Redactor: Eduard Bodescu
Grafician: Matei Manaila
Charles Manson a fost un lider de sectă american ce a comandat mai multe omoruri, printre care și cel al actriței Sharon Tate. Dacă ar fi să discutăm despre personaj în sine, probabil că nu am avea foarte multe de spus. A avut schizofrenie și paranoia, probleme cu controlul furiei și al emoțiilor în general, 0 remușcări când a venit vorba de crimele pe care le comandase și la care era implicit și părtaș, nu înțelegea gravitatea faptelor și cam atât, însă ceea ce este mult mai interesant este modul în care el nu a omorât pe nimeni cu mâinile lui, dar a manipulat adepți să o facă. În cazul lui se aplică aceeași regulă ca la majoritatea liderilor periculoși, care nu se ascundeau după deget când venea vorba de exprimarea ideilor în direcția uciderilor sau a încălcărilor de drepturi. Rămâneți în continuare să gășiți explicația.
Pentru persoanele precum adepții lui Manson există un termen numit „hybristophilie”, ce reprezintă acea stare în care o persoană este atrasă de un individ ce întreprinde activități periculoase. Poate fi atrasă atât emoțional, cât și sexual, dar cert este faptul că cele mai multe persoane ce suferă de această „afecțiune” sunt femei. A fost realizat și un studiu, în care, treizeci de femei, toate căsătorite cu un deținut condamnat la moarte, au fost intervievate. S-a constatat că toate au suferit un abuz în copilărie sau în adolescență și ca răspuns la aceste abuzuri, viața cu un om întemnițat le părea mult mai sigură. De asemenea, în aceeași categorie le putem introduce și pe femeile ce au o stimă de sine scăzută, dusă chiar la extrem, ce se căsătoresc cu faimoși criminali în serie doar pentru numele și notorietatea acestora, pentru a se pune pe ele în lumina reflectoarelor. Există, totuși și femei care nu au avut neapărat traume sau care sunt educate, ce au un nivel de inteligență ridicat dar și stimă de sine la care se întâmplă alt fenomen. Acolo apare un efect de exercitare al simțului matern, care le pune în situația de a încerca să „aibă grijă” de un deținut ce urmează să moară sau care este neputincios. Acestea vor să îi salveze și de aceea se și îndrăgostesc de ei. Aici apare altă problema ce își are originile undeva în copilăria timpurie.
Dacă la femei este cât de cât clar acum, cum de ne explicăm că și bărbații urmează lideri periculoși cu dorințe de a ucide? Ei bine, următoarele informații vă vor lasă cel mai probabil fără cuvinte. Un studiu făcut de doi cercetători de la facultatea din Stockholm, Michael Dahlen și Magnus Soderlund, numit „The Homicidol Effect: Investigating Murder aș a Fitness Signal” , scoate la iveală faptul că 91% dintre bărbați și 84% din femei au fantezii și dorințe extrem de puternice de a ucide un alt om. Ei pun aceste instincte pe seama moștenirii de la strămoși și pe faptul că înainte, pentru a supraviețui, oamenii erau nevoiți să ucidă. În vremurile de demult, abilitatea de a ucide însemna putere în teritoriu, acces sexual la persoanele de sex opus ale rivalilor și astfel, pentru că acum multe mii de ani, omorâtul era văzut ca un „trait” valoros, prin evoluție, creierul nostru vede și în ziua de azi omorul drept ceva de care să fie atras.
Acestea sunt cele două puncte principale ce susțin ideea de urmărire a unui idol într-o direcție de genul acesta. Normal că și alte practici și abilități de manipulare au fost folosite dar ele sunt aproape subînțelese din context deoarece și foarte mulți lideri politici le-au folosit de-a lungul vremii. Una din ele este propaganda, care crește popularitatea liderului printre adepți și îi creează acestuia o imagine de „zeu” care implicit duce și la un cult al personalității. Adepții lui Manson au fost în general persoane din comunitatea Hippie, ce aveau ca ideal libertatea absolută. Acum nu putem generaliza și nu toți cei care erau Hippie aveau un astfel de comportament, doar că cei cu astfel de convingeri au fost mai ușor manipulați de Manson, care, după cum am spus la începutul articolului, suferea de mai multe probleme.
În concluzie, ca o învățătură trasă din această poveste, este important să nu cădem în plasa unor manipulatori periculoși și să stăm cât mai departe de astfel de persoane ce la prima vedere promovează idealuri mai mult sau mai puțin bune.
Comments