top of page
Search

Cinderella Complex

Updated: Nov 4, 2021

Redactor: Maya Petcu

Grafician: Alexandra Onofreiciuc


Frica ascunsă de independență. Este oare posibil să aducem așa ceva în discuție tocmai în secolul în care femeile și-au făcut vocile auzite și și-au recăpătat o oarecare parte din autonomie? Ei bine, o psiholoagă din New York pe nume Collette Dowling afirmă că femeile au fost dintotdeauna educate să fie dependente, iar această nevoie inconștientă de a fi protejată a dus adesea la o tendință crescută de sabotare a propriului succes sau a propriei fericiri.


Exact precum Cenușăreasa, femeia în cauză își consideră inteligența și munca drept insuficiente, crezând că are nevoie de o forță exterioară, adică o altă persoană, ca să vină să-i salveze ziua. Profilul unei astfel de persoane poate arăta astfel: uită adesea date importante pentru cariera ei, cum ar fi ședințe sau deadline-uri, se răzgândește fix înainte de a atinge o reușită - „Până la urmă, jobul ăsta nu e ce îmi doream” -, se panichează când partenerul pleacă, consideră că nimic nu este de ajuns ș.a.m.d.


În anumite cazuri, se poate vorbi de un circuit, un ciclu în care se oscilează de la starea de putere din singurătate la starea de vulnerabilitate dintr-o relație. Acest lucru devine evident în momentul în care persoana încetează să își ia singură deciziile, nu se mai concentrează pe altceva în afară de partener sau se regăsește adesea în momente de autoinduse de slăbiciune.


Dar cum poate cineva să ajungă să sufere de acest complex? Pentru femei, asta poate însemna că au fost crescute după valori „tradiționale”: băieții sunt curajoși, iar fetele sunt drăguțe și delicate. În cele mai multe cazuri, încă din copilărie, fetelor li se spune că o să devină mame și soții minunate și, pentru nici măcar o clipă, nu se aduce în discuție un viitor independent, în care deciziile le aparțin numai și numai lor. În cazul persoanelor de sex masculin, ele sunt capabile să-și satisfacă pe cont propriu nevoile materiale, dar întâmpină probleme pe plan mental și/sau emoțional. Fiind crescut drept „băiatul mamei”, bărbatul matur nu a fost învățat cum să gândească pentru el însuși și cum să ia decizii importante, așa că se află permanent în căutarea unei figuri care să îl ușureze de aceste probleme și să îl îndrume.


În ciuda tuturor acestor aspecte explicate de mai sus, trebuie reținut faptul că independența se aseamănă cu un spectru, niciuna dintre extremități nefiind benefică. Cea mai sănătoasă soluție este găsirea unui echilibru propriu, în care întregul simț al sinelui pleacă dintr-o sursă interioară, în loc de una exterioară. Nu este ideal nici refuzul față de orice fel de atașament, întrucât acesta poate duce la înlăturarea tuturor așa-ziselor amenințări pentru autonomie și la o izolare completă de lumea exterioară.


Tratamentul pentru Cinderella Complex implică, în mod tipic, ședințe de terapie atât pentru înlăturarea problemelor de dependență, cât și pentru creșterea stimei de sine. De foarte multe ori tratamentul este de lungă durată, deoarece pacienților atât de dependenți le este greu să părăsească terapia de bunăvoie. Este extrem de posibil ca descrisa dependență a femeilor față de bărbați să se transforme de-a lungul timpului în dependență de terapie. Tocmai din acest motiv se preferă terapia în grup, pentru că le permite pacienților să observe cum arată situația din exterior și șă devină astfel mult mai receptivi și mai raționali.



44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page