal (acesta se ocupă cu funcția executivă și atenția). Unele studii sugerează că depresia ar putea induce creierului o stare de inflamație, lucru care cauzează moartea unelor celule, ducând la probleme cu memoria, dispoziția, învățare și dezvoltare. Pe de altă parte depresia poate crea probleme digestive care la rândul lor pot să dea naștere unor tulburări alimentare. Toate acestea o să ducă la imunitate scăzută.
Cum afectează persoanele cu anxietate? Anxietatea poate deteriora conexiunea între cortexul prefrontal și amigdala, lucru care duce la percepția eronată a anumitor probleme. Totodată poate scădea imunitatea, cauzează probleme de inimă și hiperventilație.
Cum sunt afectate persoanele cu PTSD? Trauma produce schimbări clare la nivelul creierului, crește activitatea hormonilor stresului și modifică sistemul care filtrează informațiile relevante de cele nerelevante. În ziua de azi se cunoaște ca trauma degradează zona creierului care comunică senzația de a fi în viață.
Așadar putem vedea cum psihicul nostru poate fi mai periculos decât un virus atunci când nu este stabil. Credeți că mintea voastră este un virus pentru corpul vostru?
Comentários