top of page
Search

Ce este girlification și cum ne poate afecta psihicul ?

Redactor: Ioana Coțofană

Tehnoredactor: Sara Oncescu

Grafician: Ana Voiculescu



„Girlification” este un trend foarte popular pe rețele de socializare precum TikTok și Instagram, care leagă anumite experiențe de feminitate, bazându-se adesea pe stereotipuri existente despre femei. Câteva exemple arhicunoscute fiind „sad girl music”, „hot girl walks”, „lazy girl jobs”, „girl dinner”, „girl math” (justificarea logică a achizițiilor non-esențiale). Astfel, care ar fi aspectele pozitive?

Un studiu din Statele Unite ale Americii realizat în vara anului trecut a analizat mai multe aspecte atât pozitive, cât și negative ale acestor fenomene mediatizate. Pe de-o parte există un număr de specialiști care consideră acest trend unul benefic, considerând că promovează mișcarea feministă si calitățile femeilor. Prin intermediul acestui trend popularizat se promovează anumite calități, activități ce sunt practicate de o semnificativă parte din sexul feminin.


Aceste activități, precum „Girl dinner” sau muzica care le ajuta sa treacă prin anumite perioade mai grele au fost adesea folosite în trecut pentru a pune opresiune asupra femeilor, fiind folosite într-un mod derogativ, fiind văzute ca fiind mai prejos decât activități considerate ca fiind specifice bărbaților. Prin mecanismul de popularizare a acestor idei, se arată toate aceste concepte predominant asociate sexului feminin, doborând preconcepția potrivit căreia femeile sunt poate inferioare bărbaților. Se promovează importanța acestora si faptul ca indiferent de activitățile pe care dorim sa le practicam, toți suntem egali iar interesele ambelor sexe sunt la fel de importante.

Totodată, este susținută ideea că aceste trenduri, la nivel psihologic, aduc sentimentul de comunitate în rândul tinerelor, ideea de apartenență și normalizare a anumitor trăiri pe care acestea le experimentează. O perspectivă de a vedea acest trend fiind cea potrivit căreia prin postările care sunt etichetate ca ‘’Girlification”, persoanele aparținând sexului feminin au oportunitatea să explice majorității modul inovativ prin care acestea văd diferite situații. Prin varietatea acestor informații femeile din toată lumea putând să observe că nu sunt singurele care experimentează anumite situații, iar prin descoperirea persoanelor care înțeleg greutățile prin care trec și care au interese comune cu ele, se pot crea comunități puternice axate să ajute femeile de astăzi.


Un exemplu relevant ce susține această teorie poate fi următorul: o persoană de sex feminin ce trece printr-o perioadă grea din cauza schimbărilor hormonale ce apar în perioada adolescenței, fiind afectată de apariția acneei și de celelalte schimbări semnificative în viața unei femei, poate prin intermediul platformelor precum tik tok, youtube, instagram etc. să descopere că nu este singura care trece prin astfel de schimbări, astfel putând fi formate comunități importante care se pot ajuta reciproc și care își pot oferi sfaturi utile. Prin propagarea liberă a acestor informații, print-un trend care vorbește cu mândrie despre aspectele vieții unei femei, tânăra în cauză poate să își formeze o idee pozitivă despre schimbările și stările prin care trece, considerându-le ceva despre care poate să vorbească liber, cu mândrie, nu ceva de care ar trebui să îi fie rușine. Având cele de mai sus în minte, care sunt aspectele negative?

O problemă poate fi consumerismul încorporat în trendul în cauză. Pentru a fi „that girl”, potrivit anumitor subgrupuri ce aparțin trendului girlification, ai nevoie de abonamente scumpe la sală, alimente exotice, îmbrăcăminte sportivă de la firme renumite și produse de înfrumusețare profesionale, pe care o parte considerabilă a tinerelor ce urmăresc aceste trenduri nu și le pot permite. „Matematica pentru fete” este considerată de unii critici ai trendului actul de raționalizare a consumarismului sub capitalism, redenumită „activitate de fete”. În timp ce multe cine pentru fete sunt despre prezentarea și chiar romanizarea artei meselor ieftine și ușor de realizat, natura excesiv de estetizată a multor videoclipuri impune standarde specifice de frumusețe, stil de viață și feminitate, care încurajează comparația între stilurile de viață, precum și standarde irealizabile pentru tinere încă într-o perioadă delicată de dezvoltare.

De asemenea, trendul girlification poate să întărească așteptările periculoase de gen în ceea ce privește imaginea corporală și obiceiurile alimentare ale unei tinere. „Termenul de „cina pentru fete” este foarte înrădăcinat în modul în care fetele „ar trebui” să mănânce mai puțin”, spun unii specialiști. Alte tendințe pentru fete, cum ar fi „that girl”, întăresc, de asemenea, faptul că femeile ar trebui să aspire să arate și să fie în moduri care să adere la standarde de neatins de frumusețe.


Potrivit unui studiu din Marea Britanie „Comparația pe rețelele sociale poate aduce sentimente de inadecvare, oboseală, tristețe, singurătate și anxietate. Poate crește comportamente alimentare dezordonate și o relație nesănătoasă cu mâncarea și exercițiile fizice.”

În concluzie, după cum se poate observa, acest articol nu a avut ca scop promovarea acestui trend, dar nici descurajarea în totalitate a acestuia. Scopul acestui articol este de a analiza trendul girlification din punct de vedere al efectelor acestuia asupra psihicului unei persoane, atât cele pozitive, cât și cele negative, pentru a încerca să aducă informații clare, în urma cărora fiecare poate decide pentru sine cât, cum și dacă continuă să urmărească acest trend.

64 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page