top of page
Search
Yasmine Bechi

Cele 6 tipologii ale lui Holland


Redactor: Ileana Vintilă

Tehnoredactor: Teodora Olariu

Grafician: Briana Bercu




Testul Holland este bine cunoscut în lumea întreagă. Pe scurt, ce îți place să faci te clasifică într-unul dintre cei șase factori ai personalității. Conform Mayei Angelou, „Poți să fii cu adevărat împlinit doar făcând ceea ce îți place.”, în timp ce Marc Antoniu zice: „Fă ceea ce îți place și nu vei fi nevoit să lucrezi o zi în viața ta.” Ți-e greu să te decizi asupra domeniului în care vei activa pe viitor? Ei, haide să aflăm mai multe despre acest instrument de testare a preferințelor tale și cum te poți ghida după el.


În primul rând, care-i faza cu testul ăsta?

Testul Holland este un instrument de îndrumare profesională, care ajută la orientarea vocațională. Acesta a fost dezvoltat de psihologul American John Holland, care a făcut cunoscută teoria intereselor ocupaționale. Conform acestora, fiecare individ are o personalitate căreia i se adaugă anumite interese sau preferințe legate de domeniul în care acesta va activa pe viitor. Pe baza lor, se construiesc cei șase factori de personalitate, precum și câteva exemple de joburi la fiecare.


Care sunt tipologiile elaborate de Holland?

John Holland a elaborat 6 tipologii: realist, investigativ, convențional, artistic, întreprinzător și social. Haide să le privim mai îndeaproape pe fiecare, cu informații conform sursei https://pocu.asoceduciv.ro/.


  1. TIPUL REALIST – este cel care face lucruri concrete, căruia îi plac lucrurile realiste, cum ar fi munca fizică sau diverse reparații. Îi place să folosească scule sau alte instrumente, să lucreze în aer liber. Își dezvoltă aptitudinile printr-o serie de activități practice și are interese mai mult pentru bani, statut, lucru fizic decât pentru relațiile cu oamenii. În interacțiunile cu aceștia, așteaptă răspunsuri directe, practice. Îi este greu să își identifice emoțiile și motivația din spatele lor, dar vorbește cu plăcere despre activitățile și hobby-urile pe care le practică. Se consideră pragmatic, cu abilități spre domeniul mecanic.

  1. TIPUL INVESTIGATIV – este cel care preferă să afle diverse lucruri, să gândească profund, să investigheze. Cercetează sistematic, analitic și independent, preferă să ajungă la cauza din spatele problemei. Îi place să găsească soluții, iar pentru asta își folosește inteligența, gândirea abstractă și capacitatea de a observa și rezolva problemele. Devine stresat de problemele neelucidate, nu îi place să conducă persoane, să vândă acestora, să le îndrume sau să le motiveze. Acestea sunt provocări pe care el le vrea sub control. Se vede precis, documentat, orientat spre știință.

  1. TIPUL CONVENȚIONAL – este cel căruia îi place să lucreze cu documente, date și cifre, cu lucruri concrete, să organizeze totul din jurul lui. Preferă să aibă control, nu să improvizeze ca tipul artistic.

  1. TIPUL ARTISTIC – este cel care este deschis și creativ, îi place să aibă experiențe noi, să creeze și, mai ales, să apeleze la creativitate și imaginație și să se exprime liber. Vede lumea din punct de vedere socio-emoțional. Preferă lucrul neorganizat, care să lase loc flexibilității. Este nonconformist. Se consideră original și creativ.

  1. TIPUL ÎNTREPRINZĂTOR – este acel antreprenor sau manager înnăscut, care preferă să lucreze cu oamenii, să îi motiveze, să conducă echipe, să întreprindă ceva. Are încredere în sine, este sociabil și asertiv. Este un lider, are putere de decizie. Este văzut ca fiind ambițios.

  1. TIPUL SOCIAL – este acel tip care preferă interacțiunea și lucrul cu oamenii, îi place să ofere ajutor și sprijin social. Are abilități în lucrul cu oamenii, mai ales în consiliere, terapie, îndrumare. Nu îi place să folosească unelte, dar este priceput la a avea grijă de alții și în a-i ghida. Este empatic și îi plac activitățile de grup. Este un bun prieten, fiind deschis și altruist.

Care sunt carierele pe care le pot urma?

  1. TIPUL REALIST – constructor, electrician, bijutier, technician, tâmplar

  2. TIPUL INVESTIGATIV – informatician, biolog, chimist, fizician, farmacist

  3. TIPUL CONVENȚIONAL – contabil, casier, statistician, secretar, analist financiar

  4. TIPUL ARTISTIC – actor, designer, solist, scriitor, jurnalist, fotograf, grafician

  5. TIPUL ÎNTREPRINZĂTOR – manager, avocat, antreprenor, procuror, lucrător în relații publice

  6. TIPUL SOCIAL – psiholog, terapeut, asistent social, profesor, antrenor

În urma testului, vei primi un procent pentru fiecare tipologie. Primele două, cu procentele cele mai mari, sunt cele definitorii ție. Pentru a face testul, dacă vrei, poți folosi link-ul următor, care conține și câteva informații despre tipologii, precum și câteva sugestii de joburi: https://webage.ro/test/chestionar-de-aptitudini/ . Succes!


Cam atât despre tipologiile lui Holland. Mulțumim că ne-ai ascultat și sperăm că ți-a plăcut!

43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page