top of page
Search
Writer's pictureIleana Cuculas

Consumul de LSD

Updated: Apr 27, 2022


Redactor: Sara Vulpescu

Tehnoredactor: Daria Motoc

Grafician: Rebeca Doagaru


LSD (Dietilamida acidului lisergic) este un psihedelic care, printre alte 80 de nume, se mai găsește și sub denumirea de acid. Chimistul elvețian, Albert Hofmann, sintetizează pentru prima oară această substanță în anul 1938 în cercetările lui, fiind derivat din cornul de secară, o ciupercă a grânelor. A fost folosit în principal ca un drog recreațional, dar și ca o unealtă în ajutorul diverselor practici, precum: meditația, psihonautica, proiecte artistice și psihoterapie psihedelică. Ceea ce este perturbator, totuși, sunt efectele și manifestările ciudate pe care le veți afla în următoarele rânduri.


​Așa cum am zis mai sus, LSD-ul este un puternic psihedelic: induce alterarea percepției, a senzației și a emoțiilor. Există două stări, total opuse, induse de acest drog, ce pot apărea în funcție de starea psihică a fiecăruia, experiențele proprii de viață și percepție: o stare semi-euforică/plăcută sau o stare de anxietate, derealizare, depersonalizare, spaimă. O experiență cu LSD este denumită „trip”. Efectele psihologice acute, tulburătoare, sunt cunoscute sub denumirea de „bad trip”. Utilizatorul poate experimenta, de asemenea, o percepție afectată a profunzimii și a timpului, o percepție distorsionată a dimensiunii și formei obiectelor, mișcărilor, culorii, sunetului, atingerii și propriei imagini corporale. Probabil ați auzit măcar o dată în melodii versuri precum „parcă văd muzica în aer”. Poate sună ciudat, dar senzațiile, într-adevăr, pot părea că se „încrucișează”, dând senzația de a auzi culori și de a vedea sunete. Aceste schimbări pot fi înfricoșătoare și pot provoca panică. Unii utilizatori de LSD experimentează, de asemenea, gânduri și sentimente terifiante, teama de a-și pierde controlul și teama de nebunie sau moarte. Apar și halucinațiile, iar acestea se manifestă prin apariția tulburărilor vizuale, a hipersensibilității la sunete, tulburării de percepere a timpului și spațiului, și chiar tulburări extreme ale dispoziției. Efectele fizice pot include, de asemenea, greață, pierderea poftei de mâncare, creșterea zahărului din sânge, dificultăți de somn, gură uscată și convulsii. În mod normal, primele efecte ale LSD sunt experimentate la treizeci până la nouăzeci de minute după administrarea medicamentului. Adesea, pupilele devin dilatate. Temperatura corpului poate deveni mai mare sau mai scăzută, în timp ce tensiunea arterială și ritmul cardiac fie cresc sau scad. Transpirația sau frisoanele nu sunt neobișnuite. LSD produce toleranță, ceea ce înseamnă că utilizatorul are nevoie de doze mai mari de LSD pentru a obține același efect.


​După o „călătorie” cu LSD, utilizatorul poate suferi anxietate acută sau depresie și poate experimenta, de asemenea, flashback-uri (numite și tulburare de percepție persistentă a halucinogenului), care sunt recidive ale efectelor LSD-ului la zile sau chiar luni de la administrarea ultimei doze. Un flashback apare brusc, adesea fără avertisment, de obicei la persoanele care folosesc halucinogene în mod cronic sau au o problemă de personalitate subiacentă. Dar nu numai. Și persoanele sănătoase, care folosesc LSD doar ocazional, pot avea, de asemenea, flashback-uri.


​Per total, nu sună rău, nu? Cum toți vrem să ieșim din rutină, să simțim emoții și sentimente unice n-ai spune că nu e tentant să iei o doză de LSD. Sper, cu toate acestea, că oricine citește asta să fie destul de responsabil și precaut când vine vorba de orice ocazie în care drogurile intervin în viață.

Bibliografie:

107 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page