top of page
Search
Ioana Stamin

Back to school anxiety

Updated: Nov 4, 2021

Redactor: Ioana Stamin

Grafician: Andreea Negulescu



Din nou trezit de dimineață, din nou teme, din nou lecții, din nou învățat, din nou teste, din nou și din nou școală. Chiar dacă în fiecare an, luna septembrie vine cu un nou început academic, tot simțim presiunea și stresul creat de mai mulți factori. Dar care sunt? De fapt, ce ne face să avem această stare constantă de neliniște și frică?

Chiar dacă a trecut puțin mai mult de o lună de când a început școala, unii dintre noi nu au reușit încă să treacă peste această stare de anxietate. Așa că pentru a înțelege mai bine de unde izvorăsc aceste sentimente, să ne întoarcem pe 13 septembrie, prima zi de școală. După o perioadă cu restricții impuse pentru a ține la depărtare cât mai mult virusul care ne-a dat viețile peste cap în ultimii doi ani, ne întoarcem aproape toți în curtea liceului. Simțim din nou emoția unui început de an școlar veritabil, auzim o multitudine de voci, vedem o grămadă de fețe vechi, dar și noi. Pare un moment frumos și emoționat, dar pentru mulți reprezintă startul unui an plin de zile cu proiecte, teste, ore petrecute în fața cărților și caietelor.

Primele două săptămâni sunt de acomodare, încercăm să ne obișnuim din nou cu programul încărcat, cu mersul fizic la școală, dar și cu socializarea constantă cu cei din jur.

În general, mulți copii suferă de anxietate socială, și astfel întoarcerea aceasta bruscă de la online la orele în sala de clasă le provoacă temeri, frici, se gândesc prea mult la ce fac sau vor face. Au o frică constantă că nu se vor putea integra în colectiv și că nu-și vor face prieteni. Se simt judecați de către colegi sau profesori atunci când răspund. Și astfel, asta reprezintă o părticică din „Back to school anxiety”.

Următoarele săptămâni vin cu teste, ascultări, mai multe ore de învățat la toate materiile, mai pe scurt, și mai mult stres. Pe lângă anxietatea socială, se adună și anxietatea creată de frica de a eșua sau a greși. O mulțime de elevi se luptă pentru a lua note cât mai mari, dar până la urmă cu ce preț, atâta timp cât tu te simți epuizat mental?

După această lună petrecută la școală, din păcate, ne-am întors în online. Chiar după ce am reușit să trecem peste acest început greu, a trebuit să o luăm de la capăt cu școala virtuală. Și chiar când ne obișnuisem și cu ambele forme de învățământ s-a anunțat o vacanță neașteptată, de două săptămâni. Toate aceste decizii luate într-un timp atât de scurt contribuie mult la agravarea stării noastre de anxietate deoarece ființa umană este creată în așa fel încât are nevoie de o rutină. Nu ne plac schimbările bruște, nu ne plac activitățile ce ne scot din starea noastră de confort. În general, ne simțim în siguranță dacă cunoaștem și suntem stăpâni pe situație.

Pot spune că suntem într-o stare de „Back to school anxiety” permanentă deoarece nu știm când ne vom reîntoarcem în bănci, dacă ne vom reîntoarcem în bănci, cum se va desfășura anul școlar, dacă vom da teze, dacă și numai dacă.

Dar totuși, să încercăm să diminuăm intensitatea sentimentelor negative a căror cauză o cunoaștem. De exemplu, pentru anxietatea socială, nu trebuie să ne gândim de dinainte la ce se poate întâmpla rău, nu trebuie să anticipăm un posibil eșec, nu ai de unde să știi ce va avea loc, așa că încearcă să vezi partea plină a paharului. Nu te concentra pe ce zic alții, fii stăpân pe propriile tale puteri, ai încredere în tine și nu te lăsa descurajat de nimeni.

Legat de anxietatea creată de frica de eșec; sunt atât de importante notele încât să te consumi atât? Bineînțeles că nu. O notă nu reprezintă cât de multe știi, capacitatea ta de a învăța sau cât de bine te vei descurca în viață; este pur și simplu o metodă de evaluare a ceea ce ai scris și ți-ai adus aminte într-un timp scurt sub presiune. Ceea ce contează este să fii mulțumit și conștient de ce știi, indiferent de nota pe care o vei primi.

Într-un final, tot ce putem face ca să diminuăm această stare de anxietate provocată de toți acești factori este să încercăm să ne relaxăm și să ne creăm o nouă rutină care să ne ofere o stare de confort.

210 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page