top of page
Search
Yasmine Bechi

Commitment Issues

Redactor: Ana Negrilă

Tehnoredactor: Teodora Botin

Grafician: Briana Bercu



,,I got commitment issues/ But I'm tryna' fix that for you” este mesajul pe care ni-l transmite Central Cee în melodia lui ,,Commitment issues”. Astfel, termenul de ,,commitment issues” se referă la teama constantă a unei persoane de a se atașa și de a se angaja într-o relație amoroasă serioasă. Dar cum ne poate sabota această frică personală relațiile de cuplu?

Tendința de a crea relații intime emoționale cu anumiți indivizi reprezintă un element fundamental al naturii umane. Însă, tiparele noastre de atașament construite în copilărie se reflectă ulterior în modul nostru de a relaționa cu cei din jur și în obiceiurile noastre de a simți sau a gândi. Drept urmare, persoanele cu frică de abandon au unul dintre cele două stiluri de atașament nesigure: anxietatea de atașament și evitarea atașamentului. Anxietatea de atașament se caracterizează printr-o nevoie intrinsecă de atenție permanentă din partea celorlalți, pe când evitarea atașamentului se caracterizează printr-o necesitate persistentă de independență și libertate.

Cum am menționat și anterior, anxietatea în cuplu apare de cele mai multe ori ca un rezultat direct al modului în care am experimentat iubirea și atașamentul în copilărie. Motivele din spatele a ceea ce îi cauzează unui individ incertitudine în relații pot fi: probleme cu stima de sine, istoric de abandon (părinți divorțați), teama de respingere, istoric de parteneri infideli, dorințe neîmplinite în copilărie. În aceste cazuri, iubirea a fost trăită mai mult sub forma unei experiențe dureroase, generatoare de suferință și compromisuri. În consecință, pentru propria siguranță, partenerul preferă să-și reprime sentimentele de iubire și să nu se dedice în totalitate celui drag, pentru a-și putea apăra ego-ul sensibil. Ba mai mult, în mintea acestuia sunt concepute diferite scenarii care să-l ajute să-și curme viitoarea suferință provocată de pierderea partenerului. Spre exemplu, este convins că celălalt îi va înșela așteptările printr-un mod sau altul, așa că prin această percepție distorsionată, își creează mecanisme de apărare emoțională. Unii încheie rapid relațiile, alții le lasă să stagneze sau nu aprofundează niciodată legăturile emoționale create, pentru că sunt conștienți că un asemenea angajament necesită, în primul rând, o doză de responsabilitate, iar acțiunile lor pot avea consecințe neplăcute. În tot acest proces, un lucru este cert: iubirea nu este consumată până la final, deoarece cei cu teama de abandon tind să supraestimeze intensitatea emoțiilor negative ale partenerilor lor.

Studiile recente arată cum societatea noastră este construită din tinerii care amână să se căsătorească, pentru că preferă să pună pe primul loc aspirațiile personale și de carieră. Sexul fără obligații e tot mai răspândit, iar rata crescută a divorțului în secolul XXI a mărit numărul persoanelor singure și în vârstă.

În esență, persoanele care se confruntă cu „commitment issues” își doresc foarte mult să formeze o legătură amoroasă. Cu toate acestea, din cauza fricii puternice de a fi răniți și abandonați de persoana iubită, se luptă foarte mult să păstreze aceste atașamente de durată. Până la urmă, la un moment dat, va fi necesar să-și dezvăluie latura vulnerabilă.

73 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page