Redactor: Anisia Jecan
Tehnoredactor: Alice Anescu
Grafician: Alexandra Onofreiciuc
Personalitatea este un termen larg răspândit, cu un sens cunoscut limbajului comun. Însă cum se poate defini, de fapt, personalitatea? Majoritatea folosesc termenul pentru a se referi la un ansamblu de caracteristici ce definesc felul în care un om percepe lumea, ia decizii și reacționează la anumite împrejurări. În psihologie, personalitatea este definită ca fiind suma trăsăturilor emoționale, cognitive și comportamentale, unice fiecărui individ.
De-a lungul anilor, s-au dezvoltat o multitudine de sisteme pentru catalogarea tipurilor de personalitate umană, care au devenit din ce în ce mai populare datorită dorinței fiecărui om de a se cunoaște pe sine și de a își conștientiza atât fricile și slăbiciunile, cât și punctele forte.
Unul dintre acestea este sistemul Eneagramei, pus cap la cap de filosoful Oscar Ichazo (1931-2020), care ne prezintă personalitatea drept o figură geometrică cu nouă linii, reprezentând cele nouă tipuri, cu motivații și frici interne distincte, precum și legăturile dintre acestea.
Tipul 1: Reformatorul
”Reformatorii” sunt persoane etice, cu un puternic simț de diferențiere dintre bine și rău. Sunt profesori, cruciați și avocați în favoarea schimbării: mereu încearcă să îmbunătățească lucrurile, dar le este frică să facă greșeli. Organizați, pretențioși și cu standarde înalte, pot deveni cu ușurință critici și perfecționiști. Sunt motivați de ideea de a fi buni și de a avea integritate.
Persoane faimoase: Bernie Sanders, Michelle Obama, Greta Thunberg și personajul fictiv Hermione Granger din Harry Potter.
Tipul 2: Altruistul
Cei care se regăsesc în acest tip de personalitate sunt definiți de puternica lor dorință de a aparține și de a fi iubiți. Sunt oameni săritori, grijulii și generoși, adesea dornici de a se implica în viața celor din jur. Cea mai profundă teamă a acestora este de a rămâne singuri și neiubiți, iar motivația lor de bază este de a se simți apreciați, fapt care îi îndeamnă să își exprime iubirea față de ceilalți, atât prin fapte, cât și prin cuvinte.
Trăsături specifice Altruiștilor: au un zâmbet cald, sunt buni coechipieri, abordabili, buni activiști, răbdători și gentili.
Persoane faimoase: Dolly Parton, Celine Dion, Jimmy Carter și personajul fictiv Peeta Mellark din The Hunger Games.
Tipul 3: Competitivul
Persoanele care fac parte din Tipul 3 sunt caracterizate de dorința de a fi remarcate și de a se distinge prin realizările lor. Pentru cei din jur par siguri pe sine, ambițiosi și cu un țel bine determinat, însă cea mai adâncă frică a acestora este eșecul și sunt adesea nesiguri pe propriile puteri. Motivația lor de bază este nevoia de atenție și de admirație, care îi determină să devină oameni de succes.
Trăsături specifice Competitivilor: au o lungă listă de realizări personale, sunt mereu pe fugă sau ocupați, sunt carismatici și fac o bună primă impresie.
Persoane faimoase: Oprah Winfrey, Lady Gaga, Taylor Swift, Tom Cruise și personajul fictiv Amy March din Little Women.
Tipul 4: Individualistul
Persoanele care se regăsesc în Tipul 4 sunt definite de aspirația de a fi speciale și diferite de alți oameni. De obicei, sunt oameni creativi și prezintă celor din jur o personalitate unică și deosebită. Individualiștii suferă un puternic conflict interior. Deși tânjesc să se conecteze cu alți oameni, le este teamă că nimeni nu îi poate înțelege cu adevărat. Motivația lor de bază este nevoia de a-și exprima unicitatea prin diverse mijloace creative.
Trăsături specifice Individualiștilor: au o expresie melancolică, un puternic simț al identității, sunt oarecum ciudați, afectuoși, artistici și creativi.
Persoane faimoase: Johnny Depp, Rihanna, Winona Ryder și personajul fictiv Anne Shirley din Anne of Green Gables.
Tipul 5: Cercetătorul
„Cercetătorii” sunt oameni alerți, curioși și profunzi. Independenți și inovativi, sunt capabili să dezvolte idei și abilități complexe, dar tind să devină detașați, preocupați de propriile gânduri. Motivația care îi conduce este dorința de a fi competenți și vizionari, iar cea mai adâncă frică a oamenilor cu tipul acesta de personalitate este de a deveni nefolositori, neajutorați sau incapabili.
Persoane faimoase: Albert Einstein, Carl Jung, Bill Gates și personajul fictiv Walter White din Breaking Bad.
Tipul 6: Loialul
Tipul 6 este cel care tânjește după securitate și angajament. „Loialii” sunt oameni de încredere, muncitori, responsabili și cinstiți, dar pot deveni cu ușurință defensivi, anxioși și evazivi, funcționând pe bază de stres. Sunt motivați de dorința de a avea susținere și securitate și le este teamă de lipsa de îndrumare.
Persoane faimoase: Prințesa Diana, Tom Hanks, Marilyn Monroe și personajul fictiv Chandler Bing din Friends.
Tipul 7: Entuziastul
Persoanele care se regăsesc în acest tip sunt extrovertite, optimiste, versatile și spontane. Fiind jucăuși și plini de energie, se poate ca entuziaștii să pară nedisciplinați si împrăștiați. Caută permanent experiențe noi și palpitante, dar devin ușor distrași, nerăbdători și impulsivi. Cea mai mare dorință a acestora este de a fi împliniți și satisfăcuți cu privire la viața lor, iar cea mai mare teamă este experimentarea durerii fizice sau psihice.
Persoane faimoase: Mozart, J. F. Kennedy, Brad Pitt si personajul fictiv Rapunzel din Tangled.
Tipul 8: Liderul
”Liderii” sunt siguri pe sine, puternici și asertivi. Adesea se simt nevoiți să controleze mediul înconjurător, în special oamenii, lucru care îi poate face să pară conflictuali și agresivi. Persoanele cu acest tip de personalitate tind să aibă probleme cu furia și vulnerabilitatea. Se tem să fie controlați de alte persoane și sunt motivați de dorința de a se proteja pe sine.
Persoane faimoase: Donald Trump, Frank Sinatra, Gordon Ramsay și personajul fictiv Anakin Skywalker din Star Wars.
Tipul 9: Pacifistul
Oamenii care se regăsesc în acest tip de personalitate sunt stabili, înțelegători și creduli. Sunt, de obicei, creativi, optimiști și încurajatori, dar în procesul de a păstra pacea între cei din jur tind să își piardă din valorile și interesele personale. Le este frică să se separe sau să piardă oamenii din jur si cel mai mult își doresc să aibă stabilitate și pace interioară.
Persoane faimoase: Audrey Hepburn, Abraham Lincoln, Walt Disney și personajul fictiv Ali Abdul din Squid Game.
Deși poate că am fi înclinați să credem opusul, niciunul dintre cele nouă tipuri nu poate fi considerat bun sau rău. Fiecare are motivații distincte deoarece își doresc lucruri diferite de la viață, iar cel mai important este ca fiecare individ să se folosească de punctele forte ale personalității sale pentru a deveni cea mai bună variantă a lui. Tu cu care dintre cele nouă personalități te identifici? :)
Comments