top of page
Search
Laura Ionașcu

Cheating

Redactor: Laura Ionașcu

Grafician: Kira Bitoleanu



Noțiunea de „a înșela”, sau „cheating” pare să fie peste tot: la un test când copiezi, când înșeli încrederea unui prieten sau, cum probabil ne și duce gândul când auzim cuvântul, în relații. Dintre toate astea m-am gândit să scriu despre înșelatul în relații și să intru puțin într-un domeniu care își face apariția destul de des în viețile noastre: îl vedem în filme, auzim de la prieteni sau poate îl trăim chiar pe pielea noastră. Mai ales în copilărie, este foarte probabil să fi ajuns să credem că înșelatul este cel mai oribil lucru pe care ar putea să îl facă cineva și clar e o persoană imorală. Totuși, cu timpul, aflăm informații din mai multe puncte de vedere, alte variante ale poveștilor și, chiar dacă poate încă vedem asta ca o faptă neplăcută, conștientizăm ideea că nu este întotdeauna totul alb sau negru.

În orice caz, am vrut cu ocazia asta să aflu și eu mai multe despre subiect, care sunt motivele pentru care oamenii înșeală în relații și dacă lipsa sentimentelor pentru partener e mereu și fără nicio excepție în spatele acțiunii, sau se poate și altfel. Astfel că am găsit care sunt cele mai frecvente și comune motive:

1. Răcirea relației

Este probabil cel mai cunoscut motiv: sentimentul că tu și partenerul tău v-ați îndepărtat din punct de vedere emoțional. În cazul ăsta, înșelatul poate fi considerat o metodă de a găsi ceva nou și interesant, în contrast cu familiaritatea relației în care ești.

2. Sentimentul că nu ești iubit

Termenul de „love language” (limbaje ale iubirii) definește modul în care ne exprimăm iubirea și cum ne așteptăm, la rândul nostru, să fim iubiți. Unele persoane preferă cuvintele, alții cadouri (pot fi și simbolice, nu neapărat scumpe). Când acest limbaj al tău nu coincide cu cel al partenerului, poți să te simți ca și cum cealaltă persoană nu ține la tine; în acest caz, există posibilitatea să îți îndrepți atenția spre o persoană care te înțelege mai bine, de la care primești afecțiune în modul în care îți dorești.

3. Frica de angajament

Uneori, persoanele pot înșela când relația pare cea mai stabilă, după logodnă sau căsătorie, din cauza acestei „fear of commitment”. Astfel, poți să îți „sabotezi” relația, conștient sau inconștient, pentru a respinge sentimentele de responsabilitate care vin odată cu acest angajament.

4. Încrederea în sine

Un alt motiv pentru care cineva ar putea să înșele sunt insecuritățile personale. Un nivel scăzut de încredere în sine te poate determina să devii dependent de atenția și validarea altor persoane, iar în unele cazuri, o persoană care să îți ofere aceste lucruri nu este de ajuns. De asemenea, poți să fii nesigur de relația ta și să înșeli ca o formă de a te asigura că nu o să fii rănit, așa că mai bine o faci tu, înainte să o facă partenerul.

5. Furia sau nevoia de răzbunare

Înșelatul cauzat de furie poate să aibă loc și din alte motive, în afară de nevoia de răzbunare, cum ar fi frustrarea că partenerul tău este ocupat și pare că nu își face timp și pentru tine, furia după o ceartă sau nemulțumirea cauzată de faptul că partenerul tău nu îți oferă în relație lucrurile de care ai nevoie.


Oricât de improbabil și greu de crezut pare, atât studiile cât și specialiștii susțin că relația nu trebuie neapărat să se termine dacă unul din parteneri a înșelat. În acest caz, sunt câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui ție sau celeilalte persoane când discutați despre asta (pentru că, oricât de clișeic ar suna, fără comunicare nu se poate rezolva), chiar dacă tu ai înșelat sau a făcut-o partenerul:

- Care au fost motivele?


- Vrei/ vrea partenerul să continuați relația ? (există posibilitatea ca cine a înșelat să fi fost motivat de faptul că nu vrea să continue relația, așa că este important să discutați despre asta )


- Poate să mai existe încredere între voi ? (chiar dacă durează până când o sa reconstruiți încrederea în relație, dacă simți că nu vei mai putea avea niciodată încredere în partenerul tău sau invers, nu puteți rezolva situația)


- Întreabă-te dacă mai vrei să fii în acea relație (în cazul ăsta este vorba dacă îți iubești partenerul, dacă vrei să rezolvați conflictele și să depui efort în relație, dacă mai ești împreună cu cealaltă persoană doar pentru că îți e frică să încerci ceva nou cu altă persoană și, în ultimul rând, dacă simți că relația merită reparată)


În final, dacă o relație poate funcționa după ce o persoană a înșelat depinde strict de parteneri. Dacă acesteia îi pare într-adevăr rău, a avut un alt motiv decât dorința de terminare a relației sau lipsa de sentimente pentru partener și vrea să rezolve problema, iar cealaltă persoană simte că pot trece împreună peste această situație și să repare relația, e realizabil. Dar repet, totul ține de cum se simt ambele persoane, care sunt percepțiile amândurora asupra problemei și dacă vor să încerce să facă relația să funcționeze. Indiferent dacă ai trecut tu prin situația asta sau dacă te roagă un prieten să-i dai un sfat, cel mai important este că nu e niciodată totul alb sau negru și, dacă ești deschis să afli toate părțile poveștii și să comunici, totul se poate rezolva mult mai ușor.

75 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page