top of page
Search
Bianca-Maria Amza

Cum e la psiholog?

Redactor: Bianca Maria Amza

Grafician: Bianca Maria Amza



Problema este acea chestiune care intervine în echilibrul nostru interior, în fața căreia încă nu avem imunitate. Unele probleme ne pică pur și simplu pe cap, altele se insinuează în viața noastră și sunt greu depistabile. Când psihologul din tine e depășit, stresat, obosit, plictisit, apelează și tu la altul!

Conștientizarea unor probleme, de regulă cele mai grave, nu are loc în prima clipă a apariției lor, poate nici atunci când persoanele din jurul nostru trag semnalul de alarmă. Iar atunci când le conștientizăm, facem abuz de resursele interne sau le ignorăm. Mai rău este atunci când ne negăm problemele sau ne blocăm în interiorul nostru. Unele persoane aleg să discute cu cineva apropiat sau să țină un jurnal. Jurnalul e insuficient deoarece avem nevoie de feedback.


Prima vizită la psiholog este un pas imens, chiar dacă nu suficient. Dacă există chimie între psiholog și tine, este deja un câștig. Totuși, e o persoană nouă în fața căreia ți-e greu să te exteriorizezi. În timp, zidurile pe care le-ai construit în jurul tău vor începe să cadă.


Psihologul nu te judecă. El te ascultă activ, face observații și te îndrumă să îți pui întrebările corecte, iar răspunsurile pe care le dai te ajută să-ți rezolvi probleme. Susținerea trebuie să vină și din partea persoanelor apropiate, dar psihologul este vocea obiectivă de care avem nevoie cu toții.


Trebuie identificate cauzele problemelor. Putem fi noi, pot fi alte persoane din jurul nostru de vină. Încet-încet trebuie să acceptăm partea noastră de vină, dacă există, sau să clarificăm relația noastră cu acele persoane care ne-au creat probleme. Tindem să exagerăm sau să minimizăm aceste probleme, iar psihologul le apreciază la adevărata lor gravitate. În tot acest proces, e nevoie de foarte multă sinceritate și de răbdare.


Un psiholog bun este acela care nu te face dependent de el, ci îți induce o gândire critică și te ajută să-ți construiești propriile strategii de rezolvare a problemelor. Problemele emoționale nu dispar și nu se rezolvă definitiv, permanent în viața noastră apar provocări, soluția stă în antrenament.


„Azi îmi analizez traume din copilărie, mâine mă plâng despre ce săptămână nașpa am avut”. La psiholog vorbim despre tot felul de experiențe. Sunt devoalate nu numai traumele, ci și amintirile plăcute pe care le uităm, însă care ne pot ridica moralul și ne motivează în demersul nostru.


Problemele se rezolvă sau nu, unele se rezolvă mai repede, altele în timp mai îndelungat. Cum spuneam, este nevoie de răbdare și de cineva care să ne asculte. Este din ce în ce mai acută această nevoie de ascultare într-o lume în care guvernele și instituțiile statului au devenit atât de cinice în relația cu oamenii. Și chiar oamenii între ei nu se mai ascultă. Paradoxul este că, în secolul inteligenței artificiale, comunicarea a devenit din ce în ce mai deficitară. Este nevoie de psihologi pentru sănătatea noastră mintală, dar pe psihologi cine îi ascultă?

64 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page