top of page
Search

Crăciunul: cadouri sau bucurie sufletească Flexibilitatea gândirii

Writer's picture: psihototemmagazinepsihototemmagazine

Redactor: Doris Vlad

Tehnoredactor: Laura Delcea

Grafician: Stan Eduard Mihai



Mentalitate rigidă vs. Mentalitate flexibilă

 

 Se apropie Crăciunul! În aer deja se simte atmosfera de sărbătoare, toată lumea se relaxează și se gândește la cum își va petrece zilele mult așteptate alături de cei dragi. Firește, ca în fiecare an, mirosul de cozonaci și prăjituri va umple casa bunicii, iar întreaga familie se va strânge în jurul mesei pline de bunătăți. Vor avea loc discuții, se va râde, se va glumi… și cel mai important, dimineața, pe 25 decembrie, sub brad se va afla un munte de cadouri.

 

  Dar oare , Crăciunul ar mai fi Crăciun fără cadouri și cozonaci? Cum am reacționa într-o astfel de situație?

 

Ei bine, asta depinde de fiecare în parte și de modul în care gândim. Spre exemplu, cei cu o gândire flexibilă  vor îmbrățișa orice schimbare și își vor regăsi fericirea, analizând situația și dându-i un sens, pe când cei cu mentalitatea rigidă își vor distruge sărbătorile, plângându-și de milă și gândindu-se „ce frumos ar fi fost dacă…”.

 

  Gândirea fixă vs. gândirea flexibilă sau cum ne influențează...

 

Dacă ne amintim, sărbătoarea Crăciunului marchează momentul nașterii lui Iisus Hristos, întemeietorul creștinismului. Se spune că pe soțul celei care a îndrumat-o pe Maria către un adăpost îl chema „Crăciun”, iar primii colindători ar fi fost cei trei păstori ,care alergau cântând de bucurie pe străzile Betleemului.

 

Aceasta, însă, s-a întâmplat cu peste 2000 de ani în urmă, iar ce a ajuns până la noi este o invitație la a ne deschide sufletele și mințile și o serie de obiceiuri care au devenit tradiție.

 

Dacă nu am mai vedea Crăciunul ca pe o sărbătoare a cumpărăturilor și a  cadourilor de sub pom, primii care ar îmbrățișa schimbările ar fi cei cu mentalitate flexibilă. Acești indivizi au o dorință arzătoare de a evolua, căutând cât mai multe provocări de pe urma cărora prosperă de fiecare dată, deoarece nu își neagă niciodată greșelile, ci învață din ele.

 

Apoi, firește că au o capacitate mai mare de a depăși obstacolele fiecărui moment. Astfel, persoanele care au o gândire flexibilă sunt mereu optimiste și active și nu au neapărat nevoie să rămână în zona de confort. De asemenea, ei se adaptează mult mai ușor oricărei situații și au de obicei un cerc larg de prieteni și cunoștințe. Toate acestea din simplul motiv că știu să vadă partea plină a paharului, găsind frumosul chiar și în cel mai nesemnificativ lucru și dând sens fiecărui gest.

 

  Gândirea rigidă și importanța flexibilității

 

 

În același timp, când cineva cu mentalitatea rigidă/fixă trebuie să înfrunte o asemenea provocare, va avea dificultăți de a se gândi la soluții eficiente și foarte greu își va găsi drum către rezolvarea problemei. De altfel, acești oameni sunt mult prea speriați și anxioși ca să îmbrățișeze orice schimbare, lor le place mult prea mult în zona de confort, iar orice le strică ordinea prestabilită devine dezagreabil. Aceasta va conduce ulterior mai degrabă către raționalizarea situației decât către o înțelegere obiectivă care ar duce la o oportunitate de evoluție.

 

Spre deosebire de cei cu mentalitatea flexibilă, cei cu gândire fixă au tendința de a-și nega greșelile și de a le vedea numai pe ale celorlalți, fapt care duce spre izolare. Nu sunt niște persoane prea empatice care ar putea să-i asculte și să-i înțeleagă pe cei din jur, probabil datorită faptului că suferă de o anumită autosuficiență.

 

  Flexibilizarea începe cu acceptarea rigidității

 

Având în vedere că lumea noastră este într-o continuă schimbare, iar această schimbare este din ce în ce mai rapidă, ne-am aștepta ca rigiditatea în gândire să fie pe cale de dispariție. Totuși, la o privire mai atentă, vom observa că nu este chiar așa și că ducem cu noi o mulțime de automatisme și clișee de gândire.

 

Pentru eliberarea de sub pecetea unei atitudini tributare trecutului și trecerea către o mentalitate deschisă, ne-ar ajuta să ne concentrăm mai mult pe prezent, fiind atenți la cei din jur, renunțând la sentimentul de ostilitate și cultivând intenția de a evolua. Empatia și încercarea de a vedea lumea prin ochii celorlalți ne poate deschide, de asemenea, orizontul. Pe lângă acestea, cu cât ne implicăm în mai multe activități din diferite domenii, desigur care ni se potrivesc și întâlnim persoane noi, cu atât avem de înfruntat mai multe provocări.

 

Chiar dacă sărbătoarea Crăciunului a pornit de la nașterea lui Hristos, iar acum elementul central al sărbătorilor au devenit cadourile și preparatele culinare specifice, probabil că și de data aceasta, cea mai bună opțiune este calea de mijloc.

 

De Crăciun, fie că suntem, sau nu, religioși, putem fi mai atenți la cei apropiați și nevoile acestora, încercând sincer să le facem o bucurie care se poate materializa printr-un cadou sub brad, sau poate lua o cu totul altă formă.

 


Bibliografie:


 

Gândirea fixă vs. gândirea flexibilă sau cum ne influențează ...


 

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page