top of page
Search
Laura Ionașcu

Ce joburi poți avea în domeniul psihologiei?

Redactor: Laura Ionașcu

Grafician: Kira Bitoleanu



Pentru pasionații acestui domeniu, este un lucru minunat atunci când realizăm că facultatea de psihologie este cea pe care dorim să o urmăm, dar, chiar dacă ne-am hotărât la aceasta, după master și formare putem să o luăm pe foarte multe drumuri diferite, din punctul de vedere al carierei; deseori, locurile de muncă din domeniul psihologiei au tendința să pară identice, sau, în orice caz, foarte asemănătoare, așa că am ales să scriu acest articol pentru a crea un fel de ghid în materie de joburi pe care le poate avea cineva care dorește să muncească în acest domeniu.

Chiar dacă după facultate se spune că devii „psiholog” , acest termen acoperă o arie destul de mare de meserii diferite. Opțiunile de cursuri de master pe care le poți urma sunt : psihologie clinica, psihoterapie, psihologia muncii transporturilor și serviciilor, psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională și psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, iar acestea sunt și o descriere generală a tipurilor de domenii în care poți lucra. De exemplu, un psiholog se poate ocupa de psihologia comportamentală, socială, educațională, industrială, vocațională și multe altele.

Poate cea mai frecventă confuzie este între un psiholog ce face consiliere, un psihoterapeut, un psiholog clinician și un psihiatru. Pentru început, psihiatrul a terminat facultatea de medicină și poate prescrie medicamentele necesare persoanelor ce suferă de boli psihice, însă nu poate face neapărat ședințe de terapie cu acestea, colaborând în schimb cu psihoterapeuți care se ocupă de acest lucru. Psihologul clinician evaluează pacienții și stabilește, prin anumite teste sau întrebări dacă aceștia au sau nu o problemă de natură psihică, pentru ca apoi să îi redirecționeze la un psihiatru sau psihoterapeut.

Astfel, am ajuns la diferențele dintre consilier și psihoterapeut, care sunt deseori confundanți sau considerați ca fiind unul și același. Consilierul, după ce a terminat facultatea de psihologie, a făcut un master și formare în consiliere psihologică, se ocupă de obicei de clienții (nu pacienți de data aceasta) sănătoși din punct de vedere psihic, dar care trec printr-o perioadă grea sau au o problemă temporară pe care nu o pot depăși pe cont propriu și au nevoie de îndrumare, prevenind în același timp agravarea acesteia și posibila apariție a bolilor psihice. Psihoterapeutul, după ce a făcut și el master și formare într-unul din tipurile de psihoterapie, cum ar fi cea cognitiv comportamentală, pozitivă, existențială sau psihanaliza, abordează cauza, sursa traumei și ajută la tratarea bolilor psihice, rezolvând astfel probleme de durată.

Un alt job pe care poți să îl mai ai cu o diplomă în psihologie este de consilier școlar. Așa cum spune și numele, acesta ajută elevii și studenții, lucrând în școli, licee și facultăți, pentru a rezolva atât probleme personale, cât și sociale și academice. Mai există și specialistul în resurse umane, care face de obicei recrutări în firme, ține cursuri sau prezentări de dezvoltare profesonală și formare și ajută la menținerea relațiilor profesionale între angajați. Desigur, mai este și cariera de profesor de psihologie ! Un psiholog mai poate face formare și în terapie prin artă, pentru a lucra mai apoi cu persoane cu dizabilități, adulții care suferă de stres cronic, victimele unui eveniment traumatic și persoanele care au suferit leziuni cerebrale. Astfel, îmbină consilierea și activitățile creative pentru a ajuta oamenii. După terminarea facultății de psihologie, mai există și opțiunea de consilier vocațional, pentru a ajuta studenții sau pe cei care vor să își schimbe domeniul de lucru să își aleagă cariera potrivită preferințelor și aptitudinilor, psiholog criminalist, care nu e chiaaar așa cum vedem în filme, însă poate realiza profilul celor care au comis fapte ilegale, ajută autoritățile să prindă hărțuitorii din mediul online, analizând de asemenea posibilitatea ca cei eliberați să comită din nou infracțiuni, dar și consilierul sportiv, care ajută persoanele să fie motivate și să performeze mai bine.

Există mult mai multe joburi în domeniul psihologiei, pe care nu vi le-am mai înșirat ca să nu vă fac capul calendar, însă este clar că există o meserie care să satisfacă toate preferințele, odată ce am hotărât că vrem să lucrăm în acest domeniu.



134 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page