top of page
Search
Cîrlan Iris

Cleptomania

Updated: Jan 22, 2021


Deși mai rar întâlnite, pornirile necontrolate de furt reprezintă o afecțiune încadrată în categoria bolilor obsesiv-compulsive, numită cleptomania. Având similarități cu anxietatea, tulburările alimentare, bipolaritatea sau depresia, cleptomania este caracterizată de gânduri apăsătoare și necontrolate, care împing persoana spre a-și însuși anumite bunuri, în ciuda fricii de sancțiuni, fără vreun folos personal sau un motiv material, urmând să fie consumată și de sentimente de nevinovăție. Faptele de cele mai multe ori nu sunt plănuite cu ajutorul cuiva, ci mai degrabă spontane.

Astfel, obiectele strânse rămân deseori nefolosite sau chiar aruncate, nefiind furate cu scopul de a fi întrebuințate, ci doar din cauza impusurilor necontrolabile, al căror cauze nu sunt încă foarte clare. Atunci când o persoană prezintă un nivel de serotonină scăzut, reacțiile impulsive sunt mult mai favorabile, iar eliberarea dopaminei odată cu procesul de furt aduce un sentiment plăcut, ducând la o dependență și determinând dorința repetitivă de a fura. În orice caz, dorința eliberării dopaminei poate fi motivată de evenimente nefericite care duc la situații stresante cu care unele persoane nu se pot confrunta, așadar, apelează la mecanisme de apărare emoțională greșite, care activează comportamente greu de gestionat.

Cleptomania, fiind legată de puternice caracteristici compulsive si impulsive și având similarități cu alte afecțiuni psihiatrice, este strâns conectată de diferite complicații, precum abuzul de substanțe, tulburarea obsesiv-compulsivă sau piromania, care alimentează obișnuința furatului. Prin urmare, este cel mai important să cerem ajutor, iar dacă nu se intervine la timp, cleptomania poate provoca probleme pe plan familial, social, financiar, emoțional sau legal, iar sentimentele de anxietate și vinovăție se adâncesc. Tratamentul include atât medicamentație, cât și psihoterapie, iar în timp ce cleptomania nu poate fi vindecată, impulsurile pot fi controlate, iar starea generală se poate îmbunătăți.

Sprijiul din partea persoanelor apropiate, în cazul oricărei boli, este vital atunci când o persoană alege să înceapă procesul de tratare, iar criticile, în orice situație, dar mai ales în cazul afecțiunilor precum cleptomania, au un impact dăunător, care poate afecta persoana respectivă pe termen lung.



31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page