top of page
Search
Yasmine Bechi

Boli mintale. Contagioase sau nu?

Redactor: Mara Iordache

Tehnoredactor: Alice Anescu

Grafician: Raluca Șerba

Poate pentru mulți dintre noi răspunsul este unul ușor, ba chiar logic. Acel răspuns fiind,

desigur, nu. Bolile mintale nu sunt contagioase, acestea nu sunt un virus care poate fi luat și nici nu trebuie să fie tratate drept unul. Totuși, sunt anumite persoane mai sceptice când vine vorba de subiectul acesta, astfel încât articolul de astăzi se va focusa pe înlăturarea acestor „nedumeriri”.

Ce sunt bolile mintale? Bolile mintale sunt tulburări care afectează modul în care ne simțim, gândim și ne comportăm(probabil ați mai auzit de ADHD, depresie, autism etc.).

De unde până unde această idee că bolile psihice ar fi contagioase? Omul se teme sau nu vrea să se confrunte cu ceea ce nu cunoaște. Este mult mai ușor să zicem: „Nu e bine.” sau, în acest caz, „E contagios.” decât să depunem efortul de a ne documenta, de a ne pune în locul altor persoane (și uneori de a ieși dintr-un tipar de gândire nesănătos). Problema e că aceste reacții și acest mod de a gândi afectează persoanele cu boli mintale, putând duce la autoizolare, fapt ce, mai mult ca sigur, va înrăutăți situația acestora. Nimănui nu i-ar face plăcere să fie exclus din cauza unui lucru asupra căruia nu are un control deplin.

Totuși, am mai auzit un „motiv” pentru care ar crede unii oameni că tulburările psihice sunt „contagioase”. De la apariția social media, parcă sunt din ce în ce mai multe persoane care „brusc” au boli mintale (sincer mi s-a părut cănu am citit bine prima oară când am văzut asta). Social media nu răspândește afecțiunile psihice. Ceea ce se întâmplă cu adevărat este faptul că oamenii pot să se informeze mai ușor,pot să-și dea seama dacă suferă de ceva și se pot duce la un psiholog pentru a primi un diagnostic, dacă este cazul. Mai mult, pe rețelele sociale a început o mișcare de destigmatizare a bolilor mintale care, din nou, poate ajuta oamenii să fie mai deschiși și să-și împărtășească diagnosticele.

Un singur lucru poate fi „contagios”. Emoțiile. Omul este o ființă empatică din fire, așadar este de așteptat ca, atunci când stă cu o persoană care are predominant emoții negative, să existe șanse să se transmită parțial. Deci, dacă stai cu o persoană care are anxietate și începi să te simți și tu anxios sau dacă stai cu o persoană care are depresie și acesta a fost subiectul central al întâlnirii voastre, sunt șanse ca viața să nu mai pară la fel de colorată. Însă vreau să folosesc acest paragraf pentru a atrage atenția că un sentiment trecător nu înseamnă un diagnostic.

Prin urmare: nu trebuie să te distanțezi de oamenii cu boli mintale mai mult decât te-ai distanțat de COVID. Nu pot să ți le transmită ca pe un virus ce îi afectează și trebuie să nu uităm niciodată că sunt și ei oameni: ca mine, ca tine și ca persoana care a decis că anul ăsta o să dăm tezele. Sper că am reușit să lămuresc „scepticii” și că ați aflat ceva nou dintr-un subiect vechi. Cunoașteți pe cineva care are tulburări psihice? Cum sunteți alături de acea persoană?

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page