top of page
Search
Writer's picturepsihototemmagazine

Ce efecte psihologice au filmele horror asupra noastră

Redactor: Alexia Marcov

Tehnoredactor: Andreea Dobre

Grafician: Sara Iliescu





Cu siguranță te-ai uitat măcar o dată la un film horror sau ai văzut imagini înfricoșătoare dintr-o peliculă. Iar acum,dat fiind că Halloween-ul bate la ușă,pentru mulți înseamnă perioada în care un maraton de filme de groază este mai mult decât binevenit. Majoritatea oamenilor adoră acest gen de filme,popularitatea lor continuând să crească de la an la an. Totuși, ce ne determină să le vizionăm și ce impact psihologic au asupra noastră, mai exact?


De obicei, când ne uităm la celelalte genuri de filme, putem avea parte de diverse emoții, precum atunci când ne uităm la o dramă sau la o comedie romantică, însă acestea nu se compară cu stările prin care trecem când vizionăm un film horror. Vizionarea unui astfel de lungmetraj este o adevarată aventura: suntem cuprinși de senzația constantă că ceva nelalocul lui urmează să se întâmple,iar frica este prezentă pe tot parcursul filmului,instalându-se chiar și neîncrederea. Teama și anxietatea sunt mult mai puternice decât orice alte emoții pe care le putem avea datorită sau din cauza unei pelicule și nu ne-am dori să avem parte de ele și în viața reală. Cum ar fi să-i vezi pe Pennywise sau pe Michael Myers în fața geamului tău? Probabil nu ai fi la fel de încântat ca atunci când te hotărăști să stai în pat toata ziua și să te uiți la filme pe Netflix.


Conform unui studiu realizat de cercetătorii germani, amatorii filmelor horror au o toleranță psihologică mai ridicată la astfel de experiențe neplăcute,simțind însă nevoia de a își stimula anumite emoții, propriile lor sentimente fiind pozitive comparativ cu persoanele emotive sau “slabe de înger”. Pe lângă reacțiile de natură biologică de care avem parte,cum ar fi ritmul cardiac crescut sau respirația accelerată, la nivelul creierului nostru se produc multe schimbări. În mod bizar,drept reacție la frică sunt produse dopamina, hormonul fericirii,cât și adrenalina, aceasta din urmă pregătindu-ne pentru ceea ce urmează să se întâmple,fiind substanța care declanșează reacția de luptă sau fugi. Pe de o parte, pasionații de filme horror găsesc plăcere și fericire în activitatea de a viziona aceste filme,iar dacă vizionează o asemenea peliculă alături de un grup de prieteni,experiența devine una palpitantă și distractivă, pe care vor dori să o retrăiască în viitor. Pe de altă parte, adrenalina intensifică emoțiile,iar în cazul în care nivelul de dopamină nu este unul ridicat, asociat celor care nu sunt încântați de genul horror,există riscul ca persoanele respective să aibă experiențe neplăcute,cum ar fi coșmaruri frecvente,angoase sau chiar fobii. Din cauza acestui fapt și a acestui risc de a căpăta diverse tulburări emoționale, cercetătorii nu recomnadă copiilor de sub 7 ani să vizioneze acest tip de filme, tocmai din cauza acestor posibile efecte negative, dar și pentru că mintea fragedă este ca un burete și absoarbe toate aceste experiențe, transpunându-le în viața de zi cu zi și dezvoltându-și astfel un nivel de stres și anxietate pe care îl vor purta cu ei pe parcursul existenței lor.


Totodată, persoanele care suferă de diferite tulburări psihologice pot fi influențați negativ într-o mare măsură în urma sau în timpul vizionării unui film horror. Spre exemplu, persoanele care suferă de anxietate pot trăi și mai intens spaima provocată chiar și de un simplu “jumpscare“, având o sensibilitate ridicată a stimulilor care provoacă tresărirea, iar vizionarea unui astfel de lungmetraj pot amplifica stările de anxietate deja existente. Astfel, persoanelor care suferă de tulburări psihologice sau au avut parte de anumite traume psihologice ireversibile în viața lor nu le este recomandat să urmărească astfel de filme, care stimulează un impact negativ, vizibil în viața lor cotidiană.


De aceea, indiferent de sănătatea mintală a individului, mulți experți consideră în general nocive filmele de groază, având efecte negative pe termen lung asupra fizicului și psihicului uman, creierul uman neputând face de multe ori distincția dintre ficțiune și realitate,căpătând frici nejustificate. Desigur,acest lucru nu ar trebui să te oprească din a le urmări în continuare dacă ești un fan înfocat. Pe lângă efectele negative, filmele de groază au și părți pozitive. Acestea îți pot stimula creativitatea și inteligența, obligându-te să gândești poate la fel de mult ca un film thriller (mai ales dacă îți place să anticipezi pentru a fi pregătit de momentele pline de suspans sau pur și simplu încerci să îți dai seama cum va putea personajul tău favorit să scape de o anumită persoană sau situație terifiantă), iar adrenalina secretată în aceste momente de intensitate maximă poate întări sistemul imunitar și poate crea o euforie ce stimulează starea de fericire și satisfacere.


Este important însă să înțelegem că fiecare persoană reacționează în modul ei la anumite trăiri,în special la cele negative. Suntem diferiți și este absolut normal să nu împărtășim aceleași gusturi, așa că nu trebuie să te simți vinovat dacă nu-ți place să te uiți la filme mai dezgustătoare și explicite de groază. Totuși,ce este fascinant la genul horror este gama largă de teme pe care le abordează,fiind numeroase sub-genuri ale acestei categorii de filme. Poate că o să te plictisească filmele clasice cu monștrii precum Dracula sau Frankenstein, dar o să fii fascinat de cele de tip slasher. Cert este că există ceva pentru toată lumea în gama largă de filme horror existentă pe piață și până la urmă,este binevenită și o sperietură strașnică,măcar din când în când.


58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page