top of page
Search
Iulia Dobre

Ce presupune performanța sportivă?

Redactor: Alexia Căpățînă

Tehnoredactor: Ilinca Pelivan

Grafician: Raluca Șerba





Performanța sportivă – O dependență ce poate fi atât sănătoasă, cât și nesănătoasă, fiind practicată de mulți dintre tinerii din prezent. Probabil sunteți înconjurați de oameni care se dedică trup și suflet acesteia sau chiar voi vă aflați în această ipostază, cei care se hrănesc interior cu rezultatele obținute, dar și cu progresul realizat. Vă invit astăzi să vorbim despre efectele pozitive, dar și gestionarea celor negative atunci când vine vorba despre performanță sportivă.

Când vorbim despre sport, imediat ne gândim la numeroasele beneficii pe care acesta le aduce în viața noastră. Rezultatele sunt de la un fizic antrenat sau o imunitate ridicată până la starea benefică de sănătate pe care o oferă organismului. În perioada adolescenței, prezența acestuia în viața noastră este cu atât mai importantă, ajutând la dezvoltarea noastră ca oameni, din toate punctele de vedere.

Ei bine, sportul de performanță implică mai mult de atât. Cei care practică la acest nivel sportul se ambiționează prin intermediul rezultatelor, astfel încât orice reușită le provoacă o stare de extaz și împlinire. Asta este, de regulă, ceea ce vedem la televizor sau în timpul meciurilor, la final punându-se accentul doar pe cel ce a câștigat, arătându-se astfel doar ceea ce simte învingătorul, nu și învinsul. Împreună, o să pătrundem în mentalitatea unui sportiv, înțelegând mai bine această latură lăsată deoparte.

Vreau să vă reamintesc că și sportivii sunt oameni. Cum noi în viața de zi cu zi trăim numeroase emoții și sentimente, experimentând des anxietatea, și ei se confruntă cu aceleași stări pe teren. Anxietatea dinaintea și din timpul competiției sportive poate afecta performanța unui atlet. Mișcarea coordonată, specifică unui sportiv, cerută pe parcursul unui eveniment sportiv, devine tot mai dificilă atunci când organismul este într-o stare tensionată. Pe de altă parte, un nivel optim al „îngrijorării” cu privire la modul în care vor performa în concurs poate fi benefic, însă simptomele severe de anxietate, cum ar fi tiparele de gândire negativă și așteptările nerealiste cu privire la eșec, nu fac nimic altceva decât să saboteze sportivul. În timp, aceștia își dezvoltă numeroase mecanisme de a face față acestor momente, deoarece totul devine obișnuință, nu? Deja este o rutină pentru ei să aibă atâtea meciuri, turnee și presiune, motiv pentru care concentrarea lor se axează pe actul sportiv în sine.

Însă știți ce nu e rutină pentru ei? Înfrângerea…care devine astfel cel mai greu de acceptat. Și acum, pe bună dreptate, orice sportiv de performanță este bine pregătit fizic, altfel nu ar fi fost în această poziție. Diferența este făcută de latura mentală. Modul în care ei se raportează la eșec le determină reacția. În momentul în care aduc atât câștigul, cât și pierderea unui meci în aceeași sferă, considerând totul doar o experiență din viața lor de sportivi, și fără a încerca să o eticheteze drept pozitivă sau negativă, acela va fi momentul lor culminant. Da, este greu, dar nu imposibil. Dacă, din punct de vedere fizic, ai ajuns atât de departe, atunci sunt sigură că și din punct de vedere mental vei ajunge la fel. Oferă-ți timp și fii blând cu tine!

În acest moment, nu pot decât să îmi arăt respectul față de cei care practică sporturi de performanță și să îi încurajez pe cei din jurul lor să le arate compasiune și înțelegere. Asta este tot ceea ce au nevoie! Cu alte cuvinte, susținere. Haideți să lăsăm deoparte gândirea de tipul „Dacă eram eu pe teren, jucam mai bine !” și să ne focusăm pe cei care chiar sunt pe teren!

Închei printr-un citat al unuia dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie, Michael Jordan: „Am ratat de nenumărate ori în viață... Acesta e motivul pentru care am avut succes!” Pentru a castiga, trebuie să fii dispus să pierzi. Altfel, nu vei avea curajul să concurezi. Vă las să reflectați singuri. 😊

59 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Vlad Tubac
Vlad Tubac
Mar 04, 2022

Eu dupa 5 minute de sport (punandu-mi intrebari existentiale), motivat fiind de citirea acestui articol. Cred ca e mai bine sa raman spectator :))


Like
Post: Blog2_Post
bottom of page