top of page
Search

Cum funcționează medicamentele?

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Antonia Popa

Tehnoredactor: Daria Cristea

Grafician: Mihalache Ana 

PR: Ioana Dura



Ai avut un atac de panică în baia liceului? Bătăile accelerate ale inimii nu îți dau pace? Îți tremură mâinile atunci când le prezinți colegilor un proiect în ora de geografie, iar, apoi, pentru tot restul zilei, o voce în capul tău îți spune încontinuu că ești jalnic? Simptomele se agravează în timpul nopții sau la ascultarea unei anumite melodii?


Ei bine, ai noroc că trăiești în secolul douăzeci și unu, căci soluția este destul de simplă! O vizită la psiholog te va ajuta, să sperăm. Ori, acesta te va trimite la un psihiatru, care, la rândul lui, îți va oferi o rețeta de medicamente, mai exact calmante și/sau antidepresive. Cu toții le cunoaștem: Spitomin, Diazepam, Xanax, Sertralina, etc. Însă, ce sunt ele mai exact si cum funcționează?


„Serotonina și dopamina”, sau „relația dintre fericire si depresie”:

Serotonina si dopamina sunt poate neurotransmițătorii cei mai importanți care se găsesc în sinapsele dintre neuronii noștri şi care se descarcă atunci când trăim sentimente  de bunăstare, de plăcere și de satisfacție.

Împreună cu noradrenalina, acestea sunt neurotransmițătorii care reglează multe dintre funcţiile corpului nostru, inclusiv răspunsul emoţional, senzațiile de durere si plăcere, somnul, digestia, rata respiratorie și multe altele.


Serotonina se ocupă, în special, cu reglarea sentimentului nostru de calm, iar dopamina cu plăcerea si fericirea.

Însă, când apar dezechilibre ale acestor compuşi chimici produși de neuroni, o varietate de efecte negative se pot manifesta.


Cum funcționează medicamentele?

Antidepresivele și calmantele au rolul de a echilibra nivelurile neurotransmițătorilor.

 – inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRIs)- cele mai frecvente, mențin pentru mai mult timp ridicat nivelul de serotonină

inhibitori ai recaptării serotoninei şi norepinefrinei (SNRIs)- ameliorează simptomele depresiei, dar și durerea cronică fizică

– antidepresivele triciclice (TCAs)- acestea sunt adesea prescrise în cazul în care medicamentele din cele două categorii de mai sus nu funcționează. Nu este cunoscut, însă, în totalitate rolul pe care îl au în tratarea depresiei

-antidepresive tetraciclice

– blocant de recaptare a dopaminei-se folosește și în tratarea dependenței de nicotină

-Etc.

         La polul opus, uneori, cei care s-au vindecat devin dependenți de aceste medicamente. 

Senzația pe care o resimt mulți, odată ce asociază antidepresivele cu starea de bine, este de neegalat, motiv pentru care nu vor sa renunțe la pastile. Alții merg și mai departe și solicită mai multe, pe fondul euforiei și al sentimentului că fără ele nu își pot reveni cu adevărat.

Halucinațiile, pierderea contactului cu realitatea, oboseala, confuzia și lipsa empatiei se numără printre multele simptome ale unei dependențe, iar mie, sincer, mi se par înfricoșătoare, și probabil că și ție la fel.

În concluzie, antidepresivele și calmantele devin, într-un fel, “managerii” senzațiilor tale și pot fi un tratament perfect, la recomandarea doctorului specialist, bineînțeles. Doar, ai grijă ca nu cumva să devii dependent, ai citit ce se poate întâmpla!

 

 

 

50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page